www.iphes.cat Castellano |  Français |  English

5 Abr, 2013

Eudald Carbonell: “Des de Catalunya ara volem contribuir a fer un món millor a través de la recerca científica”

Assegura que la nova infraestructura és un avenç social i un exemple d'evolució responsable i progrés conscient cap a la consciència crítica d'espècie

Artur Mas presideix l’acte d’inauguració de l’edifici de l’IPHES i s'expressa en el mateix sentit incidint en què Catalunya pot transformar el món des de la ciència

Per al President de la Generalitat, l'IPHES és un exemple de com des de Catalunya ens podem situar com a país a primera línia mundial.

Discurs d’Eudald Carbonell

“Des de Catalunya ara volem contribuir a fer un món millor a través de la recerca científica que ens porti a una evolució responsable i a un progrés conscient”. Així s’ha expressat Eudald Carbonell, director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) durant l’acte d’inauguració de l’edifici d’aquest centre de recerca, que ha comptat amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas; el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el rector de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Francesc Xavier Grau, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, entre d’altres personalitats, així com nombrosos amics i col.laboradors d'aquest centre de recerca.

rebuda

Eudald Carbonell saluda al President de la Generalitat en el moment d'arribar a l'IPHES, divendres 5 d'abril - Jordi Mestres/IPHES

En la mateixa línia es va expressar el President de la Generalitat, Artur Mas, que va presidir l'acte, assegurant que igual que Catalunya ha excel·lit en diversos camps, com la cultura , també ho pot fer des de la producció científica i millorar el món. “Comencem a tenir la massa crítica” -ha dit- i “ens podem plantejar nous reptes com a país”.

Artur Mas va assegurar que igual que l'IPHES ha passat en 30 anys de ser un somni a ser una quimera, després una utopia i finalment una realitat, "això que val per l'IPHES pot ser també valdrà per al país", aseveració que va rebre molts aplaudiments.A més es va mostrar convençut de que infraestructures com aquestes, i enaquest cas concret, "és bo per Tarragona, per Catalunya i per a la humanitat en el seu conjunt".

El President va conclure la seva intervenció insistint en aquesta reflexió: "Aquest país, Catalunya, ha estat capaç de situar-se en l'àmbit internacional en molts aspectes, per què no ho podem fer ara des del món de la ciència? L'IPHES'és un exemple".

En la roda de premsa prèvia a l’acte oficial, Carbonell ha assenyalat: “Avui és un dia important pel país. Es fa realitat una reivindicació de molts anys. Que el president de la Generalitat estigui al capdavant d’aquest projecte, que ens haguem dotat a Catalunya d’un institut de ciències de la vida i de la terra, amb una projecció internacional molt important, és un avenç social”.

L’esforç i la integració d’un equip

Per al director de l’IPHES, “Això demostra que es pot fer bon pensament, bon coneixement científic, sempre que hi hagi molta dedicació, com succeeix al nostre centre”. També ha remarcat: “Aquest edifici és fruit d’una evolució responsable i un progrés conscient. A això cal afegir-hi l’esforç i la integració d’un equip. Són els conceptes que desprès d’aquest crisi que estem patint tindran validesa en la nostra societat. Conceptes que ens ha d’ajudar a gaudir de la consciència crítica d’espècie".

descoberta placa

Descoberta de la placa commemorativa de l'acte d'inauguració - Jordi Mestre/IPHES

Ubicat al Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona, el nou edifici està situat estratègicament al costat del Servei de Recursos Científics i Tècnics de la mateixa universitat, concretament al carrer de Marcel•lí Domingo s/n (Edifici W3). En aquest sentit, el gerent de l’IPHES, Carles Prats, ha manifestat: “La nova situació ens permet finalitzar la dispersió que teníem entre el centre de Tarragona i el campus tecnològic de Sescelades. Ara estem treballant tots junts”.

El pressupost

Aquesta obra ha suposat una inversió total de 6 milions d’euros i ha estat finançada, en un 50%, pels Patrons de la Fundació IPHES (Generalitat de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili i Ajuntament de Tarragona) i l’altra meitat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del Programa Operatiu Objectiu 2 de Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya FEDER 2007-2013.

Prospectiva històrica

Eudald Carbonell ha subratllat: “S’ha fet amb els diners que es van preveure des de bon principi. Abans els edificis començaven en un pressupost i quan s’havia acabat doblava, triplicava. El nostre cas és un exemple d’evolució responsable i progrés conscient. A més, s’ha aplicat la prospectiva històrica. Nosaltres des de l’IPHES mirem com l’espècie ha de distribuir la riquesa. Disposem de molta informació sobre el clima, les estructures geològiques… Tot això ens ha de permetre crear societats noves gràcies a la integració de la diversitat. I el nostre institut té molt a dir en tot això”.

Artur Mas va estrenar el llibre d'honor de l'IPHES - Jordi Mestre/IPHES

Per a Eudald Carbonell, “cal aplicar els plantejaments d’espècie que promovem des de l’IPHES en lloc dels valors que ha mogut la nostra societat. Hem de passar del coneixement al pensament i del pensament a l’acció social. Hem de poder integrar aquest plantejament a la nostra societat”.

El projecte arquitectònic

Les obres es van desenvolupar en dues fases. La primera va començar l’any 2007 i va finalitzar l’any 2008; amb una inversió de 1,6 milions d’euros es va efectuar la cimentació i l’estructura vertical de l’edifici. Al maig de 2012 van finalitzar les obres de la segona fase, que va tenir un cost de 4,4 milions d’euros amb els quals es van construir els tancaments de l’edifici, les instal·lacions (electricitat, clima, veu i dades...) i l'equipament interior (mobiliari de laboratoris i d’oficines).

  roda de premsa

D'esquerra a dreta, Joan Batet i Xavier Romaní, arquitectes del projecte, Eudald Carbonell i Carles Prats, director i gerent de l'IPHES respectivament, durant la roda de premsa celebrada al matí

L'edifici es va començar a utilitzar al juny de l'any passat i des de llavors acull a la seixantena de membres de l’equip que en els últims anys havien treballat a l’edifici municipal de la Plaça Imperial Tarraco 1.

Autoritatssala col.leccions 

Autoritats visitant la sala de col.leccions amb Eudald Carbonell, que atenen les explicacions de la tècnica Núria Ibañez - Jordi Mestre/IPHES

La nova seu de l’IPHES té una superfície total de 3.000 m2, distribuïts en tres plantes, destinades fonamentalment a laboratoris, despatxos, magatzems de col•leccions de fòssils i aules de docència. El projecte arquitectònic i d’instal•lacions ha estat redactat pels arquitectes Xavier Romaní, Joan Batet i l’enginyer Miquel Portell. El primer esmentat ha assenyalat: “Tenim unes llums importants, amb plantes diàfanes que permeten una distribució molt lliure. És un edifici molt auster, però molt funcional”. Aspecte aquest últim en el qual incideix Joan Batet: “És un edifici fet per treballar i que gaudeix d’un prefabricat que genera menys residus alhora de construir-lo”. També ha puntualitzat un altre tret: “És un edifici versàtil, preparat per qualsevol canvi”

Un dels centres capdavanters

La seva ubicació al Campus Sescelades és estratègica per a l’IPHES ja que té al seu entorn més proper els grans equipaments científics necessaris per desenvolupar una part molt important de l’activitat de recerca. Aquest institut s’ha convertit en els darrers anys en un dels tres centres d’investigació amb més alt impacte científic a nivell internacional en el camp de l’Evolució Humana.

Artur Mas a Restauració

Artur Mas a la sala de Restauració de l'IPHES - Jordi Mestre/IPHES

Dirigit per Eudald Carbonell, es va crear el 2006, consta d'una plantilla de 62 individus entre personal investigador, tècnic i administratiu. El pressupost total de l’IPHES per a l’any 2012 va ser de tres milions d’euros. Mai fins ara havia tingut edifici en propietat. Durant un temps va estar en uns locals que la URV tenia llogats al carrer del Comte de Rius, al centre de la ciutat de Tarragona. Després, els espais que utilitzava per a la recerca estaven dispersos entre l’edifici municipal de la Plaça de la Imperial Tarraco i el Centre de Transferència de Tecnologia de la URV, al Campus Sescelades. Per aquest motiu es va definir un projecte de nova seu, que acabés amb aquesta dispersió i respongués a les necessitats de les activitats d’investigació.

amics i amigues i periodistes

Molts amics i amigues, personal col.laborador de l'IPHES i socis de diversos projectes van assistir a l'acte d'inauguració - Jordi Mestre/IPHES

La inauguració de l'edifici coincideix amb una nova etapa de creixement del nombre de personal investigador i de projectes de recerca que gestiona el centre. A més, suposarà també un estímul per a les activitats docents i de socialització, obrint encara més aquest centre a la societat en general. Les noves instal•lacions seran també un element clau per propiciar les accions de mecenatge.

technorati tags: , , , , , ,
Comentaris

Felicitats. Des d'EtniKa magazine us desitjemt molta feina i...endevant!!!

Publicat per Àngel Catena 09 Abr 2013, 12:55
Afegeix un comentari

Els comentaris d'aquest bloc estan moderats i son revisats pel seu propietari abans de ser publicats

 















Primavera, estiu, tardor i: