22 Gen, 2011
Ferran Mascarell
Poques vegades he estat tant content d’una noticia. Que el President Artur Mas posi a Ferran Mascarell de Conseller de Cultura és molt satisfactori. A Catalunya ens feia falta un conseller il·lustrat que sentis la seva catalanitat com un fet universal. Vaig poder-ho comprovar quan anys enrere va venir al jaciment de l’Abric Romani (Capellades), mentre ell exercia el mateix càrrec amb Pasqual Maragall. Era la primera vegada que un conseller, per pròpia iniciativa, visitava la primera excavació sobre el Paleolític mitjà a Catalunya que l’Institut d’Estudis Catalans ja va endegar durant la primera dècada del segle XX.
Amb el conseller Mascarell l'agost de 2006, a l'ABric Romaní - IPHES
Vaig quedar agradablement sorprès que compartíssim les nostres arrels noucentistes. Vàrem parlar de la xarxa de biblioteques, d’Empúries i de l’Abric Romani, possiblement el jaciment més important del món per comprendre la conducta domèstica dels neandertals, on ja fa més de cent anys que s’hi excava, però encara no disposa d’un edifici de referència per explicar al món la importància de les troballes que ha propiciat.
Vàrem ser afins amb un projecte que projecti la Catalunya universal i integradora que els qui tenim vocació cultural volem per la nostra nació. Em va dir: “Eudald, si joc Conseller farem el Museu dels Neandertals de Catalunya”. Desgraciadament, la seva durada a la conselleria va ser tan curta que no va poder dur a terme el projecte. La historia es repeteix i ara estic convençut que es farà realitat.
Sigues benvingut, sé que faràs la conselleria més gran, doncs la cultura ha de tenir en la ciència un paper preponderant en la projecció de Catalunya al món. L’arribada d’Andreu Mas-Colell a Economia assegura un tàndem que treballarà pel bé del nostre país, i sobretot, de la seva gent.
La contribució de la Catalunya integradora s’ha de fer des del coneixement i el pensament consistent. Aquesta és, penso seriosament, la manera de millorar les condicions de tots els catalans, però sobretot de les classes populars i de totes les persones que no es troben a les xarxes econòmiques i que ho passen malament.
Article publicat per primer cop el 31 de desembre de 2010 a la secció Prisma d'El Mundo
Conseller Mascarell, tens una magnífica oportunitat per tirar endavant al país i no ho pots desaprofitar. És aquí on es pot demostrar que la teoria i la pràctica poden assolir els anhels. Esperem de tu el que durant molt temps li ha faltat a Catalunya. Tens una gran responsabilitat que serà compartida per tots els qui pensem de la mateixa manera.
technorati tags: catalanitat , arqueologia , neandertals , vida domèstica , classes populars , integració3 Gen, 2011
El 2011 cal avançar cap a una nova consciència crÃtica d’espècie
Coincidint amb l’inici d’any voldria insistir en la necessitar de treballar per una evolució responsable i un progrés conscient, una proposta que vull compartir amb vosaltres i que implica una transformació de la nostra forma de ser, alhora que hem de deixar arraconada la fal·làcia de la sostenibilitat.
El 2011 és un bon moment per pensar sobre aquesta megaqüestió i afavorir que tots fem una reflexió profunda sobre el que pot passar si no plantegem un nou paradigma. Es tracta de convertir l’ordre natural en organització humana. L’entropia és constant i ara, accelerada, la capacitat humana mesura també com antropia amb “a”. Hem de ser conscients que hem de transformar coneixement en pensament i aquest en acció. Avancem cap a un col·lapse i tot el que puguem realitzar per matisar-lo ens servirà per organitzar-nos d’una nova manera.
Tenim molta feina com a espècie, com a catalans no ens podem desanimar i com individus socials que som cal que avancem cap a una nova consciència crítica d’espècie, abans que sigui molt tard. Ens cal un nou principi d’esperança basat en la racionalitat i en la nostra experiència com humans.
Són els meus desitjos per aquest any que tot just encetem.
technorati tags: pensament , antropia , entropia , tecnologia , humanització , consciència , espècie , Homo sapiens , naturalesa , caos , ordre , energia