26 Oct, 2007
Entrevista al programa “Problemes domèstics” de Manuel Fuentes
La setmana pròxima, dilluns dia 29 d’octubre, l’estrenaré a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, d’on sóc catedràtic de Prehistòria, cosa que no sempre és així, amb motiu dels meus freqüents viatges científics. I ho faré participant al programa “Problemes domèstics”, del periodista Manuel Fuentes (Catalunya Ràdio), com a convidat del dia amb motiu de la seva presència a Reus, exactament a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la mateixa URV. És previst que la nostra conversa s’iniciï cap a les 12.30 hores.
Durant la intervenció al programa de manuel Fuentes, dilluns dia 29 d'octubre, a Reus. Crèdit Foto: Cedida URV
"Problemes Domèstics": Honoris Causa 2 visita cada dilluns (fins al 12 de novembre), una universitat catalana. Durant dues hores (de 12 a 14 h), Manel Fuentes i el seu equip, barregen la informació i l'humor donant forma a un retrat àcid i desenfadat de la realitat.
Els estudiants tenen un paper actiu durant el programa, així, fan preguntes al convidat del dia i trien l'alumne més destacat i més ben informat perquè se sotmeti al "Test dels alumnes". Tot plegat mostrarà el rànquing dels universitaris més savis de Catalunya. El programa compta amb alguns dels col·laboradors habituals del seu programa.
Per saber més sobre el programa, clica aquí
22 Oct, 2007
Recursos didàctics al portal Evoluciona!
Un professor de l’IES Pons d’Icart de Tarragona, Rafael Larrañaga, m’enviava l’altre dia un comentari en aquest mateix bloc, fent-me saber que algunes de les meves idees les analitza a classe amb els seus alumnes, cosa que m’alegra moltíssim. Alhora, em demanava el text de la lliçó inaugural que fa uns dies vaig pronunciar a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, titulada “L’evolució en el comportament de l’ésser humà”.
Sr. Larrañaga, em complau comunicar-li que des de fa unes setmanes disposem del nou portal Evoluciona!, una iniciativa de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), que jo mateix dirigeixo, dedicat especialment a facilitar material relacionat amb la didàctica de l’evolució, tot i que com podrà observar, ofereix, i ha d’oferir encara, moltes més coses.
A l’apartat Raonaments hem inclòs ja en pdf el power point que vaig fer servir durant la lliçó inaugural de Psicologia, perquè en faci l’ús que consideri adient i convidant-lo, a vostè i al seu alumnat, a utilitzar aquestes eines tecnològics per establir un diàleg sobre evolució humana, que ben segur pot ser molt enriquidor. Aquesta invitació, conseqüència de la seva petició, la vull fer extensiva a tots els instituts i escoles interessats per la socialització de la ciència i el futur de la nostra espècie.
19 Oct, 2007
Humanització i comerç
“Los vendedores y las civilizaciones”
és el títol del llibre que, editat per l’empresa Würth España, repassa la
història del comerç i els seus protagonistes des dels orígens de la humanitat i
al llarg dels segles. Entre els col·laboradors d’aquesta publicació, de la qual
s’han editat 65.000 exemplars, m’hi trobo jo mateix, com a codirector del
Projecte Atapuerca, ja que la Fundació Atapuerca ha donat suport a aquesta
iniciativa. D'aquesta manera Würth Espanya celebra el seu 3oè aniversari.
Per aquest motiu, us ofereixo alguns fragments del que escrit, amb la idea de convidar-vos a reflexionar de la importància del comerç en el procés d’humanització i com sempre, a establir diàleg amb vosaltres.
“Desde el inicio del proceso de humanización, hace tres millones de años, la humanidad ha ido socializando sistemáticamente el uso de la técnica de manera que han transformado aceleradamente las relaciones sociales de los humanos.
Al final del Pleistoceno Inferior, hace unos 10.000 años, apareció el intercambio de recursos entre diferentes poblaciones terrestres como una forma de complementariedad económica y social; es ahí donde encontramos el sustrato de lo que, más tarde, hacia los 6.000 años antes de ahora, será el comercio incipiente.
La agricultura y la ganadería extensiva dan origen al nacimiento de las grandes civilizaciones. Como consecuencia de los crecimientos demográficos producidos por los excedentes económicos, empieza -y se socializa- el comercio a gran escala, posible gracias al desarrollo y a la organización del transporte terrestre y marítimo.
El comercio lo cambió todo. Las redes que se establecieron para abastecer los diferentes mercados constituyeron auténticas vías de comunicación, intercambio y transferencia de ideas y de cultura, que funcionaron de Norte a Sur, de Este a Oeste y viceversa. Por vez primera, lo que llegaba también se quedaba hasta terminar influyendo en la construcción social de la población que lo recibía, pero también acontecía lo contrario, los recién llegados aprendían de los ya que ocupaban los territorios. La planetización había empezado, una forma irreversible de organización del Homo sapiens.
Las civilizaciones clásicas, por lo tanto, al socializarse el comercio, se estructuraron y la energía empezó a fluir por sus sistemas. El contacto centro- periferia se dinamizó y fijó la red a través de las rutas comerciales. Las redes fijan el conocimiento y la energía haciendo circular información, son asimismo redes de la economía, de la información y de los servicios y también lo son de las ideas y de la cultura. Así es como se transfiere un todo integrado a medida que los medios de comunicación y transporte evolucionan.
(...) Con el comercio, emergió la figura del prospector, y más tarde la del vendedor, cuyas capacidades más importantes eran convencer a la sociedad para que el producto que se pretende vender se socialice fácilmente en el espacio y el tiempo entre las poblaciones de humanos.
(...) Egipto, Mesopotamia, el Imperio Romano, la España imperial, la Corona de Aragón,... y ahora, los vendedores modernos son consecuencia de la evolución y del desarrollo de las interacciones económicas y sociales de los humanos.
En este discurso, Würth es uno de los agregados comerciales que han establecido con éxito redes trasnacionales basadas en nódulos interdependientes bien comandados, con estructuras de vendedores que aseguran la estructura comercial. Una fórmula que ofrece seguridad y capacidad de progreso consciente como estructura económica y, en el caso de esta empresa, se compromete con la cultura. El comercio integrado a la cultura es una forma de reciprocidad social que Würth lleva a cabo.
(...) Nuestra humanidad debe construirse mediante transacciones económicas organizadas y justas, su energía debe ser devuelta para el progreso equitativo de la especie.
(...) El comercio es y será un factor de integración económica en la sociedad; ahora tendríamos que ver qué puede hacer el comercio para mejorar nuestra conciencia de especie”.
15 Oct, 2007
Conferència inaugural del curs acadèmic de la Facultat de Psicologia de la UB
“L’evolució en el comportament de l’ésser humà” és el títol de la lliçó inaugural del curs acadèmic de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, que pronuncio dimarts dia 16 d’octubre, a les 12 hores, a la sala d’actes del Palau de les Heures.
La meva intervenció s’iniciarà amb la primera adquisició homínida: la tecnologia, és a dir, l’elaboració d’eines de pedra, gràcies a l’emergència de la intel·ligència operativa, començant d’aquesta manera el nostre camí cap a la humanització.
La socialització d’aquesta tecnologia i les posteriors resocialitzacions que s’han produït al llarg de la història, amb altres innovacions com la descoberta del foc, l’emergència del llenguatge articulat o el pensament abstracte, seran altres temes que tractaré, sense oblidar la consciència crítica d’espècie que ha d’integrar la diversitat existent a tot el planeta.
8 Oct, 2007
En la mort de Josep Gibert
En la mort del paleontòleg Josep Gibert, com a director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) he de dir que tot el nostre equip lamenta molt, i ens entristeix, aquesta sensible pèrdua.
Malgrat que teníem opinions diferents sobre alguns aspectes, havíem compartit moltes hores de discussió científica. Amb el seu traspàs, Josep Gibert deixa un buit molt important en la paleontologia espanyola, per les nombroses aportacions que va fer durant els seus anys de treball intens i pel coneixement que tenia sobre l’evolució biològica a Europa.