El Congost de Fraguerau

09 Gener, 2006 22:56
Publicat per aladern, paisatges

Ulldemolins és un municipi de la comarca del Priorat situat a la vall del riu Montsant, entre el vessant septentrional del massís del mateix nom i el meridional de la Serra la Llena. El poble es troba a 651 m. d’alçada i el seu terme és molt accidentat, amb abundància de balmes, cavitats i cingleres. Si creuem el poble, cap a ponent trobarem el camí de les ermites, una pista asfaltada i ben condicionada que ens durà a les ermites de Santa Magdalena i de Sant Antoni i Santa Bàrbara, lloc d’inici de l’excursió que ens portarà al nostre destí d’avui: el Congost de Fraguerau, un bellíssim engorjat que el riu Montsant ha excavat entre les dues serres abans esmentades.

L’ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara es troba a 700 d’altitud, als peus del vessant nord del Montsant. Des d’allí surt una pista, direcció W, que davalla fent llaçades vers el riu Montsant. Enfront i a la dreta tenim les Crestes del Blai, que formen part de La Llena, i a l’esquerra l’obaga del Montsant amb el seu punt culminant en aquesta banda del massís, la Punta dels Pins Carrassers, de 1.059 m. Si el vessant meridional impressiona pel seu relleu abrupte i nu, el vessant nord queda recobert per l’ufanor del forest que entapissa els forts desnivells i n’amoroseix el paisatge. La pista fa cap a la Font de la Gleva, ja prop del riu, una surgència en una fondalada on sempre hi corre l’aigua.

Veiem ja els altius espadats granítics del congost i al cap de poc trobem el riu. El lloc on fem l’encontre és encisador i té molta anomenada: les Cadolles Fondes, una gorja pregona excavada per l’aigua a la roca i d’una bellesa feréstega. Aquest paratge és d’un alt valor ecològic, entre altres coses per la presència de la llúdriga, mamífer de la família dels mustèlids, i que denota la qualitat d’aquestes aigües.

Per recórrer el congost s’ha de seguir riu avall, una ruta que no és altra sinó la del camí ral que antigament menava a Margalef, avui dia aquest camí resta interromput per la construcció d'un embassament aigües amunt de Margalef de Montsant. Tot el recorregut per Fraguerau és d’una bellesa corprenedora. A banda i banda del riu els altius espadats de conglomerats presenten formes suggestives, amb la roca sovint acolorida per tons inversemblants. Passem el Toll de la Mula i veiem al fons els Tres Jurats, uns tormos (roques esfèriques gegantines, en l’argot local) que queden alineats a ran del cingle en un equilibri aparentment precari. La varietat de formes i colors es magnifica, si cap encara més, al Racó de la Pastera, on la vista no es cansa de resseguir les sobergues parets pètries. Al cap de no massa estona s’arriba a l’aiguabarreig del riu amb el Barranc de Sant Bartomeu, que guarda l’ermita que segons explica la llegenda va fundar fra Guerau. Val molt la pena remuntar el barranc per visitar aquesta encisadora ermita, joia del romànic.

Per travessar el corrent del riu i no mullar-nos els peus disposem d’un pont penjat, molt bellugadís, que ens estalvia passar-lo a gual. Passem a la part solana i entrem a l’engorjat del barranc que davalla des del coll de la Roca dels Lladres, a la carretera de La Granadella. El nom del coll li ve del fet que allí els lladres de camins solien posar un mocador de fer farcells al terra, amb una faca al damunt: calia “pagar peatge”, ja que volia dir que estaven vigilant. . El començament del barranc és un baixest solà, amb la vegetació esclarissada a resultes dels passats incendis que ha sofert l’indret. De tota manera, les plantes que són piròfiles (que rebroten després de cremades o estassades) ja fa temps que tornen a créixer i es veuen arreu molts pins joves. A part de les característiques mates de la brolla seca: romaní, argelagues, estepes, brucs, etc., s’hi troba molta presència d’arboç (Arbutus unedo, família de les ericàcies).

A mesura que es puja, l’engorjat guanya en majestuositat. A l’esquerra queda la roca anomenada La Cadira i, enfront, emmarcat per la muntanya, el cingle conegut com Racó de Sant Bartomeu, amb els senyals d’una recent esllavissada a la roca. De cop i volta apareix l’ermita, al bell mig del ferreny rocam, reposada sobre la base de l’esperó que li fa d’escambell. A la vora del preciós joiell ens dóna la benvinguda l’afable figura d’un vincladís xiprer.

Arribats a Sant Bartomeu podem voltejar la bonica capella i admirar les seves contingudes proporcions. A l’entorn destaquen unes grans roques caigudes fa molt temps de la muntanya i que resten estintolades a la paret del roquer, constituint així una espaiosa cavitat. Al seu interior, un degotall omple un sot excavat a la pedra i fa una reserva d’aigua fresca i bona.

Aquesta excursió es pot fer com una passejada de tres hores i escaig, entre Sant Antoni i Sant Bartomeu i tornar. No representa cap dificultat i és apta per a petits i grans, al tenir poc desnivell. El camí està en bon estat i no és gens perdedís. De fet, és una de les rutes més resseguides i apreciades d’aquesta part del Montsant, on es pot gaudir d’un seguit de belleses que et fan venir ganes de tornar-hi aviat.

9 Comentaris | 0 RetroenllaçOs