Nova etapa de la revista beCEroLes

Publicat per locel | 26 Ago, 2011

Comencem una nova etapa de beCEroLes, una revista editada pel Centre d'Estudis Lingüísitics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC (CEL), que fins ara ha publicat quatre números en format paper (2004, 2006, 2008, 2010), disponibles també al portal RACO.

La nova etapa de la revista consistirà principalment en el canvi de format: passarà de publicar-se en format paper a publicar-se exclusivament en format digital. Pel que fa al contingut, com s'ha fet fins ara, s'hi publicaran estudis de totes les comarques de l'àmbit d'actuació del CEL, sense descartar que a partir d'ara cada número incloga un dossier al voltant d'un tema monogràfic, que servisca d'incentiu per a obrir noves línies d'estudi de la llengua i la literatura d'estes comarques.

Els treballs, ressenyes i estudis presentats a la redacció seran publicats primer en el bloc beCEroLes i, en acabat, amb una periodicitat de dos anys, es publicaran plegats en una edició electrònica gratuïta, que comptarà amb el mateix ISSN que els quatre primers números. Aquesta edició digital estarà disponible al portal Issuu i també al portal Bubok, perquè els lectors que ho desitgen puguen adquirir una edició de la revista en format paper.

Escriviu-nos a locel@tinet.org  

Volum 5 de l'Atles lingüístic del domini català

Publicat per locel | 2 Jul, 2011

 

VENY I CLAR, Joan; PONS I GRIERA, Lídia. Atles lingüístic del domini català. Vol. 5: 10. Indústries relacionades amb l'agricultura; 11. Els vegetals. Barcelona:Institut d'Estudis Catalans, 2010. 432 p. ISBN978-84-9965-043-2. 

 

Aquest volum de l’Atles lingüístic del domini català està dedicat al lèxic patrimonial de les indústries relacionades amb l’agricultura i els vegetals, recull 315 mapes, 176 fotografies i dibuixos del món rural, com també llistes de materials no cartografiats. 

Font: Publicacions de l'IEC

XXIV Congrés Internacional de l’ICOS sobre Ciències Onomàstiques a Barcelona

Publicat per locel | 17 Jun, 2011

 

Del 5 al 9 de setembre de 2011 se celebrarà a la ciutat de Barcelona el XXIV Congrés Internacional de l’ICOS sobre Ciències Onomàstiques que tindrà com a tema general Els noms en la vida quotidiana.

El primer congrés de l’ICOS es va celebrar a París el 1938 tot i que no va ser fins al segon, també celebrat a la mateixa ciutat el 1947, que es va instituir la celebració de manera periòdica. Des de llavors, i per intervals de tres anys, s’han anat succeint els diferents congressos fins a arribar a aquest XXIV congrés que se celebrarà a Barcelona el setembre de 2011.

 

Més informació: http://barcelona.onomastica.cat/

 

Rius de paraules

Publicat per locel | 11 Jun, 2011

 

Rius de paraules : recull de cultura popular catalana al voltant dels rius de casa nostra. Barcelona: Associació Hàbitats-Projecte Rius, [2010]

Es tracta d'un catàleg que recull per ordre alfabètic les paraules i elements de la cultura fluvial que s'empren als Països Catalans. Fa un llistat de termes referits al riu, als seus habitants (fauna i flora) i a les activitats humanes al voltant del riu.

Vegeu una mostra a Incosciencia consciente.

 

Paremiologia tòpica

Publicat per locel | 31 Mai, 2011

 

Víctor Pàmies, autor del bloc Paremiologia catalana ha creat un mapa a Google Maps amb la ubicació geolocalitzada de les dites tòpiques, referides a pobles i llocs del refranyer català que du el nom de Paremiologia tòpica.

Al bloc Raons que rimen trobareu els enllaços i un formulari per fer-hi aportacions.

Enhorabona per la iniciativa, Víctor.
 

Gramàtica catalana en línia

Publicat per locel | 26 Mai, 2011

 

El nostre bloc amic Gazophylacium ha publicat dos reculls d'enllaços molt interessants de diccionaris i de gramàtiques catalanes: 

Diccionaris Catalans en Línia (DCL), on podeu trobar l'enllaç al vocabulari Sac de paraules publicat al web del CEL.  

Gramatica catalana en línia.

 

Enhorabona per la iniciativa.

 

Portal digital d’Antoni M. Alcover

Publicat per locel | 26 Mai, 2011

 

El passat 14 d’abril, durant l’acte d’inauguració de les commemoracions del Centenari de la Secció Filològica de l’IEC, es va presentar l’espai web que recull l’obra digitalitzada d’Antoni M. Alcover.

En aquest portal trobareu el Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana (BDLC), revista de caràcter filològic que Antoni M. Alcover va començar a publicar el 1901, els Quaderns de camp, els dietaris de viatge que va publicar entre el 1901 i el 1923 i La flexió verbal en els dialectes catalans, a més de l’enllaç al Diccionari català-valencià-balear (DCVB).

Consulteu el portal a l’adreça: http://alcover.iec.cat/

 

Font: Bloc de Lletres.

Lletra de Convit del III Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa

Publicat per locel | 25 Mai, 2011

 

Del 23 al 25 de novembre de 2011, a Vinaròs se celebrarà el III Congrés de Cultura i Territori a les comarques de la diòcesi de Tortosa.

Les persones interessades a presentar-hi una comunicacióhan d'enviar un resum a l’adreça electrònica congresdiocesi (arrova) gmail (punt) com abans del 27 de juny de 2011.  

Per més detalls, vegeu la Lletra de convit.

 

Font: Xarxa CRUSCAT.

Les Converses filològiques de Fabra a la xarxa

Publicat per locel | 18 Mai, 2011

Portal de publicacions de l'IEC

Obres completes. Converses filològiques. Vol. 7
Jordi Mir i Joan Solà (dir.). A cura de Joaquim Rafel, Joan A. Argenter, Josep Murgades, Maria Toldrà, Antoni Tobella.
Barcelona: Proa, Edicions 61, Edicions 3i4, Editorial Moll, 2010.

 

L'Institut d'Estudis Catalans ha publicat el setè volum de les Obres completes de Pompeu Fabra, un volum que inclou una edició crítica de les 915 Converses filològiques que Fabra va publicar a la premsa.

La novetat és que l'obra està disponible al Portal de publicacions de l'IEC.

Us proposem una endevinalla:

D'on deu ser el Sr. P. H. a qui Fabra dedica la conversa 405, publicada el 4 de juliol de 1923? 
Una altra:

Qui deu ser la Sta. C. E. (de Tortosa) de la conversa 678, publicada cinc dies més tard?

Nosaltres no sabem la resposta.



 

El parlar d'Alcalà de Xivert

Publicat per locel | 12 Mai, 2011

Joan Antoni Verge Caballer. El parlar d'Alcalà de Xivert.
Pròleg de Pere Navarro Gómez.
Alcalà de Xivert: Associació d'Amics de Mainhardt, 2008.
ISBN:978-84-923793-5-4

 

Es tracta d'una monografia dialectal dedicada exclusivament a Alcalà de Xivert, una població clau per establir els límits dialectals entre els dos grans dialectes occidentals.

La descripció lingüística inclou la fonètica, la morfologia nominal i verbal, la morfosintaxi i el lèxic. Destaquem el vocabulari, que ocupa 240 pàgines. El llibre es clou amb unes interessantíssimes conclusions i una mostra d'etnotextos.  

Vegeu el sumari complet.

 

El número 4 de la revista beCEroles. Lletres de llengua i literatura

Publicat per locel | 6 Abr, 2011

Portada Beceroles 4

Us presentem una nova entrega de la revista beCeroles. Lletres de llengua i literatura, núm. 4 (2010), editada per la nostra associació, el Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC (CEL).

En aquest número de 171 pàgines, dedicat a la memòria de Joan Solà, es poden llegir estudis de totes les comarques del nostre àmbit d'actuació: 

   MONTSIÀ 

"Notes etnogràfiques en etnotextos del Montsià", d'Àngela Buj Alfara

   BAIX EBRE

"Els noms són les coses. Assaig sobre el llenguatge documentat en un plet civil del s. XVII. Arxiu de la Corona d’Aragó. Plet Civil 8238. El síndic de la batllia de Miravet contra la Ciutat de Tortosa", de Josep Alanyà i Roig

   RIBERA D’EBRE 

"Panoràmica de la Fira del Llibre Ebrenc", de Núria Grau Poyo

   TERRA ALTA

"Els noms de lloc i de persona del Pinell de Brai", d'Antònia Serres Buenaventura

   MATARRANYA 

"Llei d’ús, protecció i promoció de les llengües d’Aragó", d'Artur Quintana i Font

   PORTS 

"Notes sobre el parlar de Villores", de Joan Borràs-Comes

   ALT MAESTRAT 

"Fugint lo més possible de servilisme: la relació entre Seidia i Canigó", de Carles Lluch

   BAIX MAESTRAT 

"Aproximació al parlar de Traiguera. Fonètica i morfologia", de Noèlia Tena Gil

  També podeu llegir l'article "Vint anys junts pel català", de Jordi Duran i Suàrez, i la "Notícia bibliogràfica d’estudis literaris i de la llengua (2008-2010)", d'Albert Aragonés Salvat, i una selecció d'etnotextos, en aquest cas, d'Aldover (Baix Ebre), Calaceit (Matarranya) i Cinctorres (Ports).

Es posarà a la venda a partir de la Diada de Sant Jordi.

 

Més informació: CEL

 

 

 

La morfologia del català nord-occidental, de Laia Querol Cortiella

Publicat per locel | 3 Abr, 2011

 

Laia Querol Cortiella
La morfologia del català nord-occidental
Lleida: Pagès, 2011.

El treball de Laia Querol pretén aprofundir en la descripció i en l’anàlisi dels verbs en català nord-occidental. Una de les novetats que presenta és que el sistema proposat permet entendre la riquesa d’aquest dialecte en la multiplicitat dels seus parlars (d’Andorra la Vella i Sort, fins a Amposta) i, alhora, obre una línia d’investigació comparativa amb altres llengües romàniques com l’italià i l’occità.

El treball de Laia ha rebut el Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana Joan Solà, 2010.

Font: Pagès Editors.   

 

Joan Beltran, Premi Convit a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat

Publicat per locel | 1 Abr, 2011

 

Joan Beltran Cavaller ha rebut el premi Convit a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat per tota una vida dedicada a l’ensenyament de la llengua, a la publicació de manuals i a l’estudi i difusió de l’estàndard occidental.

L’acte de lliurament dels premis Convit va tenir lloc en la segona jornada del 2n Congrés Convit, Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, els dies 24 i 25 de març, a Reus. 

Enhorabona! 


Font: Flaixos d'actualitat

 

Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp

Publicat per locel | 26 Mar, 2011

  

Oriol, Carme; Navarro, Pere; Sales, Mònica.
Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp.
Associació Cultural del Matarranya, Calaceit, 2011.
Col. Lo Trill; 13

 

L’Associació Cultural del Matarranya acaba de publicar un nou llibre de la col·lecció Lo Trill: Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp, de Carme Oriol, Pere Navarro i Mònica Sales. 

Han estat entrevistades 25 persones dels quatre pobles i s’han seleccionat 507 formes de literatura oral que es presenten transcrites d’acord amb les característiques pròpies del parlar de cadascun d’aquests pobles.




Font: ASCUMA.

10 anys de Viquipèdia

Publicat per locel | 10 Mar, 2011

 

La Viquipèdia en català enguany compleix 10 anys i per celebrar-ho s'han proposat de batre el rècord d'usuaris editant a la Viquipèdia els dies 16 al 19 de març de 2011.

Des de la nostra associació us animem a participar-hi i us proposem de completar la Viquipèdia amb les entrades d'algunes escriptores i escriptors del nostre àmbit d'actuació que recollim al portal Beabà.

  Perquè vegeu una mostra de quins escriptors i escriptores d'estes terres es poden trobar a Viquipèdia i quins no (en roig), apuntem a continuació una extracte de la pàgina Llista d'escriptors en llengua catalana (cronològic)

Segle XVI

Cristòfor Despuig (Tortosa, 1510-1561/1580)

Francesc Vicent Garcia i Torres (El Rector de Vallfogona; Tortosa, Baix Ebre, 1579 - Vallfogona de Riucorb, Conca de Barberà, 1623)

Segle XVII

Francesc Mulet (Sant Mateu, Baix Maestrat, 1624 - València, 1675)

Segle XIX

Tomàs Bellpuig (1860–1936)

Joaquim Garcia Girona (Benassal, 1867 - Baeza, 1928)

Joan Baptista Manyà Alcoverro (Gandesa, 1884 - Tortosa, 1976)

Joan Moreira Ramos (Lleida, 1878 – Tortosa, 1951)

Segle XX

Sebastià Juan Arbó (Sant Carles de la Ràpita 1902 - Barcelona 1984)

Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, Ribera d'Ebre, 1907 – Barcelona, 1995)

Joan Cid i Mulet (Tortosa, 1907 - Mèxic, 1982)  

Trinitari Fabregat Chimeno (Alcanar, Montsià, 1912 - París, 1994)   

Alfred Giner i Sorolla (Vinaròs, Baix Maestrat, 1919-2005)

Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, Baix Ebre, 1926)

Jesús Massip i Fonollosa (Roquetes, 1927)   

Gerard Vergés i Príncep (Tortosa, Baix Ebre, 1931)  

Zoraida Burgos (Tortosa, Baix Ebre, 1933)

Ricard Salvat i Ferré (Tortosa, 1934 - Barcelona, 2009)

Desideri Lombarte (Pena-roja, Matarranya 1937 - Barcelona 1989)

Carme Meix i Fuster (Gandesa, 1937)   

Jesús Moncada (Mequinensa, Baix Cinca, 1941-2005)

Marí Chordà (Amposta, Montsià, 1942)

Francesca Aliern Pons (Xerta, Baix Ebre, 1947)   

Joan-Josep Rovira Climent (Cinctorres, Ports, 1947)  

Javier Caballero Cid (Deltebre, 1953)

Lluís-Bartomeu Meseguer Pallarés (Herbers, Ports, 1953)  

Toni Villalobos (Sant Jaume d'Enveja, Montsià, 1953)   

Josep Gironès Descarrega (la Fatarella, Terra Alta, 1954)  

Manel Ollé Albiol (Ulldecona, Montsià, 1954)   

Vicent Pellicer i Ollés (Valdealgorfa, Baix Aragó, 1956)  

Josep-Ramon Roig Antó (Tortosa, 1956)   

Andreu Carranza i Font (Ascó, Ribera d'Ebre, 1957)

Francesc-Xavier Forés (Tortosa, 1957)  

Hèctor Moret i Coso (Mequinensa, Baix Cinca, 1958)

Cinta Mulet i Grau (Horta de Sant Joan, Terra Alta, 1958)

Ricard Martínez Pinyol (Tortosa, 1959)   

Albert Roig (Tortosa, 1959)

Pep Castellano (Albocàsser, Alt Maestrat, 1960)

Cinta Massip i Bonet (Tortosa, 1961)

Manuel Garcia i Grau (Benicarló, Baix Maestrat, 1962 - Castelló de la Plana, 2006) 

Marià Lleixà (Mas de Barberans, Montsià, 1964)   

Estrella Ramon (Tortosa, 1964)  

Jesús Maria Tibau i Tarragó (Cornudella de Montsant, Priorat, 1964)

Josep Igual i Febrer (Benicarló, Baix Maestrat, 1966)

Miquel Reverté (Sant Carles de la Ràpita, Montsià, 1966)  

Emigdi Subirats i Sebastià (Campredó, 1967)   

Emili Rosales i Castellà (Sant Carles de la Ràpita, Montsià, 1968)

Andreu Subirats i Aleixandri (Tortosa, 1968)

Miquel Esteve (Móra la Nova, Ribera d'Ebre, 1969)   

Juli Micolau i Burgués (La Freixneda, El Matarranya, 1971)

Judit Ortiz i Cardona (Barcelona, 1971)

Albert Guiu (Flix, Ribera d'Ebre, 1972)  

Joan Todó Cortiella (La Sénia, Montsià, 1977)

Jordi Andreu Corbatón (Tortosa, 1979)  

Yannick Garcia Porres (Amposta, 1979)

Eduard Carmona (Deltebre, 1982)

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Següent»