Llepolies: cóc de l'àvia Cinta

01 Abril, 2006 11:22
Publicat per aladern, llepolies

Avui us explico la manera de fer el cóc de l’àvia Cinta. La Cinta és una àvia d’aquelles que ja no se’n troben, de les d’abans. Com ara l’àvia Remei, però en dolç.

Ja és ben cert que hi ha tantes maneres de fer el cóc com forners tenim. Desconec quantes variants pot arribar ha haver-hi. Aquest d’avui, està fet seguint el tradicional mètode de mesurar els ingredients amb l’envàs d’un iogurt. Tècnica especialment útil si la bàscula de que disposem no és electrònica i ens hem de barallar amb l’agulla de la balança. El que li trobo d’especial a aquest cóc, és que barreja ratlladura de taronja i de llimona i també hi incorpora una poma ratllada. A més, en comptes de les tradicionals gotes d’anís, l’àvia Cinta no s’està d’orgues i n’hi aboca directament mig vaset. Apa, carai amb aquesta àvia!

No crec necessari explicar els passos a seguir, però si hi ha algun novençà(ana) que encara no s’ha decidit (i no miro a ningú) recordeu que primer s’han de barrejar bé els ous, el sucre, el iogurt, l’oli i l’anís. Quan ho tenim ben barrejat, hi afegim la farina juntament amb el llevat. Ja sabeu que la farina és millor sempre incorporar-la passant-la per un colador, per tal d’evitar que faci grumolls. Finalment hi afegim les ratlladures i la poma ratllada.

No hi ha cap inconvenient en posar els ous sencers, però els bons pastissers ja sabeu que si heu separat les clares i les munteu a banda, el resultat final millora molt. Per muntar bé les clares cal que siguin ben fredes, i un pessic de sal també hi ajuda. Si no sou experts de veritat, no perdeu el temps intentant muntar-les amb una forquilla i un plat, aneu cap al desastre segur. Agafeu el robot i deixeu-vos de romanços.

L’àvia aquesta m’havia dit de coure’l uns 50 o 60 minuts (no sé quina classe de forn deu tenir). Vigileu amb el vostre. Jo, el meu forn (elèctric de convecció), l’he programat a 30 minuts i ha quedat perfecte. I recordeu sobretot que no es pot obrir el forn mentre la massa està pujant. Apa, petons i bon profit!

Ingredients:
3 ous sencers
1 iogurt (pot ser de llimona o del que vosaltres volgueu)
3 iogurts de farina
1 iogurt i mig de sucre
Mig iogurt d’oli
Mig iogurt d’anís
Ratlladures de taronja i de llimona
1 poma
1 sobre de llevat en pols

11 Comentaris | 0 RetroenllaçOs