El Parlament aprova una moció del PSC donant suport al projecte ZEFIR
Donat que CiU i PP han rebutjat el punt sisè d’aquesta moció, els grups del PSC, ICV, ERC, SI i Ciutadans han entrat al Registre del Parlament una nova iniciativa parlamentària insistint en la derogació del Decret del Govern del PP contra les energies renovables
A)- La moció del Grup del PSC ha estat rebutjada per CiU i el PP en els seus punts 4 i 6 – 52 vots a favor, 76 en contra i una abstenció – i ha estat aprovada pel que fa a la resta de punts per 126 vots a favor, cap en contra i 3 abstencions. Entre els punts aprovats, el 5è fa referència al projecte que desenvolupa l’IREC ( Institut d’Energia de Catalunya ) amb seu a Tarragona i que ha de desenvolupar-se a l’Ametlla de Mar.
El text de la moció és el següent ( incloem tatxats els paràgrafs rebutjats per CiU i PP ):
El Parlament de Catalunya insta al Govern de Catalunya a:
1. Redactar i presentar en el termini de sis mesos un pla de política industrial ambiental que desenvolupi les noves tecnologies emergents basades en recursos renovables i alta eficiència, que identifiqui les noves tecnologies de futur i que fixi l’estratègia que ens permeti obrir i desenvolupar els mercats baixos en carboni, establint mecanismes de concertació que mobilitzi recursos publico-privats.
2. A presentar en el termini de tres mesos el nou Pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020.
3. A preparar i realitzar al llarg del 2012, una nova cimera de la Convenció Catalana de Canvi Climàtic amb tots els agents econòmics, socials, ambientals, educatius i universitaris i les administracions del país, per acordar la nova estratègia 2012-2020.
4. A preparar dins dels marges fiscals de la Generalitat de Catalunya, una proposta de nova fiscalitat ambiental especialment en l’àmbit de l’energia nuclear que no gravi el medi ambient i les bones pràctiques ecològiques sinó aquelles activitats que contaminen el medi ambient.
5. A seguir donant suport a la planta d’assajos internacional per a la instal•lació d’aerogeneradors en aigües profundes, projecte ZÈFIR amb el màxim consens possible amb les administracions locals
6. A instar al Govern de l’Estat a derogar el Reial Decret-Llei 1/2012 que suposa un fre al desenvolupament de les energies renovables i a la cogeneració.
B) La nova proposta entrada al Registre diu així:
A la Mesa del Parlament
Joan Herrera Torres, president del GP d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa , Dolors Camats Luis, portaveu del GP d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, Miquel Iceta i Llorens, portaveu del GP Socialista, Anna Simó i Castelló, portaveu del GP d’Esquerra Republicana de Catalunya, Albert Rivera Díaz, president-portaveu del SP de Ciutadans, Alfons López i Tena, representant del SP de Solidaritat Catalana per la Independència, d’acord amb el que estableixen els articles 145 i 146 del Reglament del Parlament, presenten la proposta de resolució següent per tal que sigui substanciada davant el Ple del Parlament.
Exposició de motius
El Real Decret llei 1/2012 deixa en suspens el sistema d’incentius de règim Especial, el que suposa, a la pràctica, la paralització legal del desenvolupament de les energies renovables al conjunt de l’estat espanyol.
La moratòria de renovables es produeix en un escenari geopolític d’increment de preus del petroli i del gas i per tant d’increment de la nostra dependència dels hidrocarburs que s’importen en la seva totalitat i creiem que seria més racional l’estalvi en el consum de les fonts energètiques que contribueixen a aprofundir en la crisi econòmica i que incrementa de forma incontrolada el dèficit comercial, la pujada de preus generalitzada i les emissions contaminants de CO2.
En aquest sentit la decisió d’aprovar el Real Decret 1/2012 sembla més una crida a consumir energia de major cost, frenant les inversions en aquelles fonts que avui constitueixen la primera riquesa energètica del país i que han aconseguit lideratge mundial, destruint un teixit empresarial a l’alça i actuant a contra corrent amb el resta d’Europa.
La paralització del sector renovable, que amb diferència és el que més lloc de treballs genera per megawatts produïts, va en contra de les possibilitats de reactivació econòmica del nostre país. Els últims anys les energies renovables han incrementat la seva presència a l’economia catalana i espanyola, superant a diversos sectors tradicionals i amb un balanç netament exportador.
La norma aprovada pel Govern de l’Estat va contra les Directives europees 200/28/CE de renovables i la 2010/31/CE d’eficiència energètica d’edificis que estableixen el 20% de consum final de renovables l’any 2020 i la d’edificis que en el 2020 tots els edificis siguin de consum d’energia quasi nul amb renovables.
El recent aprovat per l’Estat “Plan de Energías Renovables 2011-2020” reconeixia de forma clara els beneficis d’aquestes energies i estimava en 29.000 milions els beneficis econòmics d’aquestes tecnologies, xifra molt superior als 24.700 de cost , primes incloses, que té el seu desenvolupament.
Mentre existeixi la inestabilitat normativa i l’absència d’una veritable estratègia a llar termini, les inversions desapareixeran i la major dependència energètica constituirà una seria contradicció amb la necessitat d’impulsar una economia moderna, que creixi de manera sostenible, basada en un element clau com és l’estalvi energètic amb renovables.
Per aquests motius, el Grups Parlamentaris sotasignats presenten la següent:
Proposta de resolució
El Parlament de Catalunya expressa el rebuig frontal del RDL1/2012 pel que significa d’aturada en l’impuls de les energies renovables, un fre a la generació d’ocupació i una major dependència energètica.