Les barraques de pedra seca de Montblanc.

Posted by manelmar on 04 Octubre, 2011 19:38

Al terme de Montblanc, encara que no ho sembli, hi ha moltes barraques de pedra seca. Concretament tinc inventariades 172 barraques de diferents tipologies.

Unes de les zones amb més nombre d’aquestes construccions són la partida del Camp Magre i tota la serra Carbonaria, a l’antic terme de Lilla.

La major part de barraques són senzilles i de petites dimensions, i un bon nombre d’elles són barraques de marge (construïdes dins dels marges de pedra seca), res a veure amb altres zones properes on abunden grans barraques.



Espais viscuts

Posted by manelmar on 27 Setembre, 2011 12:53

 

Els masos o molins que trobem escampats per tota la comarca van ser en el seu temps espais viscuts, on els seus propietaris o els masovers vivien i treballaven. Eren altres temps i altres formes de vida.

Avui la major part d’aquells nobles edificis resten mig caiguts o desapareguts del tot. És una veritable llàstima veure l’estat en que es trobem molts d’aquells importants masos o molins.

El recull de fotografies d’alguns dels masos i molins de la comarca que he anat guardant al llarg de molts anys, m’ha engrescat en un nou projecte.

Es tracta de recuperar de l’oblit els masos, molins i altres hàbitats dispersos que al seu dia varen ser habitats. El projecte crec que és ambiciós, ja que en deurien ser molts els hàbitats dispersos que algun dia foren espais viscuts. En un principi faré una limitació en el temps i en l’espai. Em limitaré a la primera meitat del segle XX i sobre els hàbitats dispersos de la Conca de Barberà anomenada “històrica”

El projecte queda obert a la col·laboració de tothom, per tant tota informació sobre espais viscuts a la Conca de Barberà històrica durant la primera meitat del segle XX, serà ben rebuda.

 

PEIXERES

Posted by manelmar on 13 Setembre, 2011 12:46

 

Les peixeres, rescloses o preses són construccions realitzades per desviar l’aigua d’un riu, torrent, vall o barranc. Aquesta aigua era conduïda per les sèquies i s’utilitzava per regar les hortes o per funcionar els molins.

El nom de peixera venia donat pel fet que al retenir l’aigua es formava un bon toll d’aigua on els peixos abundaven i la pràctica de la pesca era habitual.

A la Conca de Barberà podem trobar diverses peixeres o rescloses, especialment al riu Francolí. Al terme de Sarral es conserven les restes d’una antiga presa romana.

Sèquia que porta l'aigua al molí del Celdoni (antic molí del Pont de la Fusta)

Peixera del molí del Pas (riu Francolí) durant una riuda.

Presa romana de Sarral.


APOSTAR PEL TURISME

Posted by manelmar on 08 Agost, 2011 13:24

 

L'estiu és temps de vacances i per tant de visitar nous indrets o redescobrir d'altres ja visitats. Aquests dies he pogut gaudir de viatjar i fer de turista. He anat a muntanya i a la costa.Sense voler-ho, de forma inconscient, et vas fixant en les ofertes turístiques dels llocs per on passes, de com ofereixen serveis i productes als turistes i extrapoles alguns d’aquest serveis a com es podrien oferir a la Conca de Barberà. També veus maneres de fer que ràpidament refuses, ja que tot no s’hi val.Certament crec que a la Conca de Barberà  hem d’apostar pel turisme. D’encants no ens en falta: natura, paisatge, cultura, etnografia, patrimoni, gastronomia, enologia ...Potser el que ens cal és creure’ns el potencial que tenim. Ja hi ha gent que hi està apostant i gràcies a aquest pioners la comarca comença  a ser una destinació per alguns turistes.Falta, però, molta feina per fer. I ha de ser una feina coordinada amb plans d’actuació i objectius ben estudiats i consensuats per totes les parts.Evidentment que l’Administració (ajuntaments i consell comarcal) tenen molt a dir, però les iniciatives privades o de col·lectius són primordials per tal que l’oferta turística de la Conca de Barberà sigui de primer ordre i alhora generi llocs de treballs per la gent de la pròpia comarca.Tenim un avantatge sobre moltes altres destinacions turístiques que són estacionals. A la Conca, el turisme es pot fer tot l’any. Els nostres encants hi són les quatres estacions de l’any.La simbiosi entre administració, particulars i empreses crec que ha de ser el pal de paller d’aquesta aposta pel turisme, però el primer que trobo a faltar és un Patronat de Turisme de la Comarca i una marca turística que aglutini tot l’ampli ventall d’encants que tenim per oferir.

Cal recordar però, que si realment creiem en el turisme com una font que generi riquesa i llocs de treball a la comarca, el primer que haurem de fer és salvaguardar els nostres encants i alhora potenciar el sector primari per tal que la Conca rural continuï sent una comarca rural.


Mas Sanahuja - Forès

Posted by manelmar on 12 Juliol, 2011 18:53

Al terme municipal de Forès, molt a prop del terme de Sarral, hi podem trobar les restes del mas Sanahuja. Es tracta d'un "Mas Torre", poc habitual per les nostres contrades. La torre encara es troba en bon estat de conservació, no així la resta del mas, si bé encara es poden apreciar esplèndides arcades i mostres del senyoriu d'aquest mas. Les característiques constructives fan indicar de que es tracta d'un mas medieval, si bé no es pot apreciar cap data gravada.

De moment no he pogut trobar cap dada sobre aquest mas i agrairia molt que si algú té algun tipus d'informació me la fes arribar. Correu electrònic: manelmar@tinet.cat

Entrada al primer pis de la Torre


Patrimoni de la Humanitat i Patrimoni Energètic

Posted by manelmar on 26 Juny, 2011 11:58

El monestir de Poblet situat al terme de Vimbodí i Poblet fou declarat per la UNESCO l'any 1991 com a Patrimoni de la Humanitat. Actualment però, ha de compartir aquesta categoria amb la de Patrimoni Energètic donada la forta transformació del paisatge que l'envolta a base d'aerogeneradors i torres elèctriques.

 

Mica en mica estem fent malbé el paisatge de la Conca de Barberà i si no posem remei aviat passarem de ser una comarca singular a ser una comarca com molt d'altres, sense cap tret diferenciador.


Conca i vinya

Posted by manelmar on 06 Juny, 2011 09:46

A la Conca de Barberà estricta en cap moment podem separar les paraules "Conca" i "Vinya". Amb l'arribada dels monjos cistercencs a "l'Hortus Populeti" allà al segle XII, segurament que s'inicià el cultiu de la vinya a la comarca. Des d'aquells inicis els ceps han acompanyat el paisatge de la Conca. Amb la febre d'or de la vinya, a finals del segle XIX, la plantació de ceps fou tan extensa que arribà a llocs insòlits. S'abancalaren zones de forta pendent i els marges de pedra seca i les barraques de falsa volta sorgiren per tot arreu.

De tota aquella feina transformadora del paisatge es configurà l'actual paisatge, si bé darreramnet bona part d'aquells bancals amb marges i d'aquelles terres plantades de vinya han anat disminuint, alguns cops perquè s'ha abandonat el cultiu i d'altres perquè s'ha transformat en cultiu de cereals.

 

Si continuem amb aquest pas i no s'hi posa remei, potser aquest segle XXI passarà a la història com el segle de la desaparició del conreu de la vinya a la Conca de Barberà.

 


El mas d'en Gassol - Prenafeta (Montblanc)

Posted by manelmar on 01 Maig, 2011 18:46

El mas d’en Gassol el trobem avui dia en una situació molt deplorable, en un estat ruïnós. Dia a dia es va ensorrant. La primavera passada vaig fer unes fotografies de la galeria del mas i aquesta primavera al tornar a fer noves fotografies he vist com la major part de la galeria s’ha ensorrat. Una veritable llàstima.

Aquest mas de Gassol té una llarga història i arriba a ser el mas més important de la Baronia de Prenafeta. En la segona meitat del segle XVI, el mas Foguet, entre els masos de Prenafeta, era el que tenia una major extensió de terreny, gairebé triplicava en extensió el segon més gran, que era el mas d’en Sabater, sense comptar l’extensió de terrenys corresponent al mas d’en Besant el qual s’incloïa en el mas Sabater. Així, el mas Foguet posseïa quatre-cents jornals de terra.

Al  darrer quart del segle XIV se’n deia mas de Foguet, i així fou fins al primer quart del segle XVIII que fou venut i s’anomena mas d’en Sabater. Aleshores a Prenafeta existien dos masos amb el mateix nom, ja que l’actual mas de la Sabatera també era anomenat amb el nom de mas Sabater.

Fou cap a l’any 1789 quan en Josep Gassol i Alsamora de Valls es casà amb Justa Sabater i Rubinat de Prenafeta, filla de Thedeo Sabater, i el mas adquirir el nom de mas Gassol amb el que se’l coneix en l’actualitat. per després anomenar-se mas d’en Gassol.

 Fotografia feta la primavera de 2010

Fotografia feta la primavera 2011. La galeria del mas ja es troba ensorrada.


Rojalons - Montblanc

Posted by manelmar on 27 Abril, 2011 18:51

Diu la dita popular "Rojalons, set cases i vuit forns". Actualment és un llogaret deshabitat que el trobem a mig camí entre Montblanc i Rojals. A l'any 1945 encara hi vivien tres famílies amb un total de 16 habitants.

L'abandonament de les cases comportar que una part s'ensorressin, deixant un aspecte desolador d'aquell indret. Algunes cases encara es mantenen en peu i darrerament sembla ser que volen recuperar alguna de les cases.

 


Mas de la Salut. Vimbodí i Poblet

Posted by manelmar on 08 Abril, 2011 20:14

El mas de la Salut està situat al terme de Vimbodí i Poblet, molt proper al mas de Dalt. Fou restaurat recentment i fa pocs anys el seu entorn va patir un incendi forestal que no va arribar a afectar al mas.


Manel Martínez

manelmar

Sóc un enamorat de la Conca de Barberà, del seu patrimoni arquitectònic, cultural, rural i natural.

Aquest bloc és una finestra sobre la conca vista amb els meus ulls i la meva càmera fotogràfica.


Recentment

Arxius

Subscripció