Jornades sobre el teix (Taxus baccata)

Els dies 23,24 i 25 d’octubre es celebren a Poblet unes Jornades Internacionals sobre el Teix.

Al bosc de Poblet i zones limítrofes de les Muntanyes de Prades el teix encara és present i amb algunes poblacions excepcionals.

Cal recordar que aquest arbre està actualment protegit i que fora bo d’actuar acuradament en algunes de les petites teixedes que encara perduren.

 

Publicat dins de Estudis i recerca, Vegetació | Envia un comentari

Itinerari per l’Alzinar de la Pena

El 6 de setembre de 1980 es va presentar per primera vegada, a la XI Trobada excursionista del Centre Excursionista “Francolí”, celebrada a l’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí, l’opuscle sobre l’Itinerai per l’Alzinar de la Pena editat pel mateix Centre Excursionista “Francolí”.

Cal recordar que aquest Itinerari de Natura fou un dels pioners al nostre país i que se’n van arribar a fer cinc edicions, la darrera l’any 1997 per la Impremta Requesens de Montblanc.

 

Publicat dins de Llibres | Envia un comentari

Castanyers d’Índies o castanyers bords al barranc de l’Argentada

Dins del bosc de Poblet podem trobar diferents especies d’arbres introduïts per la mà de l’home. Fou una pràctica habitual dels enginyers forestals, que tenien cura d’aquest bosc, plantar arbres no autòctons a les vores de les pistes forestals per tal de comprovar la seva adaptació a aquesta zona. Fins hi tot, es van arribar a fer plantacions més extenses en alguns llocs concrets, especialment de diferents espècies de cedres.

Són força coneguts els exemplars de castanyers (Castanea sativa) centenaris que hi ha al costat de l’antiga granja cistercenca de Castellfollit, però, ja no són tant coneguts els 16 castanyers bors (Aesculus hippocastanum) o castanyers d’Índies plantats a la vora de la pista forestal que puja del barranc de Castellfollit en direcció al Pic de l’Àliga i enllaça amb la pista de la Pena i de Rojals.

El fruit de aquests castanyers bords no és comestible. El nom d´Hippocastanum significa literalment castanya per a cavalls, ja que el fruit d’aquesta espècie era utilitzat com a farratge per a equins.

 

Publicat dins de Vegetació | Envia un comentari

La font del Deport

És conegut que el bosc de Poblet és ric en fonts. Sens dubte les més conegudes i populars són la font dels Boixets i la font del Deport.

La font del Deport la trobem situada sota el cingle de les Cabres (topònim al que un altre dia hi dedicarem una entrada en aquest bloc). Des d’aquest emplaçament surt el senderó que puja fins al mirador de la Pena.

L’indret té molt d’encant i antigament els monjos hi tenien algun tipus de construcció (cal recordar que el lloc és molt proper a l’emplaçament de l’antiga granja de la Pena i actualment casa forestal). Aquestes construccions es van mantenir després de l’exclaustració del monestir de Poblet, quan la finca de la Pena fou venuda a particulars i també després (any 1906) quant fou expropiada per reincorporar-la a la gestió dels serveis forestals. Actualment, però, ja només podem trobar petits testimonis d’aquelles construccions.

L’indret de la font del Deport ha tingut també altres canvis o modificacions al llarg dels anys, i un d’aquests fou l’emplaçament de la pròpia font.

Postal dels anys vint on es veu clarament com era abans la font del Deport

Postal on es pot apreciar la font i algunes de les construccions existents

Aquesta fotografia també és de la font del Deport, on es va instal·lar una mena de terrassa d’estiu per fer poder fer àpats. Encara que amb dificultat es veu la font al fons

© Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya

https://www.facebook.com/Arxiu.Fotografic.CEC

Fotografia del fons de l’arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, realitzada per Francesc Blasi Vallespinosa l’any 1936, i on ja s’aprecien alguns canvis a la font.

Fotografia actual de la font del Deport. En un emplaçament diferent de l’original

Estat actual de l’indret on hi havia hagut originàriament la font del Deport

 

 

 

 

 

Publicat dins de Fonts, Història | 1 comentari

Caseta de guarda propera al camí de la Pena

La guarderia forestal al bosc de Poblet fou instaurada a principis del segle XX a partir dels inicis dels treballs de reforestació portats a terme per la Divisió Hidrològico-Forestal i dirigits per l’enginyer de monts Josep Reig i Palau.

El “Monte Poblet”, nom que es donà al bosc, comptava amb una plantilla de quatre guardes que s’instal·laren a les tres cases forestals, així que aquestes s’anaren construint.

© Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya

https://www.facebook.com/Arxiu.Fotografic.CEC

La fotografia localitzada al fons de l’Arxiu Històric del Centre Excursionista de Catalunya, realitzada entre els anys 1928-29 per Francesc Blasi i Vallespiniosa, ens mostra una imatge fins ara desconeguda de les tasques d’aquests guardes. Es tracta d’una caseta feta de fusta, instal·lada en una zona propera a la pujada a la Pena i on es pot apreciar al guarda juntament amb altres persones que deurien ser excursionistes.

 


 

Publicat dins de Història | Envia un comentari

Les alzines sureres del riuet de Pruners

A l’entrada del bosc de Poblet, a la mateixa llera del riuet de Pruners, trobem uns exemplars d’alzines sureres (Quercus suber) que són tota una raresa en aquest territori dominat per l’alzina (Quercus ilex).

Per accedir-hi ho farem seguint el recorregut de l’itinerari de l’alzinar de la Pena. Quan deixem la pista forestal i agafem el sender només ens caldrà recórrer uns cent metres i a la dreta veurem una caseta a baix del barranc. Per baixar fins a la llera no hi ha cap camí i hem d’anar baixant amb precaució pel pendent.

Tocant al curs del riuet i per sota de la caseta semi derruïda trobarem les alzines. Actualment només es conserven tres exemplars, fins no fa gaire temps hi havia un quarta alzina que ara es troba morta i caiguda al mig del barranc.

Els perímetres del tronc van des de 1,20 cm a 1,70 cm, fet que ens indica que es tracta d’arbres d’una edat avançada (les sureres poden viure fins a 250 anys).

No tenim cap constància ni referència de la seva existència en aquest indret, però tot fa pensar que s’ha de tractar d’exemplars que deurien ser plantats. Podria ser que haguessin hagut més exemplars i que haguessin estat plantats amb la intenció d’aprofitar el suro. La zona on es troben fou explotada agrícolament, amb gairebé tota seguretat plantada de vinya durant el darrer quart del segle XIX, tot just abans de l’arribada de la fil·loxera.

Publicat dins de Vegetació | Envia un comentari

IV Jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades

Els dies 14, 15 i 16 de novembre de 2014 es celebraran les IV Jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades.

Les jornades són un punt de trobada per a tots els estudiosos, naturalistes i científics que tenen el seu àmbit de treball el bosc de Poblet i les muntanyes de Prades.

Per poder presentar un treball a les quartes jornades cal fer arribar al centre de gestió del Paratge Natural de Poblet, mitjançant un correu electrònic (pnpoblet@gencat.cat), un resum del treball a presentar abans del 30 de maig de 2014, on consti el nom de l’autor o autors, la vinculació o no a un centre de recerca, el títol,  les paraules clau i un text de 100 paraules com a màxim.

Les àrees científiques sobre les quals s’accepten treballs abasten tan el medi natural com el medi social i les seves interaccions. En relació amb l’àmbit territorial, només s’acceptaran els treballs que versin sobre aspectes vinculats a les muntanyes de Prades o que hi tinguin una relació directa.

Publicat dins de Estudis i recerca | Envia un comentari

La cova de fra Marginet

A l’alçada de la casa forestal de la Pena i propera al curs del barranc dels Boixets podem trobar la balma o cova de fra Marginet.

Per accedir-hi hem d’agafar la “senda del Colom”

Fra Marginet, mort l’any 1435, originà la seva pròpia llegenda. Fill de l’Albi, encara que algunes fonts el fan fill de Vallclara, ingressà al monestir de Poblet als voltants del 1384, i el 1413 era ja prevere del monestir. Els anys 1403 i 1404 és el majoral de la granja del monestir al Vilosell. El 1411 és cellerer al monestir, un càrrec dels més importants dins de la comunitat, però segons la llegenda aqueix mateix any el propi Marginet fa una mena d’estafa a un lleidatà, la qual cosa provocà la fugida del monjo del monestir acompanyat de dues dones, una d’elles monja del convent de la Serra de Montblanc. Després de fugir es convertí en bandoler. Va agafar molta fama pels pobles on havia realitzat les seves malifetes. Dos anys després, el 1413, tornà penedit al monestir i l’abat l’imposà una penitència que consistí en recórrer tots els llocs on va actuar de bandoler  i a la plaça del poble tocava un xiulet, cridant l’atenció de la gent, anunciant que ell era el traïdor Fra Marginet: seguidament es despullava fins a la cintura i s’assotava davant de tothom.

Després d’aquesta penitència Fra Marginet es retirà a la granja de La Pena per a viure com a penitent, però no va tenir prou amb residir a la granja, i es refugià a una cova propera a la granja, on va construir una petita ermita, fent vida penitent i solitària. En el transcurs de la seva penitència agafà molta fama de sant i se li atribuïren alguns miracles.

Pica de pedra que servia per recollir l’aigua de la pluja.

Publicat dins de Història, RACONS DEL BOSC DE POBLET | Envia un comentari

El Roc Ponent

Aquesta agulla granítica és tot un símbol del bosc de Poblet i es pot apreciar des de molts punts llunyans amb vistes sobre aquest bosc de les Muntanyes de Prades. El Roc Ponent, que sempre destaca, és el referent per identificar la barrancada de Castellfollit.

Al peu de la roca s’hi van explotar unes pedreres de les que s’extreien llambordes de granit que eren utilitzades per arranjar carrers.

El Roc Ponent es força conegut entre els escaladors ja que és zona d’escalada clàssica. Si bé s’ha de tenir en compte que l’escalada està regulada per l’òrgan gestor del Paratge Natural de Poblet.

Publicat dins de Geologia | Envia un comentari

El bosc de Poblet al llarg del temps

Amb aquest títol vaig publicar el meu primer llibre. Ara, per Sant Antoni, festa major d’hivern del meu poble (Vimbodí i Poblet), fa 12 anys que es feu la presentació. Fou un acte molt emotiu, especial i amb molts nervis.

Aquella primera experiència començà amb mal peu ja que l’editorial va fer un error al transcriure el títol a la portada del llibre ficant “El bosc de Poblet al llarg dels anys” en comptes “…al llarg del temps”

Sis anys més tard (desembre de 2007) es feu la segona edició, aquesta vegada amb el títol correcte.

Portada de la primera edició

Portada de la segona edició

Al llibre faig un recorregut cronològic de la història d’aquest bosc des del segle XII fins al segle XX, aportant també dades sobre la seva explotació forestal i altres aprofitaments realitzats al llarg de tota aquests segles.

Crec que llegint aquest llibre un es pot fer més la idea del que fou i és el bosc de Poblet.

Publicat dins de Història, Llibres | Envia un comentari