El grauet del Tous, als Motllats de Capafonts

Un altre caminet per a pujar a dalt dels Motllats des de Capafonts, talment els anteriors descrits ací, el Portell del Cerdà i el Grauet.

En aquest cas, es tracta d’un altre grauet que porta el nom de la casa (cal Tous) propietària del bosc per on transita inicialment el camí. Aquest camí donava accés també a altre finques, com el Motllats del Vellanes i el Motllat del Ferrer, a més del Motllat del Tous. I permet assolir un tossal del Motllats, que cap mapa topogràfic n’ha recollit el nom: el Tossal del Vellanes. No cal dir que reivindiquem la recuperació d’aquest topònim. Com esmenta el recull de topònims de Capafonts, el pany de cingle del Tossal del Vellanes ha servit com a rellotge de sol per a la gent del poble: quan el sol l’il·lumina del tot, és el migdia.

Del camí, podem dir que està ben oblidat i de fa molts anys que no s’hi transita. Després de creuar el Barranc del Fort, es pot anar seguint una ombra de camí que, es van intuïnt més que res, algunes de les marrades. A més amunt, on els vessants ja són pedregosos i de roca, l’erosió ha anat borrant el seu pas, tot i que es pot destriar el seu traçat més que probable per assolir la carena del Tossal del Vellanes.

El Barranc del Fort i el Camí de Reus al capdamunt, pujant pel Grauet del Tous

El vessant del Tossal del Vellanes

El capdamunt del Tossal del Vellanes, amb el Picorandan de fons

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

El Portell del Cerdà, als Motllats de Capafonts

De camins oblidats per a pujar a Motllats des de Capafonts encara n’hi ha. De ben segur, els Motllats de la banda de Capafonts són els més concorreguts, amb diferència, però encara trobem camins que ja no s’utilitzen com adés, que la muntanya era molt transitada, però no per finalitats lúdiques com en els temps actuals.

Ja hem parlat de l’oblidat Grauet. Ara toca parlar del camí que puja a Motllats pel Portell del Cerdà. El renom Cerdà s’aplica a varies cases de Capafonts, o sigui, és un llinatge que hi ve d’antic.

El camí és força pràctic i interessant, doncs és el pas més directe entre Capafonts i els Motllats del voltant de la Pena Roja, i que don pas tant cap als Morterets com al Portell del Mariàngel.

El camí es troba actualment en un estat d’abandó total: el rastre de camí costa de trobar i de seguir.

Suposo que el Portell del Cerdà, pròpiament dit, és el pas pel primer cingle, o cingle inferior, per bé que també es podria referir al pas existent al peu del cingle superior, just allà on canvia de vessant.

Sigui com sigui, és un bonic pas prou digne de recuperar i reivindicar en l’augusta muntanya dels Motllats.

Arribant al peu del portell

En la paret que forma el Portell

Superat el Portell i guaitant cap a Capafonts

Publicat dins de General | Etiquetat com a , | 1 comentari