Postals noruegues (II)

04 Agost, 2007 13:14
Publicat per aladern, postals


 
Havent esmorzat, sortim d'Olden i ens dirigim per una carretera força estreta i sense gaire pendent cap al Parc Nacional de Jostedalsbreen per visitar la glacera de Briksdalsbre (Brigsdalsbreen). Aquesta glacera és la més gran d’Europa continental i cobreix una extensió de 487 Km2. Com és evident, nosaltres d’aquesta glacera només en farem un tastet, com aquell que diu només veurem de prop una de les seves impressionants llengües. Això sí, haurà valgut la pena apropar-se a aquesta meravella de la natura que està en vies de desaparèixer per culpa de l’escalfament global de la Terra, el conegut “canvi climàtic”.
 
 
Al principi seguim un riu i després voregem aquest preciós llac ple de racons bucòlics i llocs per acampar. És una llàstima que des de l’autocar en marxa no es puguin fer bones fotos.
 
 
Aquest és el lloc on ens deixa l’autocar i el que veiem no pot ser més prometedor. Ara ens cal continuar a peu.
 
 
Bona part del camí és una pista de muntanya ben condicionada i de fàcil caminar. De fet, existeix l’opció (molt utilitzada per japonesos i jubilats anglesos i alemanys, com més tard comprovarem) de fer bona part del trajecte dalt d’un petit vehicle. Fa anys pujaven per la pista uns carros amb tracció animal, però expliquen que un cop va haver-hi un seriós accident perquè alguna bèstia es va espantar i llavors van substituir els carros per vehicles elèctrics. Nosaltres trobem que no hi ha res com caminar, per gaudir a fons del majestuós paisatge que ens envolta, i aquesta caminada per nosaltres és una passejada.
 
 
Passem un petit pont a frec d'una cascada que impressiona de veritat. Després el camí fa pujada per uns quants revolts que serà l'únic tram de fort pendent que trobarem. De totes maneres, continuo dient que això és un passeig. I maremeva quin passeig!
 
 
Veiem els gels perpetus com guaiten per la carena.
 
 
Tenim la primera vista de la glacera de Briksdal. En viu i en directe experimentem unes sensacions que aquí no es poden descriure.
 
 
Som més a prop de la glacera i ens trobem en el llac on aquesta s'aboca. Una llengua monstruosament gran, però bellíssima.
 
 
Amb paraules no es pot descriure el que se sent a prop d’aquesta bellesa natural.
 
 
Una pota gegantina de gel en constant moviment empeny la roca i es nega a morir.
 
 
No és només el seu preciós color –degut a la manca d’oxigen- sinó també el seu tacte sabonós el que fa que sentis una esgarrifança de plaer quan el toques. Aquest gel va formar-se fa milions d’anys. On érem nosaltres, els més grans depredadors que mai han existit?

Si preguntes, et diran que està prohibit arribar fins aquí.
 


Per la dreta es veuen unes quantes “formiguetes” que s’apropen a la llengua de la glacera. Sort que nosaltres hem matinat i quan hem arribat a dalt això estava desert. De baixada trobarem que pugen els jubilats a cavall dels seus rucs, perdó, dels cotxes elèctrics. Són d’un creuer que hem vist que estava atracant a Olden quan hem sortit.


Una altra instantània, en aquest cas de la flora del país.


I aquest és un dels omnipresents Trolls, d’una mida bastant més gran dels que es troben a les botigues de records. De trolls n’hi ha de diverses maneres, i tots tenen la seva simbologia. Per exemple, el vell d’un sol ull representa la saviesa (o la unicitat del coneixement). També hi ha la parella que estan agafats de les mans (amor apassionat), o la parella que balla (amor etern. O era a l’inrevés?). De totes maneres, vaig poder observar a totes les botigues de souvenirs que el troll més corrent era un de simpàtic que du el casc de víking. Clar que jo diria que aquest troll no és gaire mitològic i la seva simbologia és sospitosament “recent”. Més o menys el que passa a casa nostra, i diria que a tot arreu.

 

9 Comentaris | 0 RetroenllaçOs