Postals noruegues (Vigeland)

22 Agost, 2007 07:28
Publicat per aladern, postals

Adolf Gustav Vigeland fou un dels més grans escultors noruecs. La seva fama es deu sobretot al Parc de Vigeland, una àrea a l'interior del Frognerparken d'Oslo on estan exposades dues-centes de les seves escultures i d'altres treballs. Després que Noruega aconseguís la independència pacífica de Suècia, el 1905, Vigeland va arribar a un acord amb l’ajuntament d’Oslo per el qual, a canvi de casa, manteniment, materials i ajuts per treballar, tota la seva obra quedaria en mans del municipi i, després de la seva mort, la seva residència es convertiria en un museu. Vigeland va estar treballant en la seva creació monumental entre els anys 1907 i 1942. L’obra escultòrica de Vigeland ocupa l’extens passeig central d’un parc de més de 300 hectàrees, el qual els habitants de la ciutat disposen lliurement per al seu esbarjo, incloent-t’hi a l’hivern la pràctica de l’esquí de fons.

Col·locat al centre del conjunt escultòric, s’hi troba el Monòlit. Es tracta d’un bloc únic de granit que s’alça sobre una planta octogonal escalonada. Té 17 metres d’alçada i està esculpit amb 121 figures humanes despullades i entrellaçades.

Tota l’obra d’escultures i baix relleus de bronze s’inspiren en el cicle de la vida i evoquen tots els seus moments: el naixement, la infància, l’adolescència, l’amor, la maduresa, els fills, la família, la vellesa i la mort.

Les escultures en bronze, sobretot les que volten la font, més que agradar-me em produïen una mena de desassossec. El conjunt em recordava el nostre art funerari.

En canvi les escultures fetes amb granit em van impressionar, tenen una rara bellesa i una intensitat o energia latent. Ens van explicar que el mèrit més gran de Vigeland va ser donar-les-hi una textura que al tacte et fes sentir la força i el realisme del relleu corporal.

I parlant del “tacte”, pel que es veu, sembla ser que molts(es) se senten atrets per comprovar in situ el realisme d’aquesta textura.

 

Al final del parc trobem la síntesi de tota l’obra de Vigeland. S’anomena La roda de la vidaLivshjulet”, en la qual set figures humanes –quatre adultes i tres infants- s’entrellacen formant un cercle.

 

 

2 Comentaris | 0 RetroenllaçOs