La composició culta en català, de Xavier Rull

Publicat per locel | 30 Oct, 2009


El nostre company Xavier Rull ha publicat un nou llibre: La composició culta en català (Palma de Mallorca: Moll, 2009).

Aquesta obra tracta, amb voluntat d'exhausitivitat, la composició culta en català, un dels
recursos de què disposa la llengua per a crear paraules noves. S'hi explica què són els formants cultes, com s'obtenen, de quina manera es combinen i quin comportament morfofonològic tenen (al·lomorfies, vocal d'enllaç, accentuació, reducció d'aplecs vocàlics, etc.).

Aquest és un treball de descripció lingüística, però com que els compostos cultes apareixen sobretot en terminologia tècnica i científica, l'obra també és útil per a l'estudi de la terminologia (el vocabulari especialitzat) i la neologia (les tendències en la creació de paraules noves). A més, tot i que es refereix a la llengua catalana, part del que s'hi exposa també és útil per a l'estudi de la composició culta en altres llengües romàniques.

Com natros ho diem, d'Albert Puente Reverté

Publicat per locel | 29 Oct, 2009


Acaba d'aparèixer el llibre Com natros ho diem: un recull lèxic de les terres de l'Ebre, d'Albert Puente Reverté. 2a ed. reimpr. revisada i ampliada. Bubok Publishing, 2009. 379 pp. ISBN: 978-84-9916-009-2.

Segons l'autor, "aquest recull és una tria personal, és la meva visió d'una parla que amera la terra i se n'alimenta i, com l'aigua del riu, s'escampa per sèquies i ullals, sense unes fronteres que l'acaben. És, també, un testimoni directe del nostre passat, de la nostra manera de ser, la nostra identitat. I una aproximació a la meua llengua materna, fonamental".

El treball té l'estructura d'un diccionari de definicions. També presenta algunes transcripcions fonètiques i senyala amb un asterisc les paraules que no figuren a la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, un detall que és d'agrair.

El llibre es pot adquirir a directament a Bubok:

http://www.bubok.es/libro/detalles/7623/COM-NATROS-HO-DIEM-2a-reimpr-revisada-i-ampliada-marc-2009

o a qualsevol d'aquestes llibreries:

Áncora y Delfín: av. Diagonal 564, Barcelona - tel. 93 200 73 80 - web  http://www.ancoraydelfin.com/
Llibreria Laie: c. de Pau Claris 85, Barcelona‎ - tel. 93 302 73 10 - web
http://www.laie.es/html2006/entrada.php
Llibreria La Jurídica: Ronda Sant Pere 22; Urgell 51 bis, Barcelona - tel. 93 452 10 56 - web http://www.lajuridica.es/
Llibreria L'Estanc: c. Major 12, Masquefa - tel. 93 772 72 96
Llibreria Bonaire: c. de Juan de Cremona 3 baixos, Palma de Mallorca - tel. 971 22 78 66
Llibreria Drac: pg. de Blai, 61, Olot - tel. 97 226 10 30
Llibreria Railowsky Moncada: c. de Sagunto 48, Moncada - tel. 961 39 31 42
Llibreria Inter Técnica: c. del Cronista Carreres 11,  València - tel. 963 51 05 90

Albert Puente Reverté va nàixer a Sant Carles de la Ràpita (1975), on se va criar en una família pagesa. Als deu anys va marxar a Barcelona, on ha estat fins ara, tret d'algunes escapades cap al sud, el paisatge natal amb el que manté un vincle molt fort. És llicenciat en Teoria de la Literatura i Literatures Comparades per la Universitat de Barcelona i compta amb diverses titulacions relacionades amb l'estudi de la psicoanàlisi. Actualment treballa com a professor de llengua i literatura a un institut de Barcelona. Ha col·laborat en diverses revistes literàries, amb entrevistes als autors més representatius de la poesia catalana actual i amb la seva pròpia obra de creació, una obra incipient que beu del paisatge de "la ribera" -el delta de l'Ebre i els seus autors- i de la psicoanàlisi.

Llengua, literatura i educació

Publicat per locel | 25 Oct, 2009

 

Aquest cap de setmana es van celebrar les IV Jornades de les lletres ebrenques que organitza la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó a Amposta. 

Entre altres actes, dissabte 24 d'octubre, a les 11 del matí, es va fer una taula redona que portava per títol "Llengua, literatura i educació”, en la qual van participar la nostra companya Àngela Buj i l'escriptor Vicenç Sanz.

Us recomanem la lectura del text que va llegir Vicenç Sanz i que ha publicat al seu bloc Tricària: Llengua, literatura i educació".