Els parlars de la Ribera d'Ebre, d'Olga Cubells

Publicat per locel | 28 Abr, 2010

 

 

La Diputació de Tarragona acaba de publicar en dos volums Els parlars de la Ribera d'Ebre, la versió revisada de la tesi doctoral d'Olga Cubells Bartolomé, de la Palma d'Ebre.

  El primer volum, amb un pròleg de Pere Navarro, conté l'estudi geolingüístic, i el segon l'Atles lingüístic de la Ribera d'Ebre, amb 1.067 mapes dels 14 municipis de la Ribera, fins ara inèdits, inclosos els nuclis de Faió, Darmós i la Serra d'Almos. 

La presentació serà dissabte dia 15 de maig, a la Palma d'Ebre, a les 8 del vespre. 

 

Enhorabona, Olga!   

L'esperèvem en candelestes. 

 

Font: Bloc de Pere Muñoz

 

Les publicacions del CEL en línia a Ona i Bestiari

Publicat per locel | 26 Abr, 2010

Gràcies a la iniciativa de l'Institut Ramon Muntaner, ara podeu adquirir les publicacions de la nostra associació i d'altres a les llibreries Ona i Bestiari.net, que disposen d'un botiga virtual. De moment, en aquestes llibreries podeu adquirir les actes de 10 anys del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (1995-2005), publicat pel CEL el 2007.

Aquestes dos llibreries s'afegixen a La 2 de Viladrich, de Tortosa, i la Llibreria Serret, de Vall-de-roures, que ja fa temps que oferixen les nostres publicacions.

La revista Recerca dedica un dossier a la llengua i a la literatura

Publicat per locel | 13 Abr, 2010

 

El número 13 de la revista Recerca, editat per l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre, dedica un dossier a la llengua i a la literatura, centrat en els escriptors tortosins al voltant del segle XIX i XX.

El dossier inclou tres articles: "La Renaixença del català a Tortosa (1878-1938)", d'Emigdi Subirats; "L'obra musical, folklòrica i literària de Joan Moreira", d'Albert Aragonés i Joan Vidal; i "Actituds dels escriptors tortosins de princicipi de segle XX davant la polèmica sobre les Normes Ortogràfiques", de Miquel Estrampes i Carme Macià.

A més a més, s'hi publiquen "Algunes notes sobre centres terrissers desapareguts de les Terres de l'Ebre", d'Elena Espuny; "La dolçaina: estudis i reculls dels cronistes, etnòlegs, folkloristes i músics catalans del tombant dels segles XIX i XX", de M. Carme Queralt; i "Un cas de "guerra" domèstica a Tortosa l'any 1401, descrita pel notari Ramon Ortolà, el reu, en una carta rimada a la muller", de Curt Wittlin, entre altres.

La primera presentació de la revista està prevista diumenge 18 d'abril, a partir de les 17.30 h, en el marc de la IV Fira Literària Joan Cid i Mulet, a Jesús.

SESEREME, Segon Seminari Internacional sobre Refranys Meteorològics

Publicat per locel | 12 Abr, 2010

 

José Enrique Gargallo Gil, professor del Departament de Filologia Romànica de la Universitat de Barcelona, organitza SESEREME, "Segon Seminari Internacional sobre Refranys Meteorològics. Als llindars de l'Europa romànica", que tindrà lloc a la Facultat de Filologia de la UB els dies 27 i 28 de maig de 2010.

Trobareu tots els detalls al web del Seminari: http://stel.ub.edu/sesereme