Cicle de conferències Personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc al segle XX

Publicat per locel | 30 Oct, 2008

Dimecres 12 de novembre comença al Campus Terres de l’Ebre de la URV un cicle de conferències sobre personatges rellevants per la història del segle XIX del territori ebrenc: Agustí Querol Subirats, Joan Cid i Mulet, Jaume Ferran i Clua, Victor Beltri, Jesús Moncada, Marcel·lí Domingo, Francesc Gimeno Arasa, Felip Pedrell, La nissaga dels Ballester, Francesc Mestre i Noé, Rafael Vidiella, Artur Bladé i Desumvila i Sebastià Juan Arbó.

Les conferències, organitzades per l’Aula d’Art del Campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, tindran lloc a l'aula 02 de l'edifici Betània (camí de Betània, 5), a Tortosa.

Les conferències dedicades a escriptors són les següents:

Joan Cid i Mulet, a càrrec d'Emigdi Subirats (12 de novembre, de 19 a 20 h)
Jesús Moncada, a càrrec d'Antoni Gavaldà (26 de novembre, de 18 a 19 h)
Francesc Mestre i Noé, a càrrec de Xavier Ferré i Trill (10 de desembre, de 17 a 18 h)
Artur Bladé i Desumvila, a càrrec de Santi Valldepérez (10 de desembre de 19 a 20 h)
Sebastià Juan Arbó, a càrrec de Mario López (17 de desembre, de 17 a 18 h)

Per a més informació, vegeu el díptic informatiu.

Setzè Col·loqui Lingüístic de la UB

Publicat per locel | 27 Oct, 2008

Dilluns 17 de novembre se celebra el Setzè Col·loqui Lingüístic de la Universitat de Barcelona, aquesta vegada dedicat a L'assessorament lingüístic: funcions i criteris.

Les intervencions aniran a càrrec de Neus Nogué, Pilar Murtra, Marta Juncadella, Oriol Camps.

Més informació: programa en pdf 

 

 

III Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” (programa definitiu)

Publicat per locel | 12 Oct, 2008

 

El III Col·loqui Internacional «La Lingüística de Pompeu Fabra», que organitza el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili el dies 17, 18 i 19 de desembre del 2008 a Tarragona, ja té programa definitiu.

El termini d'inscripció acaba el 12 de desembre.

 

Sis versos i poca vergonya

Publicat per locel | 9 Oct, 2008

El dia 8 d'octubre a la nit, el programa Taller.doc del Canal 33 ha emès el documental Sis versos i poca vergonya, en què tres joves del Delta de l'Ebre (Rafa, Curto i Tolet) van a l'encontre de Juanito Aragonés, Artur Gaya i Teixidor, entre d'altres, per aprendre a cantar jotes.

El programa s'emetrà el dia 10 d'octubre a les 6.30 i el dia 12 a les 12.34 pel canal TVCi.

També es pot veure al portal Vídeos a la carta.

 

L’exposició “La llengua catalana a l’Aragó" a Vall-de-roures, Nonasp, Maella i Calaceit

Publicat per locel | 2 Oct, 2008

Divendres 3 d’octubre a les 20 h. es presentarà a la Biblioteca Pública de Vall-de-roures l’exposició “La llengua catalana a l’Aragó, produïda per l’Associació Cultural del Matarranya”, que es prodrà visitar fins el proper dijous dia 9 de 17 a 21 h dels dies de cada dia. La tarda de la inauguració, hi haurà també una sessió de contacontes (a les 17,30 per als més menuts i a les 18,30 h. a partir de 8 anys) i a les 16 h. el joc “Concurs de dites populars” al Bar dels Jubilats (situat al mateix edifici).

L’activitat ha estat organitzada per l’Associació Cultural del Matarranya en col·laboració amb la Biblioteca Pública de Vall-de-roures i està patrocinada per la DGA dintre d’un programa de dinamització a les biblioteques. Dintre d’aquest mateix programa està previst que l’exposició itineri a Nonasp (on es presentarà el divendres 3 d’octubre), a Maella (presentació el divendres 17 d’octubre) i a Calaceit (presentació el divendres 24 d’octubre).

L’exposició mostra de forma didàctica i gràfica com és el territori dels 62 municipis d’Aragó que parlen català i tots els aspectes relacionats amb la llengua: història, característiques lingüístiques, cultura popular, literatura, música… També s’aborden temes sobre sociolingüística, legislació i educació en un territori on la llengua parlada és el català (més del 90% de la població), però a nivell formal s’utilitza el castellà ja que la llengua materna no és oficial.

Font: L’exposició “La Llengua Catalana a l’Aragó” visita Vall-de-roures i altres viles de l’Alt i el Baix Matarranya (Serret blog/bloc)