PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TAHULL - Troben sota terra més fragments del mural romànic de Taüll

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:19

Troben sota terra més fragments del mural romànic de Taüll


 
 
  DAVID MARÍN. Vall de Boí

El mural romànic de l'església de Sant Climent de Taüll, la peça més destacada de l'art romànic català, encara dóna més sorpreses. Vuit anys després de l'última troballa (la figura de Cain a la part superior dreta de l'absis), els tècnics del departament de Cultura acaben de descobrir que el mural continua per sota de l'actual presbiteri, entre 20 i 50 cm sota terra, amb una franja amb motius ornamentals. S'ha descobert volent instal·lar un focus sota la base de l'arc esquerre de l'absis. Sota l'arc dret s'han trobat restes del mateix dibuix, de manera que se suposa que l'ornament dóna la volta a tot el mural.

Els tècnics atribueixen l'autoria al mateix pintor anònim de la resta del mural (batejat com el mestre de Taüll) i destaquen que serveix per explicar com es resolia en el romànic la unió del fresc amb el sòl. El director de Patrimoni Cultural, Pere Rovira, va anunciar ahir que s'estudiarà la manera de destapar tota la base del mural i deixar a la vista les restes.

L'alcalde de Vall de Boí, Joan Peralada, va aprofitar la presentació de la troballa per reclamar el trasllat de l'original, que es troba al MNAC.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3083507 

 



TARRAGONA - L'ICAC i l'Arqueològica demanen la dimissió de la regidora de Patrimoni

 

 

 

 L'adjudicació a un catedràtic de prehistòria de l'estudi del pont del Diable «és la gota que fa vessar el vas»

CARINA FILELLA.
Tarragona
La directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Isabel Rodà, creu que és «il·lògic» que l'Ajuntament de Tarragona encarregui a un catedràtic de prehistòria, Eudald Carbonell, l'estudi dels materials constructius del pont del Diable, un aqüeducte romà. Per Rodà, aquesta decisió «és la gota que fa vessar el vas», i demana que «hi hagi una remodelació de l'equip de govern» que substitueixi la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell. Igualment, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense demana la «dimissió» de Rosell, que, segons ells, «ha transformat l'àrea de Patrimoni en una agència de viatges i de col·locació d'amics».

«Què passaria si aparegués un titular que digués: La catedràtica d'arqueologia Isabel Rodà farà l'estudi de les restes d'Atapuerca?». La directora de l'ICAC exemplifica així la seva «sorpresa» pel fet que l'Ajuntament de Tarragona adjudiqui a Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria, l'estudi d'un monument romà com és el pont del Diable. Tal com va avançar dimarts passat El Punt, Carbonell s'encarregarà de fer l'estudi dels materials constructius de l'aqüeducte. Isabel Rodà recorda que l'ICAC té una unitat d'estudis arqueomètrics dedicada als estudis de materials constructius romans. Precisament el mes de juny de l'any que ve, sota l'aixopluc de l'ICAC, se celebrarà a Tarragona un congrés internacional dedicat als estudis dels materials de l'antiguitat. Per Rodà, és «il·lògic» que s'encarregui a un especialista en prehistòria aquesta tasca: «És una manera absurda de fer política patrimonial. Tarragona té la sort de tenir dos instituts d'arqueologia: un de prehistòria i un d'arqueologia clàssica. Hem sento dolguda com a ciutadana pel fet que, tenint una institució d'arqueologia clàssica, passin aquestes coses.»

La directora de l'ICAC creu que aquesta decisió municipal «és la gota que fa vessar el vas en tota una trajectòria incomprensible en què tot són problemes i poques ganes de col·laborar», referint-se a la regidora de Patrimoni, Rosa Rosell. Per això, demana «una remodelació de l'equip de govern, amb els equilibris de pactes que s'hagin de respectar» per tal que se substitueixi l'actual lideratge d'aquesta àrea. «Penso que les coses no funcionen bé en patrimoni», diu Isabel Rodà, que afegeix: «No és una lluita personal amb ella [Rosa Rosell], però el seu tarannà no té contenta la ciutadania.»

Se suma a aquest malestar per l'actual política patrimonial de la ciutat la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT). Els seus directius es reuniran avui mateix amb l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, per «reiterar» la seva petició que dimiteixi la regidora. Les seves justificacions són contundents: «[Rosa Rosell] ha transformat l'àrea de Patrimoni en diverses coses: una agència de viatges, pels viatges continus que realitza; una oficina de col·locació d'amiguets, i una oficina d'exclusió de tota la gent, entitats i institucions que tenim capacitat d'anàlisi crítica i no estem disposats a formar part d'una cort celestial.» Així ho comenta Rafael Gabriel, president de la RSAT, que ho té clar: «Volem la dimissió» de la regidora.

La responsable de l'ICAC creu que les picabaralles que hi ha hagut històricament entre les institucions i administracions implicades en el patrimoni de Tarragona «s'han d'acabar»: «Deixem-nos de protagonismes absurds. No hem de fer competència a ningú, sinó que hem d'anar a sumar. Tenim gent, tenim potencial, som patrimoni de la humanitat..., doncs deixem de posar pals a les rodes», exclama.

Tant Isabel Rodà com Rafael Gabriel volen deixar clar que les seves crítiques «no són en absolut» envers el catedràtic de prehistòria Eudald Carbonell, ni per a l'institut que encapçala, l'IPHES, «a qui tenim un gran respecte», assenyalen.

Fonts de l'IPHES, dirigit per Eudald Carbonell, han explicat que l'encàrrec de l'estudi del pont del Diable es va començar a gestionar fa uns cinc anys, en l'anterior equip de govern (amb Mercè Martorell com a regidora), quan no existia l'ICAC. Els contactes del consistori es van fer amb l'empresa Arqueoline, nascuda en el si de la Universitat Rovira i Virgili i que posteriorment ha donat lloc a l'IPHES.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3083847  

 



EEUU - Descubren en el Caribe los restos de un barco de esclavos que naufragó en el siglo XIX

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:54

Fotos de Yahoo! México

En 1841, el barco negrero encalló en un arrecife de coral y las autoridades de Caicos detuvieron a la tripulación. EFE
 
 
Miami (EE.UU.), 25 nov (EFE).- Un grupo de arqueólogos marinos ha identificado cerca de las islas Turcos y Caicos, situadas al norte de la isla La Española, en el Caribe, los restos de un buque dedicado a la trata de esclavos que naufragó en el siglo XIX.

La Administración Nacional estadounidense de Océanos y Atmósfera (NOAA, por su sigla en inglés) informó hoy en un comunicado que el instituto de investigación arqueológica submarina Ships of Discovery identificó recientemente los restos del barco de esclavos Trouvadore.

El Trouvadore "participaba en el comercio de esclavos", una actividad prohibida en las Indias Británicas, incluidas las islas Turcos y Caicos, indicó la NOAA, que ha financiado durante años las exploraciones arqueológicas de la citada compañía estadounidense.

En 1841, el barco negrero encalló en un arrecife de coral y las autoridades de Caicos detuvieron a la tripulación.

Posteriormente, la mayor parte de los 192 africanos supervivientes al naufragio se establecieron en la isla Grand Turco, según el comunicado.

Para Don Keith y Toni Carrell, de Ships of Discovery, esto significa que aquellos esclavos africanos supervivientes podrían ser los antepasados de una gran parte de los actuales habitantes de las islas Turcos y Caicos.

"Lo que hace a esta gente diferente y distinta es su historia única", señaló Keith, presidente de Ships of Discovery, que ha trabajado en la isla durante 30 años.

"La población de Turcos y Caicos tiene una línea directa con este hecho dramático e histórico", un "descubrimiento que esperamos que anime a la gente de estas islas a proteger e investigar su historia local, especialmente la que permanece bajo el agua", subrayó Keith.

Pese a que el "hundimiento del Trouvadore era un hecho importante en la isla, la historia se había perdido", explicó por su parte Carrell.

"Tras sacar a la luz documentos del yacimiento arqueológico hace unos años, nos quedamos asombrados al descubrir que los habitantes de Turcos y Caicos nunca habían oído hablar sobre este barco que trajo a sus antepasados a la isla", añadió.

En 2004, los arqueólogos de Ships of Discovery, que disponían de tecnología adecuada e información sobre el lugar donde posiblemente se hundió el Trouvadore, comenzaron sus investigaciones arqueológicas cerca de una zona conocida como Black Rock.

"Es extraño y emocionante encontrar unos restos de tal importancia que han estado olvidados durante tantos años", apuntó Frank Cantelas, arqueólogo marino de la NOAA.

 

http://mx.news.yahoo.com/s/25112008/38/noticias-

entretenimiento-descubren-caribe-restos-barco.html


Powered by LifeType