PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


EL CATLLAR - Busquen a El Catllar restes de caçadors recol·lectors de fa 10.000 anys

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:54


C.F..
El Catllar.
Arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social excaven fins al 21 de novembre el jaciment de la Cativera, al Catllar, on preveuen obtenir restes de materials que empraven els darrers caçadors recol·lectors que van habitar aquesta zona, ara fa uns 10.000 anys. Tot indica que es puguin posar al descobert «restes de fogars, indústria lítica, fauna, malacofauna marina i evidències del processament de l'ocre, per obtenir matèries colorants», entre d'altres. «Està previst obtenir més evidències materials de les activitats domèstiques que fa uns 10.000 anys efectuaven les darreres comunitats de caçadors recol·lectors que van habitar la Cativera», diu Marta Fontanals, directora, juntament amb Josep Maria Vergés, de l'excavació. «Les troballes ens ajuden a entendre com van viure les darreres comunitats de caçadors recol·lectors», afegeix Fontanals.
 
Els responsables de la intervenció assenyalen que les característiques de la successió estratigràfica del jaciment i la composició del registre arqueològic el converteixen en una de les «seqüències de referència per a l'estudi de les darreres comunitats caçadores recol·lectores de la mediterrània, així com dels canvis culturals que es produeixen en el trànsit pleistocè-holocè».
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3059520
 


TORTOSA - L'Estat compromet 300.000 euros per reiniciar les obres de conservació de la catedral de Tortosa

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:49


EL PUNT.
Tortosa

+ El claustre de la catedral, ja restaurat. Foto: A.S.

El subdirector general de l'Institut del Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura, Anton Castro, s'ha compromès aquesta setmana a reiniciar les actuacions de conservació de la catedral de Tortosa. Castro es va reunir dimecres, a instàncies del senador de l'Entesa Catalana de Progrés, Joan Sabaté, amb el degà de la catedral de Tortosa, mossèn Josep Maria Tomàs, i l'arquitecte i director de les obres de la catedral, Josep Lluís Guinovart, per parlar d'aquesta qüestió, i arran d'aquesta reunió Castro va prendre el compromís que l'Esta aportarà per actuacions a la catedral de Tortosa 300.000 euros els propers tres anys, 150.000 dels quals ja estan pressupostats per al 2009 i es destinaran a la reconstrucció dels pinacles i contraforts de la seu tortosina. Cal recordar que les darreres actuacions de l'Estat a la catedral van ser la substitució de la coberta, l'estabilització de la façana de la plaça de la Cinta i les obres de restauració del claustre.

El senador de l'Entesa Catalana de Progrés i exalcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va valorar molt satisfactòriament la reunió amb el subdirector general de l'Institut de Patrimoni Cultural perquè representa la voluntat de l'Estat de contribuir a la millora del patrimoni de la ciutat. «És molt important que ja hi destinen aquesta quantitat, perquè tot i no ser molt elevada, permetrà reiniciar els treballs», va manifestar Sabaté, tot destacant que a més hi ha l'acord del govern central de continuar invertint els propers anys i incrementar la inversió a la seu tortosina a partir del 2012.

 

 

  http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3059666  

 




MONTBLANC - Recuperada la torre de St. Antoni

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:30


J.M. SALVAT.
L'Ajuntament de Montblanc va cedir ahir a la tarda la torre de Sant Antoni al consell regulador de la Denominació d'Origen Conca de Barberà. L'entrega de claus, que es va fer en el marc de la Fira de Sant Martí del municipi, simbolitza el final de les tasques de recuperació de la singular torre i del seu portal, com a espai públic. Les feines de restabliment del patrimoni, que ara s'han donat per acabades, ja estaven molt avançades aquest 2008 però fa anys que duren. Concretament, les obres van començar l'any 1978 amb l'aleshores alcalde Josep Gomis.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3059663


LA SEU D'URGELL - Finaliza la restauración de los frescos románicos de la iglesia de Estamariu

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:47

 

Finaliza la restauración de los frescos románicos de la iglesia de Estamariu
Uno de los frescos románicos correspondiente al ábside de la iglesia de Estamariu /   ACN / S.EO.
 
 

La Seu d'Urgell (Lleida). (EFE).- Una operación de restauración iniciada hace varios años ha permitido recuperar los frescos de la iglesia de Sant Vicenç de Estamariu, lo que los convierte en uno de los conjuntos más importantes del arte románico catalán conservados en su lugar originario.

Las pinturas, que datan del año 1135, fueron descubiertas en 1993 en el marco de una actuación de limpieza de la iglesia, que es del siglo XI, y habían pasado desapercibidas ya que se encontraban debajo de una gruesa capa de cal.

El templo, que se encontraba casi en ruinas, pertenece al Obispado de Urgell, que cedió su gestión a la Fundación Privada Sant Vicenç d'Estamariu, que ha sido quien se ha encargado de los trabajos de restauración, en los que también ha colaborado el Departamento de Cultura.

Según uno de los coordinadores de la restauración Albert Villaró, éste ha sido el resultado de un largo proceso que empezó en 2003 con la consolidación de la nave de la iglesia, ya que una parte de su cubierta estaba medio derrumbada y peligraba su estabilidad.

 

 

Finaliza la restauración de los frescos románicos de la iglesia de Estamariu
De izquierda a derceha: el presidente de la fundación, Joan Planes,
el alcalde de Estamariu, Pere Navinés, el conseller de Cultura, Joan
Manuel Tresserras, el obispo de Urgell, Joan Enric Vives, y el
presidente del Consell Comarcal, Jesús Fierro, durant el concert que
ha servido para inaugurar la restauración de la iglesia /ACN / S.EO.

 

En 2007, comenzaron los trabajos de recuperación de los frescos, que han durado hasta ahora y en los que el Departamento de Cultura ha colaborado con 210.000 euros.

"Son unas pinturas de primera división, porque tienen una calidad técnica muy buena. Se cree que son cercanas al círculo de los maestros que realizaron las pinturas románicas de Pedret y Argolell", explica el restaurador.

El conjunto, según Villaró, se encuentra en el ábside central de la iglesia y está formado por la iconografía típica del románico como son un Cristo en majestad entronizado, el tetramorfos con los cuatro evangelistas, escenas del Apocalipsis y mártires.

También hay frescos entre las ventanas en las que se pueden ver a varios apóstoles con la Virgen María. "Se trata de unos frescos que tienen una paleta cromática muy interesante y rica, ya que se debía realizar con pigmentos de primera calidad, lo que ha permitido que se hayan conservado muy bien a lo largo del tiempo. Gracias a ello hemos podido recuperar aproximadamente el 60% del mural en buen estado", asegura Villaró.

 

 

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20081107/

53575057729.html

 

 



GRAN BRETAÑA - (*) El descubrimiento arqueológico más importante de Gran Bretaña se encuentra en cajón de escritorio

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:51

 
Thousands of gold pins which lay in a drawer for 40 years have been described as one of Britain's most important archeological discoveries.
 

 

Los objetos formaban parte de una daga enterrada con un jefe guerrero, cerca de Stonehenge, cerca de 4000 años atrás. Foto: PIN
Miles de alfileres de oro que estaba en un cajón durante 40 años se han descrito como uno de Gran Bretaña más importante de los descubrimientos arqueológicos.
El cabeza de alfiler-clavos del tamaño de una forma intrincada patrón en el mango de la daga. Foto: PIN

Los artefactos eran parte de una daga enterrada con un jefe guerrero, cerca de Stonehenge, cerca de 4000 años atrás.

Los arqueólogos dijeron que eran conocidos como "la labor de los dioses".

El cabeza de alfiler-clavos del tamaño de una forma intrincada patrón en el mango de un puñal, pero los arqueólogos no darse cuenta de su importancia cuando se excava el túmulo en Wiltshire - conocido como Barrow-Bush en 1808.

Ahora van a ser re-unido con otros objetos de valor hallados en el sitio y poner el espectáculo en el Museo del Patrimonio Wiltshire en Devizes después de Niall Sharples, un profesor en la Universidad de Cardiff resultado de sus predecesores escritorio y descubrió en un tubo de rollo de película etiquetados Bush Barrow.

En el decenio de 1960, el oro fue llevado para su examen por el profesor Richard Atkinson, Universidad de Cardiff, un arqueólogo bien conocido por su trabajo en y cerca de Stonehenge Silbury Hill.

Wiltshire Museo del Patrimonio director David Dawson dijo: "Creemos que reconoció lo que eran, pero luego murió y fue rescatado por su sucesor, el profesor John Evans que ponerlos en un cajón de su escritorio. Profesor Evans murió en 2005 y el oro han clavos Ahora ha encontrado por Niall Sharples, que va a regresar a nosotros ".

Los pins de oro, cree que proceden de Irlanda, se forma por los artesanos en Bretaña, Francia, y taracea en un intrincado patrón herringbone en el mango de la daga ceremonial, que tenía un ocho pulgadas de hoja de bronce.

Es la más rica y la más importante de la Edad de Bronce grave en el Salisbury Plain y en Gran Bretaña, según los expertos.

Stonehenge, que data de 3000 AC, fue un muy importante lugar religioso y el gobierno de Bush Barrow fue un guerrero de cientos de jefes enterrados cerca.

Ellos se han unido con los demás objetos de valor hallados en el sitio, y se puede ver en el Museo del Patrimonio Wiltshire.

David Dawson, director del Museo, dijo: "Es increíble encontrar una".

"El oro clavos son notables pruebas de la habilidad y la artesanía de la Edad de Bronce orfebres - muy acertadamente describe como" la labor de los dioses "
 
 

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/

3242724/Britains-most-important-archeological-discovery-

found-in-desk-drawer.html

 

Powered by LifeType