PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - La URV acorda concedir el títol de doctor «honoris causa» a Géza Alföldy



EL PUNT. Tarragona.
El consell de govern de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha acordat concedir el títol de doctor honoris causa a l'historiador i hispanista hongarès Géza Alföldy (Budapest, 1935), expert en epigrafia llatina i gran coneixedor de Tàrraco.
 
Alföldy és doctor honoris causa per diferents universitats, Creu de Sant Jordi de la Generalitat i Medalla d'Argent de la Ciutat de Tarragona. Se'l considera l'estudiós més destacat en el terreny de l'epigrafia clàssica llatina i un dels principals especialistes en el camp de la història social de Roma. Destaquen els seus estudis sobre la societat romana i l'exèrcit romà i, en especial, la seva dedicació a l'estudi de l'epigrafia de Tàrraco, al qual ha dedicat molta atenció des la seva primera visita a la ciutat, l'any 1968.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3051812


L'arqueologia medieval i moderna de Catalunya s'examinarà a Tarragona

 


C. FILELLA.
Tarragona

L'Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM) ha escollit la ciutat de Tarragona per organitzar el IV Congrés d'Arqueologia Medieval i Moderna de Catalunya, que tindrà lloc el maig del 2010, al Palau Firal.

L'ACRAM convoca amb una periodicitat quadriennal aquesta trobada, que té l'objectiu de posar en contacte el major nombre possible de professionals de l'arqueologia i fomentar l'intercanvi d'experiències entre arqueòlegs, explica Josep Maria Vila, membre de l'associació. Ell mateix va signar aquesta setmana un conveni de col·laboració amb la tinent d'alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell. El consistori col·laborarà en l'organització del congrés per tal de «fomentar les activitats arqueològiques i el coneixement entre arqueòlegs i investigadors». El congrés es dedicarà especialment a tractar de «les transicions»: «Les transicions del món antic al món medieval i del món medieval al món modern», apunta Vila. Els quatre dies que durarà la convocatòria es presentaran diverses ponències i comunicacions. La previsió és qui hi hagi 200 inscrits. D'altra banda, la regidora va anunciar que estan impulsant un projecte per millorar la museïtzació del pretori de Tàrraco, especialment la sala Jaume II, coneguda com la sala Gòtica, amb l'objectiu «de donar una explicació més completa del que coneixem de la torre medieval».

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3051657 



COGUL - Restauren les pintures rupestres del Cogul en el centenari del seu descobriment

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:55
 
 
La Generalitat inicia la construcció d'un centre d'interpretació de les restes, que tenen uns 9.000 anys d'antiguitat

DAVID MARÍN.
El Cogul
La restauració de les pintures rupestres de la Cova dels Moros, als afores del poble del Cogul (les Garrigues), ha finalitzat. Des de la setmana passada ja es poden veure amb major nitidesa les figures: un grup de dones ballant i algunes escenes de cacera, d'uns 9.000 anys d'antiguitat. S'ha eliminat la capa de sediments que les cobria i que feia que només fossin ben visibles si s'hi aplicava humitat. Aquesta restauració, que coincideix amb el centenari de la troballa, és el primer pas per a una remodelació profunda del paratge on es troben. La Generalitat iniciarà ara les obres de construcció d'un centre d'interpretació que permetrà treure més partit de les que han estat considerades durant molt de temps les restes d'art rupestre més important de Catalunya.
 
 

El 1908, fa tot just cent anys, el rector de la parròquia del Cogul, Ramon Huguet, va acompanyar Ceferí Rocafort, que estava recopilant informació sobre la geografia de Lleida, a veure unes curioses pintures antigues en una cova situada als afores del poble. Rocafort va donar notícia de la troballa a la gent del butlletí del Centre Excursionista de Catalunya i el rector Huguet va passar a la història com el descobridor de les escenes d'art rupestre més importants de Catalunya, amb permís de les d'Ulldecona, descobertes el 1975.

Les pintures del Cogul estan celebrant el seu centenari amb un tractament rejovenidor que permet contemplar-les sense la capa de sediments que les cobria i que dificultava apreciar-les correctament. Els tècnics de la restauració van donar pràcticament per enllestida la feina la setmana passada. Durant un mes i mig, han estat aplicant un tractament que ha eliminat el sediment de cadascuna de les figures.

Després d'aquesta actuació, la Roca dels Moros, que és el nom amb què es coneix la cova on es troben les pintures, es tancarà momentàniament al públic mentre s'instal·lin les mampares que protegiran la zona de les pintures.

Paral·lelament, i coincidint també amb el centenari de la troballa, el Departament de Cultura iniciarà la construcció d'un centre d'interpretació que ajudarà els visitants en la seva visita a les restes. El conseller Tresserras en va posar la primera pedra el setembre passat.

 
A dalt, el dibuix d'un cérvol. A baix, els tècnics de la restauració amb un
croquis del conjunt, i una reproducció de l'escena del ball. Foto: EL PUNT D.M.

Fins al moment només hi ha un mòdul prefabricat que serveix d'oficina per a un treballador del Departament de Cultura que orienta els visitants que li ho demanen. Es calcula que cada any visiten el jaciment de les coves del Cogul entre 1.000 i 1.500 persones i els responsables de Cultura confien que el centre d'interpretació ajudi a superar amb escreix aquesta xifra i faci una major difusió de les restes. Les pintures de les Coves del Moro del Cogul han estat declarades patrimoni de la humanitat per part de la Unesco, que és el màxim reconeixement que es pot fer a una obra humana. Es calcula que es van pintar fa uns 9.000 anys i es cataloguen dins de l'art rupestre llevantí; l'escena més famosa és un ball de dones al voltant d'un home nu.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3051649



ALEMANIA - Descubren los restos de un edificio del siglo XII en pleno centro de Berlín

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:51
 
BAJO EL DESAPARECIDO PALACIO DE LOS EMPERADORES

BERLÍN.- Un equipo de arqueólogos ha descubierto, en pleno centro de Berlín, en un solar que se ha convertido en "una ventana hacia el medievo", los restos de un edificio construido en 1183, cuando las primeras referencias documentales de la ciudad datan de 1237, según informa esete jueves el diario 'Bild'.

Los vestigios, entre ellos varias vigas quemadas, han sido hallados en la Schlossplatz, la plaza donde estuvo situado el palacio de los emperadores alemanes, edificio que resultó muy dañado en la Segunda Guerra Mundial y que los comunistas volaron en la posguerra.

Los anillos de las vigas de madera encontradas revelan los más de 800 años de la edificación, construida medio siglo antes de la primera referencia escrita de la ciudad de Berlín.

El arqueólogo que dirige las excavaciones, Michael Malliaris, explica en el rotativo que los restos encontrados "pertenecen probablemente a un sótano que era usado para almacenar la carne ahumada y el cereal de una familia burguesa".

Las ruinas estaban a una profundidad de 3,5 metros, explica Malliaris, en un solar donde desde abril de este año se llevan a cabo excavaciones arqueológicas.

El equipo de arqueólogos iniciará excavaciones próximamente en torno al Ayuntamiento Rojo de Berlín, sede del gobierno de la ciudad-estado, situado a escasos metros de la Schlossplatz, donde se cree que estuvieron las primeras edificaciones de la ciudad.

 

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/10/16/

cultura/1224147532.html


Powered by LifeType