PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Adjudiquen per 1,3 milions d'euros la restauració del pont del Diable de Tàrraco

 


+ Serà el primer cop que es faci una restauració integral del pont del Diable de Tàrraco. Foto: O. MOLET

 

 

El catedràtic de prehistòria Eudald Carbonell s'encarregarà de fer l'estudi constructiu de l'aqüeducte

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'Ajuntament de Tarragona ha adjudicat les obres de restauració integral del pont del Diable a l'empresa Estudios Métodos de la Restauración SL, per un import d'1.292.803 euros. Està previst que al gener ja estigui instal·lada la gran bastida que ha de permetre realitzar els treballs, que tindran una durada de més de dos anys i mig. Paral·lelament, s'ha encarregat a l'arqueòleg i catedràtic de prehistòria de la URV Eudald Carbonell la realització d'uns estudis sobre els líquens, la calç i els tipus de pedres del monument, que ha d'ampliar la informació sobre el procés constructiu de l'aqüeducte romà.


Tot i que als anys quaranta i cinquanta ja es van dur a terme alguns treballs de restauració del monument, serà el primer cop que es faci una «restauració integral» del pont del Diable, segons la regidora de Patrimoni del consistori tarragoní, Rosa Rossell. La junta de govern va adjudicar ahir provisionalment la realització de les obres a l'empresa Estudios Métodos de la Restauración SL, per un import d'1.292.803 euros, que seran aportats pel Ministeri de Foment en tres anualitats, a través de l'1% cultural. Com que el cost global dels treballs està valorat en dos milions d'euros, la resta, uns 500.000 euros, seran a càrrec del consistori.

La regidora Rosa Rossell preveu que al gener ja s'hagi instal·lat la gran bastida que ha de permetre la realització dels treballs a l'aqüeducte. El projecte començarà per la restauració de l'aqüeducte romà, consolidant les estructures afeblides pel pas del temps i eliminant els líquens que han arrelat a la pedra i que afectin la conservació del monument. Amb tot, l'adjudicació de les obres s'ha fet amb una condició: «No alterar els dipòsits sobre les superfícies externes o internes del monument pel que fa als líquens o altres incrustacions susceptibles de ser datades, no s'eliminaran ni es tractaran amb cap tipus de producte excepte que la seva persistència posi en perill la conservació del monument.» En aquest sentit, el consistori ha encarregat a l'arqueòleg, antropòleg i paleontòleg Eudald Carbonell, director de l'IPHES (Institut Català de Paleocoleogia Humana i Evolució Social), l'estudi dels materials constructius del monument, i també dels líquens que actualment afecten el pont. «Investigarà, per exemple, la calç que junta les pedres, els líquens i les mateixes pedres», segons Rossell.

En fases posteriors es museïtzarà l'espai i es recuperarà l'entorn natural.

Les obres de restauració del pont del Diable, «el projecte patrimonial més important d'aquesta legislatura», segons Rossell, s'inclouen a la llista d'actuacions integrants del programa de ponts que desenvolupa el Ministeri de Foment.



JARDÍ ROMÀ


D'altra banda, la junta de govern de Tarragona també va adjudicar ahir les obres de creació d'un jardí romà al parc de les Granotes, a tocar de l'amfiteatre de Tàrraco. Els treballs els durà a terme l'empresa Becsa, per un import de 555.288,93 euros. A més de plantar-hi vegetació pròpia dels jardins romans, s'hi recrearà un itinerari lúdic i didàctic perquè els visitants puguin comprendre millor les restes romanes. El jardí romà constarà d'un petit jardí de plantes medicinals, un hort, un espai per a arbres fruiters, una font, un estany d'aigua, columnes, el foc de la memòria dels morts, plantes aromàtiques i un banc mirador del mar.Amb tot, el projecte preveu conservar la vegetació existent.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3070355
 
 


CHINA - (*) Excavacion localiza los huesos de oráculo en Shaanxi. 17-11-08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:54

 

.


 
 
 
Los arqueólogos en la provincia de Shaanxi han descubierto más de 1100 caracteres oráculo de huesos, que arroja nueva luz sobre el número de inscripciones en existencia.

El hecho fue encontrar en un grupo de tumbas en el condado Qishan que se remontan a la Dinastía Zhou Occidental (c. siglo 11 aC-771).


Lei Xingshan, jefe del equipo de la excavación, dijo ayer en Xi'an: "Antes de nuestro descubrimiento en el Templo del Duque Zhou, a menos de 1.100 caracteres chinos escritos en pedazos de hueso y carey nunca ha sido encontrado".

Los miembros del equipo han sido descubrir scripts casi todos los días desde la excavación comenzó el 1ro de septiembre, y en la actualidad hay más de 1100 palabras legibles, que es un nuevo registro, dijo.

Entre los hallazgos es el carácter de "rey", que podría ayudar a los arqueólogos obtener más información acerca de la vida de los reyes de Zhou y de la región en que viven, dijo Lei.

Además, después de la excavación de más de 100 comuneros' tumbas en la zona alrededor del templo del duque, el equipo ha acumulado una gran colección de alfarería de cerámica y bronce que ayudará a pintar un mejor panorama de la vida de la gente ordinaria durante el periodo de Zhou Occidental, , dijo.

"Coincidentemente, también encontramos varios elementos de la Yangshao período de la era neolítica (5000-7000 años atrás), la primera vez que las reliquias se han encontrado cerca del Templo del Duque Zhou", dijo.

Zhou Chunmao, una investigadora de la arqueología de Shaanxi instituto de investigación, China Daily dijo ayer que el descubrimiento de la nueva Oracle scripts hueso tiene una gran importancia para la comprensión de la formación de la dinastía Zhou Occidental y la estructura de la sociedad en ese momento.
 
Desde el primer oráculo de huesos fueron encontrados en 1898, los arqueólogos chinos han desenterrado más de 100.000 piezas de huesos de tortuga inscritos y con caracteres.
 
.
 

 
  
Los arqueólogos interés en los alrededores del Templo del Duque Zhou se despertó en diciembre de 2003, después de un equipo dirigido por el Profesor de la Universidad de Pekín Xu Tianjin encontraron dos inscripciones con 55 caracteres allí.

Antes de grabar el lance por el equipo de Lei, 760 inscripciones que datan de la Dinastía Zhou Occidental se ha encontrado en la zona.

Duque Zhou fue el cuarto hijo del Rey Wenwang fundador de la Dinastía Zhou Occidental, y regente a su sobrino el Rey Chengwang. (Fuente: China Daily)
 
 

 http://www.kaogu.cn/en/detail.asp?ProductID=1895


Powered by LifeType