PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Datació de pintures

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:47



L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) té previst obrir una nova investigació per datar les pintures rupestres d'Ulldecona. Se sap que es van pintar fa entre 8.000 i 4.000 anys, però és difícil precisar dates més exactes. A més hi ha abrics on les figures se sobreposen i són d'èpoques diferents. «Fins ara tots els intents de datar les pintures rupestres no han donat gaire bons resultats», explica Gemma Hernández, cap del servei d'Arqueologia de la Generalitat. De fet, els resultats que s'obtinguen d'Ulldecona serviran de base a l'aportació que farà Catalunya al congrés sobre art rupestre que s'ha de celebrar entre enguany i l'any que ve arreu de l'Estat amb motiu dels deu anys de la declaració de la Unesco. Aquest congrés ha començat a Múrcia aquest cap de setmana i a Catalunya arribarà la primavera del 2009.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3061979


L'art rupestre deu anys després

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:40

 

 

 

Aquesta és l'escena de caça que es pot veure a l'abric 1 d'Ulldecona.

Se sap que són figures pintades en diferents èpoques. Foto: EL PUNT



L'administració aposta per investigar més les pintures de l'art llevantí declarades patrimoni de la humanitat el 1998

ROSER ROYO.
Tortosa
Al desembre d'enguany es compliran deu anys des que la Unesco va declarar patrimoni mundial de la humanitat l'art rupestre llevantí. Més de 750 jaciments repartits per tot l'Estat espanyol, dels quals una seixantena són a Catalunya i prop de quaranta, a la demarcació de Tarragona. Durant aquests deu anys s'ha avançat força en la preservació d'aquest important patrimoni cultural pintat fa entre 9.000 i 4.000 anys. Així entre les inversions més importants cal destacar els centres d'interpretació de l'art rupestre d'Ulldecona i Montblanc, la restauració de les pintures del Cogul (Garrigues) o la creació d'una ruta turística. Ara bé, encara queda molt camí a recórrer i l'administració admet que un dels reptes és investigar més i excavar als peus dels abrics.

"S'ha fet un esforç molt important per conèixer l'art rupestre, ja que el 1986 només es coneixia el jaciment del Cogul a les Garrigues i els abrics de la serra de Godall a Ulldecona, i el 1998 ja en teníem seixanta.» Ho diu Gemma Hernández, cap del servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat. Hernández destaca que durant aquests deu anys s'han continuat inventariant jaciments prehistòrics amb pintures rupestres i que des del 1998 s'han catalogat uns 25 jaciments més a Catalunya que s'hauran d'integrar dins la declaració de la Unesco. Tot i això Hernández admet que s'ha d'avançar més en temes de protecció física dels jaciments i sobretot cal potenciar-ne la investigació. «Fins ara s'ha estudiat l'art rupestre com un quadre i falta excavar als peus dels abrics», argumenta la cap d'Arqueologia. De la mateixa opinió que Hernández és Agustí Vericat, director del centre d'interpretació dels abrics de la Pietat a Ulldecona. «Saber més coses de l'art llevantí ens farà valorar-lo encara més i treballar per a la seua preservació», diu Vericat, per a qui encara cal avançar molt més. «No s'ha fet prou pedagogia sobre les pintures rupestres i cal unificar criteris de gestió i promoció», afirma.

Des que el 1998 la Unesco va declarar patrimoni de la humanitat l'art rupestre llevantí, s'han creat dos centres d'interpretació, el de les muntanyes de Prades, a Montblanc, que va costar 273.000 euros i que gestiona l'Ajuntament de Montblanc i el Consell Comarcal de la Conca; i el dels abrics de l'Ermita a Ulldecona, que també gestiona el consistori. Aquest va representar una inversió de 250.000 euros. Prèviament la Generalitat va instal·lar una tanca de 830 metres per impedir l'accés als 14 abrics que fins aquell moment havia estat lliure. Ara es poden fer visites guiades a l'abric 1 També com a fita important cal destacar la creació per part del Museu d'Arqueologia de Catalunya de la ruta de l'art rupestre. De moment, només hi ha tres conjunts adherits: el de les muntanyes de Prades, el d'Ulldecona i el de Cogul. «La idea és fer créixer la ruta», va manifestar la tècnica d'art rupestre del Museu d'Arqueologia, Anna Garrido, tot precisant que a l'hora d'incloure nous conjunts es tindran en compte criteris d'accessibilitat, de titularitat i possibilitats de museïtzació. «Amb el canvi de director estem en una situació expectant però són aspectes que haurem de treballar a partir d'ara», va afegir Garrido.

 



NOVA INVERSIÓ A LES GARRIGUES

Ara per ara la inversió més important del 2009 se l'endurà la construcció d'un nou centre d'interpretació de l'art rupestre: el del Cogul a les Garrigues. Serà el més important dels existents i costarà 1,3 milions d'euros. De fet, el jaciment de la cova dels Moros és potser el més important de Catalunya i el primer que es va descobrir, fa tot just cent anys.

Precisament enguany coincidint amb el centenari es poden tornar a visitar les pintures restaurades i s'ha muntat una exposició sobre el procés de restauració.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3061981
 
 


ESCOCIA - (*) Descubierta clave de la iglesia medieval

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:58

 

Carved stone. Pic: HAS

 
El tallado de arenisca podría remontan al siglo XIV
 
 
Los arqueólogos han encontrado un fragmento de piedra arenisca tallada cree que ser parte de una iglesia medieval en Ross-shire.

Highland servicios arqueológicos dijo que la pieza siempre un vínculo entre el 8 de un monasterio del siglo y 17 en la iglesia del siglo Tarbat, Portmahomack.

Los restos fueron descubiertos durante escocés del Agua £ 3m proyecto para sustituir las tuberías de alimentación en la zona.

El fragmento es parte de una columna decorada en estilo gótico y que se remontan a el siglo 14.

Cait McCullagh arqueólogo dijo: "Creemos que es un descubrimiento muy importante.

"Hasta donde sabemos, no hay otros elementos de la estructura de una iglesia medieval más tarde en este sitio, dedicado a San Colman, se han encontrado".

 

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/highlands_and_islands/7685803.stm

Powered by LifeType