PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Més debat sobre Cristòfor Colom

noticies del mon -, noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:22

Més debat sobre Cristòfor Colom

Un professor universitari nord-americà publica un llibre en què defensa la tesi de la catalanitat de Colom com la més sòlida de totes les que indaguen en l'origen del descobridor d'Amèrica

RAÜL MAIGÍ.
Barcelona

+ Charles J. Merrill, l'autor del llibre, a la seu d'Òmnium Cultural a Barcelona. Foto: R.M.

Charles J. Merrill, professor de llengua castellana a la Mount St. Mary's University de Maryland (EUA), investigador especialista en Cristòfor Colom, ha fet un pas endavant en el corrent que defensa que el descobridor del Nou Món era català. No hi ha proves noves sobre l'origen del navegant, en un debat que fa anys que dura, però el professor Merrill defensa que la tesi catalana és la més fiable. Ho afirma a Colom of Catalonia. Origins of Christopher Columbus revealed (Demers Books), un llibre presentat fa uns dies a Òmnium Cultural per iniciativa del Centre d'Estudis Colombins. L'obra es traduirà al català i Cossetània la publicarà al setembre del 2009.

 

 

Merrill –que ha col·laborat amb el Discovery Channel en un reportatge sobre aquesta qüestió– es basa en dos arguments. El primer és que el cognom real era Colom, que és un mot català que apareix als documents de l'època. Per tant, la forma Colón està castellanitzada i Colombo, italianitzada. El segon és que el navegant s'adreçava als Reis Catòlics com a «mis señores naturales», una fórmula que dóna a entendre que «no eren adoptius perquè Colom havia nascut en el territori d'un d'ells, i sabem que no és castellà perquè un germà de Cristòfor Colom es va naturalitzar castellà», sosté Merrill. A més, els monarques no el denominaven estranger, i el fet de no posar-hi un adjectiu indicaria que pertanyien al mateix regne d'Isabel o bé de Ferran, és a dir, que havia nascut a Catalunya, el País Valencià o les Illes. Hi ha altres factors, apunta Merrill, que tindrien a veure amb la política de l'època, les lluites contra els Trastàmara i la participació de Colom en la guerra civil catalana contra el rei Joan II. Merrill defensa que el rei Ferran d'Aragó coneixia perfectament la procedència i les implicacions de Colom, però tenien un pacte de no insistir en la seva identitat, i el mateix Colom ocultava els seus orígens. «Hi havia el perill que aquesta guerra civil s'agreugés si se sabia», opina el professor nord-americà.

Una altra prova que reforça la catalanitat de Colom és la primera carta que va escriure tornant del Nou Món. En va fer tres versions, i es pensa que una d'elles, per a l'escrivà Lluís Santàngel, estava escrita en català, com consta a la biblioteca que el seu fill Fernando tenia a Sevilla. La carta es va perdre, com molts altres documents vinculats a Colom, però la traducció alemanya, per exemple, afirma que es va traduir del català.

Tot i que no consta que ningú s'adrecés a Colom com «el català», Charles J. Merrill defensa que la tesi que millor se sustenta és aquesta –fins i tot va posar Montserrat a una illa!–. En el llibre repassa la bibliografia existent sobre la teoria catalana, que va engegar als anys vint el peruà Luis Ulloa.



CROAT, CORS, NORUEC...
Merrill posa sobre la taula altres teories sobre els orígens del descobridor d'Amèrica. Hi ha tesis en llibres publicats que afirmen que Colom va ser cors, portuguès, gallec, extremeny, castellà, croat i fins i tot noruec. L'autor argumenta els punts febles d'aquestes teories i també els de la més estesa, la que diu que Colom era genovès. Aquesta tesi diu que Colom va arribar a Castella l'any 1485, on hauria prescindit dels seus lligams italians. Merrill apunta que els reis mai s'hi van adreçar com a italià o genovès, tot i que n'hi havia molts en aquella època a Castella i Aragó. No és el mateix personatge que el Cristoforo Colombo nascut a Gènova l'any 1451, perquè l'educació i el nivell social eren diferents. Merrill sosté que l'autèntic Colom era de nissaga noble –l'anomenaven nobilem–, llegia i escrivia en llatí, i no era pas un mercader com assenyala la teoria genovesa.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3051035


ECUADOR - Ecuador busca recuperar bienes arqueológicos 29.10.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:49

 

 

Ecuador busca recuperar más de 4.500 piezas arqueológicas que se encuentran en el extranjero y que fueran sacadas ilegalmente de este país, dijo el miércoles la ministra coordinadora de Patrimonio Cultural, Doris Soliz. 

En un encuentro con un grupo de periodistas, señaló que "estamos haciendo un trabajo conjunto con la Cancillería, para ver dónde están los principales lotes de piezas que fueron sacados ilegalmente, dónde fueron decomisados, (y) dónde tenemos cooperación de países amigos que nos están ayudando a la repatriación".

Precisó que de un total de 4.536 piezas identificadas, "estamos repatriando este año 790 piezas".

Reveló que unas 350 piezas de las 790, ya están en el país, repatriadas desde Miami, Estados Unidos, y que las restantes están Argentina, en proceso de repatriación.

Soliz recordó el reciente caso en que nada se pudo hacer para recuperar una mascarilla de oro de la cultura Tolita que fue vendida en 500.000 euros en Francia por una casa de subastas.

Manifestó que hay países suscriptores de convenios para proteger los bienes patrimoniales en que en cuanto se demuestra la procedencia de las piezas arqueológicas, se procede a la inmediata devolución, pero que hay otros países, a los que no identificó, en donde "debemos seguir juicios, probar con peritajes que nos pertenecen (las piezas) antes de que nos entreguen".

Soliz señaló que se entorpecen los procesos cuando las muestras arqueológicas están en manos de coleccionistas privados y en oferta en el mercado de venta de bienes patrimoniales.

Aseveró que para frenar el tráfico de bienes patrimoniales Ecuador tiene un presupuesto de 33 millones de dólares y trabaja en tres grandes tareas: dotar de seguridad para los bienes en riesgo, establecer un inventario para identificar los bienes patrimoniales e impulsar la difusión para sensibilizar a la población ecuatoriana.

Añadió que en este país se han identificado alrededor de 10.000 y 15.000 sitios arqueológicos con vestigios de construcciones ancestrales y 2.000 colecciones privadas con bienes arqueológicos patrimoniales, entre otros.

Soliz señaló que se entorpecen los procesos cuando las muestras arqueológicas están en manos de coleccionistas privados y en oferta en el%

 

http://es.noticias.yahoo.com/11/20081029/twl-

ams-gen-ecuador-arqueologia-c6d32d2.html

 



L'estudi de l'ADN es coneixerà d'aquí a un mes (Cristofor Colon)

noticies del mon -, noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:24

 



El programa d'investigació genètica per determinar l'origen de Cristòfor Colom és a la recta final. Ara fa tres anys que el professor José Antonio Lorente, director del Laboratori d'Identificació Genètica de la Universitat de Granada, coordina un estudi que té com a objectiu obtenir ADN que pugui aportar informació sobre la procedència del famós navegant. Francesc Albardaner, president del Centre d'Estudis Colombins, associació que col·labora en la recerca, confirma que abans que acabi l'any es donaran a conèixer les conclusions de la investigació. No hi ha cap certesa que els resultats siguin definitius.
 
La recerca parteix de l'anàlisi de les restes de la tomba de Cristòfor Colom a Sevilla, que s'ha demostrat que són autèntiques perquè s'han comparat amb les del seu fill Fernando, també enterrat a la catedral de Sevilla, que serveixen de referent, així com les del germà, Diego Colón. No obstant això, a Sevilla no hi ha tots els ossos, i l'altra tomba, que és a Santo Domingo, no s'ha pogut estudiar. A partir de les dades obtingudes, els científics han establert comparacions amb l'ADN de persones que es diuen Colom o Colón a l'Estat espanyol, i Colombo a Itàlia. Les possibilitats són infinites, i per això mateix els investigadors són molt prudents. També es van prendre mostres de saliva per estudiar un grup de persones considerades població catalana de referència: homes que no es diuen Colom però que provenen de diverses generacions nascudes a Catalunya. El Centre d'Estudis Colombins calcula que unes 240 persones de Catalunya, el País Valencià, les Illes, Andorra i la Catalunya del Nord han participat en les anàlisis genètiques. Com a agraïment, rebran un certificat amb el seu ADN.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3051031

Powered by LifeType