Temps enrere, ja havia fet una relació dels estendards de les confraries de la parròquia, que fa anys estan plantades vora l’altar major de l’església. Però al poble hi ha altres tipus de senyeres, que podem dividir en dos grups: les de les entitats culturals o folklòriques que solen ser del tipus penó o pendó que diem aquí, i els de les societats, que tenen semblança amb els de les confraries.

    De les entitats folklòriques cal destacar-ne dos d’històrics, el del cor La Unió, que al ser dissolt, el varen lliurar a l’arxiu històric de l’Ajuntament, i el de l’Esbart Sant Esteve que després de plegar el van posar al santuari de la Mare de Déu de la Pineda. Els altres estendards d’aquet grup son, si no vaig errat el de l’Esbart Ramon d’Olzina i el del Grup de Caramelles Ramon Sendra, el primer que és un ens estable que d’aquí a un mes complirà 37 anys i, el segon, que té menys seguida, però enguany, ha sortit a escampar els seus cants pel poble, marcant una fita, la instauració de la automoció.

   Aquests estendards pengen d’una barra horitzontal, naturalment sostinguda per una de vertical, i sovint d’aquesta travessera hi pengen també cintes commemoratives o distincions assolides per l’entitat.

   L’altre grup d’estendards, els de les societats, tenen una finalitat ben distinta a la festiva, de l’àmbit anterior, ja que en sa majoria només els he vist emprar per anar als enterraments dels seus associats, com fou el cas d’ahir mateix que el de la Societat de Caçadors va acompanyar el fèretre de Pau Pons que en fou president durant molts anys.

   Aquesta mateixa funció fan, o millor dit feien, les senyeres de les altres entitats, el Fènix, el Centre Catòlic, l’Ateneu i Las Vegas, tot i que, darrerament costa trobar entre els socis, voluntaris per anar als enterraments amb l’ensenya social. Per això, aquest element distintiu, ha passat quasi a la història, com també han passat al mon dels records, al nostre poble, les processons que organitzava l’església catòlica, i a les que els socis del Centre hi anaven en corporació acompanyats del seu estendard.