Temps enrere, ja havia fet avinent que, per evitar que la general fos desviada per fora el poble, en un primer intent, l’any 1933, fou enderrocada la “torre de la presó” a la cantonada del carrer dels Ferrers amb la plaça de Flix. Uns anys més ençà també es va aprofitar l’enderrocament de la “torre de Gustavo” al començament del carrer de les Creus, per oferir una alternativa al trànsit de la general. Així podem dir, que per raons urbanístiques, foren enderrocades dues torres, i encara en fou escapçada una altra, la “torre de la Ramona o de l’Iré” al carrer del Mar.

   Ja més cap aquí, del meu record, i per tant no faig esment de les cases enderrocades pels bombardeigs l’any 1938, de les cases del poble, també n’han desaparegut unes quantes, per aquestes mateixes raons. Provaré de recordar-les:

   A la plaça de l’Estudi, es van enderrocar per obrir el que seria el carrer de Tarragona, dues cases, una de ca Perruquet, a la qual feia uns anys si havia calat foc i en la que hi vivien dues famílies de lloguer, i l’altre, de ca Solleta a la que hi habitaven els propietaris. Si no vaig errat ambos titulars foren compensats amb una casa per cada u, a la Rambla.

   L’any 1970 i després d’aprovar-se la urbanització del “Camp de Fèlix” es va destapar el final del carrer del Bou que hi connecta, això sí, sense enderrocar cap casa ja que el carrer tenia pas només de vianants. Quelcom semblant passava al final del carrer de l’Escorxador, amb dos passos només de vianants, a l’esquerra cap els rentadors nous o dels malalts i a la dreta amb un pas molt estret entremig de parets i compartit amb el rec de les vinasses que connectava amb el passadís que hi havia entre la Riera i els darreres de les cases del carrer de Sant Antoni.

    Al carrer Nou i per mor de deixar l’absis de l’església a sol i serena, es va enderrocar la casa que havia estat dels germans Benaquets, i que tenia una portalada xanfranera. Al costat mateix i per la banda del passeig queden les arcades acuradament conservades del que havien estat les peixateries.

   El capdamunt del carrer de Sant Antoni quedava tancat per un casalot que era conegut com l’olla de Gustavo, que es va enderrocar per obrir pas al carrer conegut ara com de Salvador i Voltes.

   Ben a prop es van enderrocar dues cases per deixar a la vista el que haurien pogut ser les restes del Portal de Riudoms. Eren a ca Jaume Rovira i ca l’Albert Poblet, que era petitona i envoltada per la primera que donava als carrers de Monterols i de les Creus, tot i que no era cantonera.

    A la mateixa època, també fou enderrocada la casa de ca Còrdova, on hi havia viscut molts anys la família Granell Moragas, i on més anys enrere hi visqué el pintor Sr. Viñas. A la part sud de la casa hi havia un gran magatzem que ocupava la trencadora d’avellanes de ca Tous, i on també hi hagué uns quants anys la Societat “El Fènix”. Aquesta casa tenia el final d’un dels dos ramals de la Mina de les Quatre Cases, i ha deixat pas al passatge de l’Abat Escarré, deixant a la vista la cara de llevant de la Torre de ca la Tuies del Cafè.

   Tot i que no eren cases pròpies d’un carrer, també han desaparegut l’Hort del Pep i l’Hort del Colomí, masies tocant el poble i on a més dels espais reservat per els amos quan venien, hi vivien de forma permanent els masovers. En canvi a l’Hort de Torrell, també enderrocat, no recordo haver-hi vist viure a ningú.

    On si que hi habitaven els seus propietaris per aquelles contrades eren a les cases conegudes com “la Tabacalera” dels germans Fontgibell que els anys cinquanta varen quedar separades per la “carretera nova” com en dèiem del primer desviament de la N-340, la d’en Pepito que quedà més prop del poble i la de l’Anton a l’altre banda. Una mica més enllà, la del seu gendre Josep Granell que ha estat la darrera que ha desaparegut.

   Al carrer Major a ca Virgili s’ha convertit en una nova edificació que ha comportat l’absorció de les cases que jo coneixia com a ca la Roseta Roig i a ca Gaspar el barber. I a la plaça dels mil noms, les cases de ca la Pomés o cal Passamaner, ca Magí, ca Canaldes i ca Poblet han donat via lliure a un nou casalot amb molts habitatges.

   Sense que comportés cap enderrocament de cases, es van destapar el cap de munt del carrer Requet de Fèlix, i la part de baix del carrer de l’Hort, tan un com altre per connectar amb les zones d’ampliació del casc urbà. En aquest mateix sentit s’havia dit que haurien de desaparèixer les dues cases del carrer de les Creus on hi havia hagut la botiga de la Lola Maca, per allargar el carrer del Pou, però es veu que no ha anat endavant.

    Potser me’n deixo alguna, i si és així, ja m’ho direu.