La missa crismal és la missa que el bisbe celebra el Dijous Sant al matí (o un altre dia de la Setmana Santa), per tal de benir els Sants Olis. En temps més recents, la missa crismal ha esdevingut una trobada del presbiteri diocesà (tots els mossèns incardinats a la diòcesi o que hi treballen pastoralment), en la qual els mossens renoven el seu compromís presbiteral, el compromís que varen formular el dia de la seva ordenació prebiteral.
Tanmateix, l’anàlisi dels textos de la missa permet adonar-nos que el centre de la celebració no són els ministres ordenats sinó tot el poble de Déu, que és el que ha rebut la unció de l’Esperit del Senyor ressucitat i participa del sacerdoci, de la reialesa i del profetisme del Senyor Jesús, l’únic sacerdot, profeta i rei.
La missa crismal és una bona ocasió perquè els fidels prenguin consciència del que són. La missa crismal és la celebració més genuïna de l’església diocesana, una celebració en la qual el bisbe, pel seu ministeri i per la successió apostòlica que posseeix, configura sagramentalment aquesta església i fa que el poble fidel, els lacis i laiques, en siguin la base i els ministres ordenats el seus servidors. És el moment en què, l’església diocesana beneeix i confirma el seu bisbe i prega per ell, abans que el bisbe beneeixi el seu poble.
Desconeixia aquest significat de la missa crismal però el trobo molt interessant.