Per no deixar encara aquesta dèria pels noms dels carrers de la Vila-seca antiga, encetada al fòrum d’aquest mateix nom, al Facebook, m’ha vingut al pensament, en com devia ser el temps d’oci del jovent als temps passats.
   El carrer de Sant Bernat, va tenir molts anys enrere el nom de “Joc de la Pilota” encara que, alguns opinen que el “Joc de la pilota” era al carrer de l’Hospital. No sé si hi ha molts pobles que tinguin aquest mateix nom de carrer, però casualment, fa un parell de mesos que varem ser a Manresa i casualment en aquella ciutat, encara hi ha avui, un carrer amb aquest nom.
   Crec que, a Vila-seca, el nom li venia perquè en aquell carrer si jugava a la pilota, i les referències que trobem al llibre “Toponíma de Vila-seca de Solcina i del seu terme municipal” aquest nom era vigent a la meitat del segle XIX. És molt possible  que el joc, ja es devia practicar abans, tot i que el carrer que du el seu nom, no va ser carrer, fins a finals del segle XVIII, potser si jugava en aquell indret quan només era un descampat a fora la muralla.
   El joc de la pilota era comú a les nostres terres i, possiblement durant molt de temps, l’únic joc de competició que comportava exercici físic. Si podia jugar en un trinquet o bé al carrer o en un espai pla i sense parets, amb una xarxa que partís el camp de joc, o sense, i encara amb una altra variant, colpejant la pilota directament amb la ma o amb una pala. 
   Crec que a Vila-seca no hi havia cap trinquet, i el joc es feia sense fer botre la pilota contra cap paret, com era el cas de Tarragona on sí que hi devia haver trinquets, al menys si tenim en compte que avui encara hi ha els carrers del Trinquet nou i del vell vora la plaça de la Font.   
   Les pilotes eren de cuiro i les solien fer els sabaters i a l’estrenar-les no eren esfèriques del tot fins que les feien botre o trincar uns quants cops a terra. Per això hi ha qui diu que quan una cosa és nova de trinca, és per aquest motiu.