Ahir a la tarda en arribar al tros, em trobo un parell de xicots (del país, pel que vaig veure) al mig de les faveres. Ei! que feu aquí? els hi vaig preguntar com si no sabés prou bé que hi feien. Estem plegant cargols em van respondre mentre anaven fugint. Doncs de cargols on n'hi ha més és a la via, que és cap allà. I se'n van anar. No crec que anessin cap a la via.

   Em vaig apropar a les faveres, rebregades i malmeses, i al mig m'hi trobo la bossa dels cargols, que no eren ni bovés, ni cristians, ni regines... eren faves de la "muchamiel". Ves per on em van estalviar feina.

   Després vaig estar pensant que malgrat tot, eren bona gent, perquè si sent com eren dos i joves, se'm planten i em diuen, que què vols iaio? que et passa res si et fotem la verdura? segurament que jo no m'hi hauria pas encarat i els hauria deixat marxar amb la bossa plena, més que res, perquè ja tinc experiència d'altre cop que em va tocar el rebre.

   Si fos a fer, els hi hauria dit que prenguèssin la bossa, ja que potser ho agafaven per necessitat. Fa uns dies, que m'havia deixat a la roba, unes quantes carxofes, i es veu que durant el migdia, va venir un dels molts visitans que tomben pels troços de la gent i li devien haver abellit unes carbases que encara em quedaven escampades pel bancal, però al veure les carxofes, devia canviar d'opinió i va deixar les carbasses i va agafar la meitat de les carxofes, sí, només la meitat.

   Ara que som als volts de la Setmana Santa, segurament que hem reviscolat allò del bon lladre.

   Però l'altre, també hi és, i també tomba pel terme a la recerca de material. Sense anar més lluny i per les mateixes contrades, fa ben pocs dies que dos pagesos del poble van trobar que els hi havia desaparegut una part de la maquinària agrícola que teníen aparcada al tros, més o menys camuflada. Això vol dir que, hi ha qui, potser buscant cargols o espàrrecs, va fent inventari del que es pot trobar, i després de forma mecanitzada, amb camions està clar i a l'empar de la foscor possiblement, van i carreguen eines tant pesades com ho és un rascre de discs.

   Aquí el fet és ben diferent, ja que els lladregots, han de tenir la complicitat de personal suposadament honrat i benestant que els hi compra la mecaderia i la comercialitza. Segurament que els cossos policials si ho volen trobaran més fàcilment aquests intermediaris, que no pas els que carreguen els estris directement del tros. Per això crec que seria més fàcil acabar amb aquesta mena de robatoris, i si a més a més la pagesia, malgrat que la seva economia no sol ser massa falaguera, no compra maquinaria de segona mà, potser es trencaria la cadena i minvarien els robatoris.

   Vejam!    Cool