Aquest Dilluns de Pasqua a la Pineda, mentre em queia la bava veient ballar l'Oriol a la secció infantil de l'Esbart Ramon d'Olzina, que amb tanta paciència i sacrifici com encert, dirigeix la Gemma Soler, m'he trobat l'amic Esteve Aragonès, i m'ha recordat que ara fa precisament cinquanta anys que es va crear el primer esbart de Vila-seca.

   Justament a l'abril del 1960, deu parelles de joves es van posar a assajar ballets sota la direcció dels germans Magí i Salvador Anton, amb intenció de fer una actuació per Sant Isidre i de moment sense cap altre projecció en el temps.

   No hi ha constància de que abans d'aquesta data hagués existit un altre esbart al poble, entés com s'escau. Hi havien hagut unes actuacions dansaires puntuals, amb noies soles fetes a l'aixopluc d'aquella institució del règim coneguda com "Coros i danzas de la Sección Femenina" i potser aquest era el motiu de que no hi havien nois.

   En una altra ocasió tornaré a escriure sobre el que fou l'Esbart Sant Esteve, que ens va fer enveja a tot el jovent quan varen anar a la ciutat belga de Diksmuide l'any 1966. Malgrat tot, l'Esbart es va dissoldre i al cap de poc, el 1975, fou creat l'Esbart Ramon d'Olzina com a secció de l'Agrupació Cultural. Aquest va anar guanyant maduresa i consistència sota la direcció del mestre Josep Bargalló, arribant a tenir una ample plantilla de dansaires adults.

   Ara però, es troba en un moment diguem-ne delicat, tot i que, si recordem el seguici del passat Sant Antoni veient com hi desfilaven quatre colles de l'Esbart, els seniors, els infantils, els cercolets i el ball de bastons, segurament ens farem una composició de lloc inexacte i que no es correspón amb la seva situació real, perquè la realitat és feble, sobretot per manca de dansaires especialment masculins.

   He dit moltes vegades, que mentre ens vantem del creixement del poble que fins i tot en diuen ciutat, cal reconèixer que la creixença només és en nombre d'habitants, cases i carrers i els serveis públics que comporta, mentrestant les entitats que han de fer bategar li vida vilatana, estan en declivi. Esperem que sigui per poc temps i que aviat reviscolem,