Els que no som ni pelacanyes i ganxets, i que ens interessa més o menys quina a de ser la capital de la vegueria del Camp de Tarragona, ens convindria saber el que ens ofereixen una i altra candidata a ser-ne la seu. Crec que no estaria gens malament fer una subhasta i que s’adjudiqués la capitalitat a qui fes una millor oferta.

     Els paràmetres per avaluar les ofertes, podrien ser entre moltes altres:

 -         Quina ciutat ofereix més places d’aparcament, sobretot a la vora del palau del veguer i el millor preu per l’estacionament horari.

-         Quina de les dues farà més temps de rebaixes i quines serien les millors ofertes.

-         Quina tindrà millor oferta gastronòmica i més bona relació qualitat/preu.

-         Quina regalarà més entrades per anar a Port Aventura.

-         En quina de les dues ciutats hi ha més noms propis de la rival (Tecles a Reus o Misericòrdies a Tarragona) 

   Vist des d’una òptica operativa, podríem pensar que si les vegueries han de suplir les Diputacions, i segurament rebre els traspassos de personal, edificis, arxius, mobles i tota mena de patrimoni, Tarragona està més ben posicionada ja que disposa de tot allò que hi ha al Palau Provincial, arranjament de l’antiga Casa de la Beneficència. Però a Reus també tenen el Palau Bofarull que ja és propietat de l’ens provincial, i encara que sigui més petit, s’ha de pensar que quedant l’actual província dividida en dues vegueries, amb la meitat de la infraestructura ja en tindran prou, i l’altre cinquanta per cent el deuran enviar cap a Tortosa.

    Mirant-nos les disputes així, fredament, he de reconèixer que, si no ho he entès malament, a Reus són més generosos, ja que el seu objectiu és compartir la capitalitat, mentre que a Tarragona la volen en exclusiva i no solament això, sinó amb l’agreujant de que demanen que el nom de la vegueria sigui “Tarragona” per comptes de “Camp de Tarragona”.

    Potser ara a algú li ve de nou aquesta pugna per la capitalitat de la vegueria, però no, la cosa ja ve de lluny. Segurament per això a la divisió territorial de la Segona  República ja n’hi hagueren dues, la Regió III amb capital a Tarragona i la Regió IV amb seu a Reus. No tenim constància de que es barallessin per si una havia de ser la tercera i l’altre la quarta o a l’inrevés.

    El que en cap cas seria admissible, és cercar solucions a l’estil de l’estació de l’AVE, que ara, després de més de tres anys de funcionament ha demostrat que no va ser precisament un encert la seva ubicació.

     Aquesta dèria per això del que en podríem dir “terreny neutral” per a la seu de la Diputació, va tenir un precedent no fa pas molts anys. Amb l’adveniment de la democràcia municipal, el primer president de la Diputació va resultar ser un reusenc, en Francesc Cailà. Aleshores la seu de l’ens provincial era a la plaça de la Font de Tarragona compartint edifici amb l’Ajuntament de la capital, i resultava evident que se n’havien d’anar. El nou president, després que li van treure del cap, traslladar la seu de la Diputació a Reus, com ja va aconseguir amb la Facultat de Medicina, va estudiar amb gran interès la possibilitat d’allotjar-la a Mas Bové, que aleshores a més de centre d’experimentació agrària, acollia els serveis tècnics de la ponència pel planejament conjunt dels municipis del Camp de Tarragona, però la proposta no va tenir el suport necessari per a fer-la realitat.

     A veure-les venir ...