Tarragona i Reus des de sempre que han anat a la grenya, per a qualsevol cosa per petita que sigui. Ara hi tornen i no pas per una cosa insignificant, sinó per la capitalitat de la vegueria. Fa uns dies la societat civil ganxeta va omplir el Teatre Fortuny amb l’afany de reivindicar la capitalitat compartida, i ahir entre 2.000 i 4.000 pelacanyes (segons qui ho diu) convocats per l’Ajuntament es van concentrar a les escales de la Catedral, per exigir el dret a tenir-la en exclusiva, i a més a més, que el nom de la vegueria sigui de Tarragona per comptes de Camp de Tarragona.

     Pes escalfar motors, un mes enrere ja es va encendre la metxa, amb l’excusa del nom de l’aeroport que tenim per aquí a la vora, que des de sempre l’hem conegut com el “camp d’aviació de Reus” abans, o “aeroport de Reus” més recentment. Es veu que l’Ajuntament de Tarragona i la Cambra de Comerç volien demanar a AENA, que el nom d’aquest aeroport, inclogués el topònim de la capital en un lloc preferent de la seva denominació.     Em sembla tant estrafolaria aquesta petició, com els noms amb els que n’han fet mofa el passat dia dels innocents, que si Gaudí o Rovira i Virgili o Macià Alavedra.

    No fa pas gaires setmanes que vaig tenir ocasió d’arribar a l’aeroport de Reus i voltants, i al bitllet pel destí, hi posava: Barcelona (Reus). És a dir que endeguem una campanya bel·ligerant pel nom que hi posarà en lletra més menuda i entre parèntesi a continuació del de Barcelona. Em sembla penós.

    Les vegueries són una altra cosa, i crec que les hem de recuperar a canvi de les províncies, tot i que no veuria malament que les úniques divisions territorials fossin les comarcals. Es tracta d’un compromís dels polítics des de la recuperació de la democràcia, però que les successives legislatures hi han anat passant de llarg, deixant el tema arraconat, fins ara que sembla ser, que s’ho han pres en serio.

     De fet crec que la divisió territorial en vegueries porta tant de temps aparcat per dues raons: una és que la majoria de la ciutadania catalana no li dona gaire o gens d’importància, com ho veiem a l’enquesta de La Vanguardia de fa quatre o cinc dies; l’altra és per les pressions locals de voler o refusar pertànyer a una o altra vegueria. I no diguem dels afanys per assolir la capitalitat de cada vegueria ... que és el cas que ens ocupa, pel que fa a les aspiracions de Reus i de Tarragona.

     Als de Vila-seca tant se’ns en dona que pugui ser una o l’altra, ja que totes dues ciutats les tenim a la vora. Quan hi anàvem amb carro, ens era exactament igual tot i que anant cap a Reus, es podia fer una part del recorregut pel camí i era menys perillós. Així que poguérem anar-hi amb tren, a Reus l’estació quedava més a la vora del centre i no calia pujar aquell reguitzell d’escales de l’estació al Balcó del Mediterrani. També varem tenir l’opció del carrilet per anar a veure els ganxets, pujant i baixant a les Quatre Carreteres o al baixador de Mas Calvó. Del meu record, des de sempre he vist que hi havia autocar per anar a Tarragona i en canvi fa pocs anys que n’hi ha per anar a Reus. D’ençà que hi anem amb cotxe, hem de dir clarament que a Reus ens resulta una mica més fàcil aparcar, i si hem de raure als aparcaments de pagament, a Tarragona resulten més cars que a Reus.

    Vila-seca pertany a la comarca del Tarragonès però pel que fa al seu Consell Comarcal, quasi ningú hi ha d’anar a fer cap gestió. En canvi per l’assistència mèdica secundària, sí que hem de fer cap, a Santa Tecla per l’hospitalització i al Centre de Llevant per les consultes, i excepcionalment a Joan XXIII. També hi hem d’anar a Hisenda si s’escau i poca cosa més.

   A Reus, per altre cantó, hi solem anar molt més que no pas a Tarragona, per a comprar totes aquelles coses que no trobem a Vila-seca o perquè l’oferta és més variada i abundant.

     Està clar que els de Vila-seca no hem de influir en la decisió de la capitalitat de la vegueria, per tant no cal que manifestem preferències o rebutjos, i generalment ens fem un fart de riure de les disputes entre uns i altres.