Visitant les excavacions del Born Centre Cultural a Barcelona, i fent el recorregut pel que queda de les cases que estaven plantades en aquell entorn i van ser enderrocades per poder fer la Ciutadella, després del 1714, els guies expliquen amb tota mena de detalls quines persones hi vivien o hi tenien els seus negocis.

   El cònsol d’Holanda a Barcelona, Joan Kies que havia arribat a Barcelona a mitjans del segle XVII, amb l’afany de fer negoci amb las producció i comerç de l’aiguardent, es va fer amb un soci, també holandès i van llogar la casa Boixadors per posar-hi una fassina per destil·lar vins de poca qualitat.

   Aviat es van assabentar que el centre de producció de l’aiguardent era el Camp de Tarragona i per això en Joan Kies Hellmont va fer cap a Vila-seca i l’any 1680, va comprar a la Mitra Tarraconense, la finca i restes de l’antic castell dels Olzina.

   En Kies de va casar amb Maria Àngels Sala, per cert, una de les set “Dones del 1714” segons el llibre de la Patrícia Gabancho, i el nou matrimoni compartia la casa de tenia a Pedralbes vora el monestir, amb la de Vila-seca on, de les runes de l’antic castell, i respectant-ne una part de la torre, hi havien construït un gran casalot a l’estil i semblança dels holandesos de l’època.

   Antoni Kies Salas, l’hereu, consta com un dels principals contribuents a Vila-seca, els anys 1747 i 1757 segons consta al llibre “Vila-seca i Salou: Aspectes econòmics i socials en el segle XVIII” de Josep Morell. Al mateix llibre consta amb idèntica condició el seu fill Ignasi Kies Guasch, el 1795.

   Als Kies s’atribueix el que a Vila-seca prengués peu la indústria de l’aiguardent, i al nostre poble, de les fassines en digueren olles, tant és així que referint-me al mateix llibre d’en Josep Morell, de les 10 olles que hi havien el 1757, es va passar a 24 l’any 1801.

   La família Kies va romandre a Vila-seca fins que l’any 1899 Antoni Kies Muñoz va vendre la casa a Josefa Torrents Higuera, viuda d’Isidre Sicart Soler, per a donar-lo al seu fill Isidre que el 1875 el papa Pius IXè l’havia fet comte. Aquest, va desfer la casa transformant-la en el castell, tal com l’hem conegut.