L’altre dia que es va presentar la web de la Biblioteca de Vila-seca, a l’apartat de les veus hi ha entrevistes a diferents convilatans més aviat grandets, entre altres la d’en Ramon Farriol, que es trobava a la sala i fou convidat a intervenir i va dir molt poques coses, però en digué una, que em va colpir: “Ara ens hem fet molt grans i tot és meravellós, però la veritat és que ens estimem menys”.

   En aquell instant em va venir a la memòria la mobilització de la gent del poble davant d’una adversitat, i la que en concret se’m va plantificar al davant va ser la que hi va haver al poble a l’estiu del 1949 quan es va calar foc al trull de ca Tous al carrer de Sant Antoni i que en poc temps va agafar unes proporcions dantesques.

   Aquell dia quan moltes famílies del poble ja havien sopat, i fins i tot alguns ja eren a dormir, va sorprendre a tothom el “toc a foc” al campanar del poble, on tot just feia uns mesos que si havien penjat les noves campanes i segurament era el primer cop que feien aquest toc.

   La gent de poble devien recordar d’abans, aquell toc, de campanades seguides, quasi sense donar temps al badall de retirar-se, que ja tornava a colpejar el metall de la campana, i tothom va sortir al carrer per veure que passava, i en un tres i no res, la gent es va assabentar d’on era el foc, així que, agafant ferrades i cossis tothom va córrer cap a la vora de la flamarada.

   En pocs minuts es formaren tres llargues corrues d’homes i dones que es passaven ferrades, una des de l’abeurador de la plaça dels Estudis fins al carrer de Sant Antoni, una altra des de l’abeurador de la Riera al costat dels rentadors seguint la vora de la riera pel costat del reg de les vinasses fins a la part del darrere del pati on hi havia el trull cremant, que s’ajuntava amb una altra fila que venia dels rentadors dels malalts. 

   Els vells i la canalla també érem al carrer, a les vores, per no destorbar els qui traginaven aigua, que després de passar per tantes mans, les ferrades arribaven gairebé buides i potser no van servir massa per apagar el foc, o potser només per a impedir que passés a les cases dels costats, o potser no va servir de res.

   Pel que sí va servir, al menys per una criatura de cinc anys que ho va veure de prop, és que, al toc de foc, tothom, el que es diu tothom, va sortir a carrer i cuita corrents, va fer cap on podia ajudar segurament, sense saber a qui.

   En aquells temps ja molt llunyans, vaig poder veure’n altres episodis de solidaritat, tant al poble, com als trossos, camins i eres, que ara, ni tant sols me’ls puc imaginar. Estic totalment d’acord amb en Farriol, aleshores ens estimàvem més.
 


 

 

 

    Enguany a l’excursió de la quinta, que encara anem fent , hem anat entre altres llocs a Argeles, aquella vila de l’Albera al Rosselló, que va aplegar un enorme camp de concentració pels refugiats que recularen sota l’empenta de les tropes “nacionals” fins travessar la frontera.

   Al febrer de 1939 amb l’enretirada de les tropes de la República i de les famílies que tenien por de la revenja dels guanyadors, o el que era pitjor, dels veïns amics dels franquistes, una munió de catalans van haver d’allunyar-se nord enllà, però no pas amb l’esperit que uns anys després ens ho recordava Espriu, sinó per motius ben diferents, per la pròpia supervivència.

   Els gavatxos van habilitar a les amples platges d’Argeles, que es troba a uns 30 quilòmetres de la frontera, una cleda de quasi 100 hectàrees, on hi anaven conduint els refugiats hispànics, sota la fèrria vigilància de soldats de l’exèrcit colonial francès, en sa majoria senegalesos.

   El pare hi va fer cap acompanyat d’altres dos vila-secans, en Jaume Salvadó i l’Esteve Planas, i allí si van trobar altres convilatans. Al pare, no li agradava gens recordar la seva estança en aquelles platges de l’Albera, però no podia per menys que de tant en tant, a l’hora de comparar situacions adverses, fer-ho en relació a l’estada a Argeles.

   Per això hi hem anat ara, aprofitant que altres companys de la lleva també hi havien tingut parents o coneguts. Era com un símbol de malastrugança.   

   Avui la majoria de la població d’Argeles ni se’n recorda d’aquell camp de concentració, i per a ells, només en queden unes quantes fotografies exposades a la “Maisson de l’Albera”, un rudiment de museu que tenen en aquella vila. El mal record en queda d’aquells hostes que s’hi van veure obligats a passar-hi una temporada, i que perdura en aquells a qui ens ho van explicar.