30
Maig, 2010
19:34
Emprant el mateix símil que en Xavier Graset en una recent entrevista a Rural, de que a Vila-seca, amb els anys li han anat sortint rebotims, podem ben bé comparar el nostre poble amb la soca d'una avellaner, on a partir del tronc vell, crescut des del plançó arrelat, que fou plantat molts anys enrere, amb el temps, li han anat sortint rebotims a la vora.
El casc antic, com a les tiges velles dels avellaners, cal que sigui cuidat molt especialment per a que sobrevisqui, ensulfatant-lo i esporgant-lo per mantenir la vitalitat.
A Vila-seca, quan el nucli antic era tot el poble, es féien esquellots. Estic segur que la immensa majoria dels que puguin llegir això, no saben pas de que va la cosa. Jo que ja sóc un jubilat, amb prou feienes recordo d'haver-ne fet de jovenet.
El nom, ve de les esquelles, que son una mena de campanes de llauna que es penjaven al coll del bestiar de ramat, ja fos per saber on éren o també, perquè la resta dels seus components anèssin seguint el que la portava.
Així que, arreplegar-se una colla de gent, en general més canalla que grans, fent dringar esquelles o qualsevol altre andròmina metal·lica que colpejada fés soroll, i plantar-se davant la casa d'un viudo o viuda que s'hagués tornat a casar, ja fos el mateix dia del casament o en tornar del viatge de nuvis, això era ...fer-los-hi esquellots.
Hi havia diferents motius per a fer esquellots. A vegades eren els del veïnat els que organitzaven la xaranga, en aquests cassos, la cosa solia anar de "bon rotllo"; altres cops era un parent dolgut o perjudicat pel casori qui incitada a la menudalla i no tant canalla a muntar la saragata, ja fos com he dit plantant-se davant el domicili dels noucasats, o a vegades s'havia anat a esperar-los a l'estació muntant allí tot el mullader així que baixàven del tren.
El més habitual era que els homenatjats s'ho prenguèssin bé i fins i tot sortíssin a´la finestra o balcó a saludar, al menys l'home. D'altres però, no els hi feia cap gràcia i s'intuïa que miraven per una escletxa per veure qui eren els malfactors i poder-los tornat l'atzagaiada quan es presentés la primera ocasió.
Amb diferents variants aquest costum va ser propi de molts pobles de la nostra terra.