Ahir, el president del Parlament europeu, que és amic d’Alejo Vidal Quadras, es va despenjar dient que no podia acceptar que es pogués parlar en català en aquella institució, per allò de que serien massa idiomes a traduir i que podent-s’hi adreçar per escrit o consultar la web oficial en el nostre idioma, que ja està prou bé.   

   Fa uns dies que el president del Congrés dels Diputats d’Espanya, va ser a Barcelona i sembla ser que el President del Parlament li va demanar que els diputats catalans podessin fer ús de la seva llengua quan pugen a la tribuna d’oradors. Ja veurem com acabarà, si és que pot anar de manera diferent de com ha anat fins ara.   

   En tot cas, a mi no em preocupa ni poc ni molt que els parlamentaris a Brussel·les o a Madrid puguin parlar en català. El que em neguiteja és veure com als carrers del meu poble gairebé no es parla en català. A vegades he anat d’un cap a l’altre del poble fixant-me en la parla de la gent, i puc dir que més d’una vegada no he sentit ni un sol mot en català.    Amb la immersió, tots els nens del nostre poble aprenen el català, i val a dir que l’aprenen molt bé, sovint sense accent, però només al sortir al pati (encara dins de l’escola) ja parlen en castellà. 

   Sovint som nosaltres mateixos qui en ho perdem, quan al topar-nos amb un estranger sigui xinès, marroquí o senegalès o amb una persona que no coneixem, d’entrada els hi parlem en castellà. Si fins i tot el meu net de menys de quatre anys, quan ha de dir quelcom a una persona que no coneix ja li diu en castellà.   

   La defensa del català l’hem de fer tots i cadascú, al nostre entorn, al carrer i a la botiga, no solament parlant-lo sinó exigint que ens en parlin, i sovint quedarem sorpresos veient com hi ha més gent de la que ens pensem que coneixen o com a mínim entenen el nostre idioma.