PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


30.05.2008 Conferència: "1808 Guerra del Francès: Girona contra Napoleó?

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 20:37
GIRONA (El Gironès), 30.05.2008
Conferència: "1808 Guerra del Francès: Girona contra Napoleó?"
En un moment en que l'estat espanyol celebra el bicentenari del conegut '2 de maig', cal donar un gir a la visió que se'ns ha mostrat des de sempre a les escoles. Cal explicar moltes coses que no encaixen amb la historiografia oficial i en aquest cas serà en Gustau Adzerias, col·laborador habitual de la FEHC, qui ens mostrarà el camí.
Lloc: Seu FEHC-Girona. ADAC, Pujada de Sant Domènec núm.2, Principal - Girona (El Gironès).
Data i hora: Divendres 30 de maig a les 8 del vespre.


21.05.2008 Conferència: La guerra civil catalana i l'atemptat contra Ferran II

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 20:35
BARCELONA (El Barcelonès), 21.05.2008
Conferència: La guerra civil catalana i l'atemptat contra Ferran II
El professor Valentí Gual, professor d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona i autor de llibres com "Matar lo rei" o "Gavatxos', Gascons, Francesos : La immigració occitana a la Catalunya moderna" (editorial Dalmau), ens visitarà el proper dimecres dia 31 per parlar-nos d'un tema tan important per la història de Catalunya i alhora poc estudiat com és la guerra civil catalana del segle XV. També sabrem més coses de l'atemtat a Ferran II un cop acabada la guerra.
Lloc: Seu FEHC-Barcelona. Centre Comarcal Lleidatà, Av Gran Via de les Corts Catalanes núm.592, 1er - Barcelona (El Barcelonès).
Data i hora: Dimecres 21 de maig a les 7 de la tarda.


29.05.2008 Crcus: el circo romano y su proyección

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 20:21


El espectáculo circense en época romana fue uno de los más favorecidos por el fervor popular, según conocemos por las fuentes y nos atestiguan los numerosos edificios diseminados a lo largo y ancho del Imperio Romano.


En el año 2001 el Museo Nacional de Arte Romano editaba la tercera monografía dedicada al Corpus de los espectáculos en Hispania, tras las del Teatro y Anfiteatro. El Circo en Hispania romana fue el resultado del Congreso Internacional celebrado en el Museo un año antes. La edición supuso el cierre de un ciclo. En 2002 se efectuaba la muestra temporal Ludi Romani, a la que acompañó otro congreso con gran acogida de público, que dejaba patente el interés de la sociedad actual por el tema de los espectáculos en el mundo antiguo.

Este Coloquio Internacional, casi una década más tarde, quiere actualizar y acercar a todo tipo de público a la dimensión global del espectáculo, los ludi circenses, tratando desde la compleja identidad de los edificios hasta la múltiple personalidad de sus protagonistas.

En estas conferencias-coloquio se dará paso a una visión de conjunto, partiendo de la concepción del recinto, sus partes y evolución, hasta los últimos momentos, en el Bajo Imperio, en los que el circo resistía las críticas de la cristiandad. Además, se podrán conocer las novedades hispanas, con hallazgos de nuevos circos que completan cada día la visión de un monumento que, también en nuestro territorio, afamado por la calidad de sus caballos, contaba con muchos seguidores y monumentos.

Una densa jornada de reflexión, pues, sobre el Circo y sus protagonistas nos reunirán en el Museo Nacional de Arte Romano dentro de la oferta cultural de este curso 2008.

 

(descargar tríptico)

Els historiadors de l'art volen crear una base de dades comuna per evitar la dispersió - 18.05-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:39


 
Capella, Vàzquez, Navarro, Casamartina i Minguet, durant la taula rodona. Foto: LLUÍS SERRAT


La trobada va reunir ahir una quarantena d'investigadors

EL PUNT.
Figueres
Els investigadors reunits ahir en la II Jornada d'Estudis d'Art Contemporani, celebrada a Figueres, van coincidir en la necessitat de posar en comú els seus coneixements aprofitant les noves tecnologies per elaborar una «cartografia» de la història de l'art català que posi en relleu la recerca local i que permeti evitar l'arbitrarietat, la redundància i la dispersió.


La proposta la va formular-la la professora de l'Escola de Turisme de la Universitat de Girona (UdG) Dolors Vidal recollint una demanda implícita en les ponències i la taula rodona posterior amb què es va estructurar la II Jornada d'Estudis d'Art Contemporani, organitzada per la Càtedra d'Art i Cultura de la UdG i celebrada ahir a Figueres. Tot i admetre que els artistes locals han estat sovint bandejats o directament ignorats en la història de l'art català, els investigadors van alertar del perill de fer valoracions indiscriminades, perquè «potser no tots els autors mereixen ser estudiats», van dir, i en aquest sentit van comentar amb sarcasme que es podria organitzar una «extraordinària exposició dels horrors» amb algunes de les peces que conserven els museus. «Ni és convenient sobrevalorar els autors locals ni seria just menysprear-los», va resumir-ho el crític d'art Josep Casamartina, que va plantejar la necessitat de crear un discurs específic dins la història de l'art per estudiar els autors locals que no transcendeixen el seu àmbit geogràfic, i el director del Museu Jaume Morera de Lleida, Jesús Navarro, va afegir-hi que només des d'aquest rigor selectiu i analític, assumit per cada territori, serà possible substituir l'actual «història de l'art de Barcelona per la història de l'art de Catalunya». Aquest treball hauria d'anar acompanyat, van convenir els investigadors, d'una base de dades compartida, a través d'un catàleg consultable en xarxa, que estalviés la redundància i la dispersió que entrebanquen els estudis locals, a fi de constituir una veritable «cartografia» de l'art català. El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan M. Minguet va insistir en la seva intervenció en els valors de la transversalitat i el contagi, que permeten obrir els estudis a un ventall molt més ampli i productiu que el de la pura especialització en el que tradicionalment s'ha sancionat com a artístic.
 
 
 
 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2859507
 


BELLCAIRE - La comissió de Patrimoni aprova el projecte de reforma del castell de Bellcaire - 18-05-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:36


 

Una imatge del castell de Bellcaire, en què hi ha l'església i l'Ajuntament. Foto: A. VILAR


Deixa en suspens el projecte d'urbanització del Puig de Sant Grau i les termes romanes de Caldes de Malavella

DANI CHICANO.
Girona
La comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd al projecte de reforma del castell de Bellcaire, que és la seu de les dependències municipals. D'altra banda, la comissió va deixar en suspens en la seva darrera reunió el projecte d'urbanització del Puig de Sant Grau i les termes romanes de Caldes de Malavella, perquè s'hi han de fer prospeccions arqueològiques.



CASTELL DE BELLCAIRE.
La reforma del castell de Bellcaire és, segons Miquel Sitjar, director dels serveis territorials de Cultura i president de la comissió, un tema que «ve d'anys». El principal obstacle era que els projectes anteriors preveien fer una planta més de les que actualment té el castell, de manera que l'afectació era massa important; inadmissible pels membres de la comissió, que van exigir als redactors del projecte que busquessin una altra solució. El projecte aprovat no preveu fer aquesta planta més i planteja una redistribució d'espais interior.

URBANITZAR LES TERMES.
El projecte d'urbanització del Puig de Sant Grau i les termes romanes de Caldes ha quedat en suspens, perquè no anava acompanyat de l'informe preceptiu de les prospeccions arqueològiques que s'hi han de fer. Aquest projecte, promogut per l'Ajuntament, preveu actuacions per facilitar que el lloc sigui visitable amb més comoditat.

«NO» A LA TORRE.
La comissió va refusar el projecte d'instal·lació d'una torre de telefonia mòbil al costat de la torre Pella i Forgas de Begur, en un edifici de la plaça del Padró, promogut per Telefónica Móviles, perquè entén que afectaria les línies visuals del monument, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN). En la tramitació d'aquest projecte, el promotor fa constar que aquest monument no té declarat un perímetre de protecció. Això és fals, ja que la torre, declarada BCIN el març del 1944, disposa d'un entorn de protecció delimitat i acordat pel govern de Catalunya el juny de l'any passat.

ESTÀTUA GEGANTINA.
La comissió també va ser requerida perquè emetés un informe sobre la instal·lació d'una escultura gegantina de dos metres d'alçària de mossèn Cinto Verdaguer, als voltants del santuari de la Mare de Déu del Mont (BCIN), per si aquesta pogués alterar les línies visuals del santuari. Segons Sitjar, l'escultura no afectarà ni el monument ni les línies visuals i, per tant, se n'ha fet un informe favorable. Està previst inaugurar la instal·lació de l'escultura amb tot un seguit d'actes el 15 de juny.

TEMES PENDENTS.
La comissió va deixar un seguit de temes pendents que ni tan sols va entrar a valorar per manca d'informació per poder-ho fer. Aquest és el cas del projecte de rehabilitació d'un local municipal polivalent d'Hostalric que té afectació sobre la muralla (BCIN), i també del projecte executiu per a la consolidació del Palau de l'Abat del monestir de Sant Feliu de Guíxols, que ha de ser la seu en el futur el museu Thyssen. Es va aprovar, però amb la condició que s'hi facin prospeccions arqueològiques, el pla especial urbanístic de la zona del mirador del castell de Peralada.La comissió va informar l'Ajuntament de Besalú que no podia executar les obres d'adequació de l'entorn del pont romànic, que preveu l'ordenació de la zona compresa entre la Devesa i Sant Martí, de les quals el consistori pretenia únicament donar compte, sense presentar el projecte corresponent a la comissió. Miquel Sitjar va anunciar que l'Ajuntament ja s'ha avingut a presentar-lo.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2859504



ALEMANIA - (*) La policía de Baviera confisca tesores de America Latina

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:58

Photo: Bavarian state police


La policía de Baviera han confiscado un tesoro de la antigua de América Latina artefactos de la maya, azteca e inca culturas con un valor estimado de 100 millones de dólares.

La colección de tesoros culturales se cree que han sido objeto de tráfico a Munich desde Costa Rica a través de España, según la policía bávara. Varios países, incluyendo Perú, Colombia, Panamá, Costa Rica, Guatemala y El Salvador para reclamar diversos temas que estaban en posesión de una de 66 años de edad, Costa Rica coleccionista de arte.

De acuerdo con la sede en Munich diario Süddeutsche Zeitung, el hombre, identificado como Leonardo Augusto P., afirma ser un ex diplomático que el obtenido artefactos.  El hombre, ahora un residente principalmente de Ginebra, es al parecer muy conocido para la policía se ocupan de contrabando de arte y animales exóticos en varios continentes.  Incluso ha recogido unflattering el apodo de "El ladrón de los Tesoros" en su país natal Costa Rica.

"Por el momento es todavía claro cómo esta colección se ha reunido en su forma actual," la policía dijo en un comunicado.  "Actualmente no hay ninguna indicación en cuanto a si los artículos fueron robados o asaltado."

  A pesar de que la colección se exhibió en 1997 en la ciudad española de Santiago de Compostela, el hombre de Costa Rica no tenía la debida autorización para el transporte de ellas fuera de España.  Después de que el gobierno de Costa Rica alertó a las autoridades alemanas la semana pasada que la reunión podría ser en su camino a Alemania, la policía de Baviera localizados los tesoros arqueológicos.

"Es aún no se ha determinado que en realidad es propietario de los temas," Detlef Puchelt, portavoz de la policía estatal de Baviera, dijo el Süddeutsche Zeitung.

El Local (news@thelocal.de)

 

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.thelocal.de%2F11607
%2F20080430%2F&langpair=en%7Ces&hl=en&ie=UTF8

 

 

 



Powered by LifeType