PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


La Fundació Valvi premia la solidaritat i la defensa del patrimoni

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:42


EL PUNT. Girona

+ Joan Nogué, Fernando Fonseca, Juli Campeny i Joaquim Vidal. / Foto: LLUÍS SERRAT

La Fundació Valvi va entregar ahir, a la sala Miquel Martí i Pol, de la seva seu a Girona, els premis que atorga anualment. En l'edició d'aquest any, en què els guardonats van rebre una obra única, datada el 2008, de l'escultor Bonaventura Ansón (Tossa, 1945), la fundació ha premiat la solidaritat i la preservació del patrimoni.

El premi Joaquim Codina va ser per a Joan Nogué, catedràtic de geografia humana de la UdG i director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. El premi Joan Saqués va ser atorgat al Taller d'Història de Maçanet de la Selva, mentre que el premi Salvador Sunyer, en la primera edició, va ser atorgat al cirurgià Fernando Fonseca, president de l'Associació Humanitària de Solidaritat (AHS).

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2859518


Les jornades Tàrraco Viva recreen la vida quotidiana en un carrer romà - 17-05-08


 
 
Tarragona encara el primer cap de setmana de les jornades de divulgació històrica amb un complet programa d'activitats

CARINA FILELLA.
Tarragona
La recreació de la vida quotidiana en un carrer romà, a càrrec de l'Associació Projecte Phoenix, i les demostracions sobre costums i creences dels antics romans que van oferir els membres del grup Thaleia van ser dues de les propostes més destacades del programa d'ahir del Tàrraco Viva, les jornades de divulgació històrica romana que recreen diversos aspectes del món de l'antiga ciutat romana de Tarragona. Avui serà difícil seguir tota l'oferta cultural programada perquè moltes de les activitats coincideixen en horari. Amb tot, fins al 25 de maig, dia de clausura de les jornades, molts d'aquests espectacles s'aniran repetint en diferents horaris per donar l'oportunitat al públic de resseguir totes les propostes. Per avui es proposen, per exemple, lectures eròtiques romanes.
 
 Recreació d'un tram d'un carrer i una casa romana, i, a baix, espectacle sobre màgia i superstició. Foto: C.F. M.M.

«No és una obra de teatre, és un comentari, una passejada per la història.» Així ho va dir ahir a la tarda Magí Seritjol, coordinador de les jornades Tàrraco Viva, en la presentació de l'espectacle que estava a punt d'oferir l'Associació Projecte Phoenix. Aquest grup tarragoní de reconstrucció històrica va recrear ahir un tram de carrer romà. En l'espectacle que va oferir al Centre Cultural i Social de «la Caixa», que es va omplir de gom a gom, explicava diferents aspectes de la vida quotidiana en una ciutat romana com ara la Tàrraco de fa dos mil anys: el culte als déus de les cruïlles, el ritual d'una porta a una casa romana, els negocis de restauració, les parets com a suport de propaganda electoral... Era un retall de l'ambient que es respirava en una ciutat a l'època romana. Titulat Romanorum vita, aquesta va ser una de les propostes més destacades del cartell d'ahir de les jornades Tàrraco Viva, que fins diumenge de la setmana que ve transportarà el públic en una mena de viatge al passat, conduït per alguns dels grups de reconstrucció històrica més importants del món.

A la nit, un altre grup de Tarragona, Thaleia, va estrenar al circ romà l'espectacle Roma Arcana, que incloïa demostracions sobre costums i creences dels antics romans relacionats amb la màgia i la superstició. Els que s'ho van perdre tenen més oportunitats de veure'l el cap de setmana que ve, en què Thaleia oferirà noves representacions. De fet, en el cartell d'actes de Tàrraco Viva, dissenyat pel Museu d'Història de Tarragona, hi ha moltes coincidències horàries. Amb tot, molts dels espectacles es repeteixen en dies i horaris diferents, per tal que tothom pugui fer un seguiment complet del programa. És el cas de les lectures de literatura eròtica romana, que van començar ahir i es podran tornar a escoltar avui (vegeu peça annexa), i de l'espectacle Cursus publicus, sobre el correu a l'antiga Tàrraco, que ahir es va presentar a la Volta del Pallol i del qual aquesta nit hi haurà una segona sessió.

Tot i que el cap de setmana amb més profusió d'actes és el següent, el programa d'activitats per avui i demà és també dens. Hi ha des del taller familiar Històries de Clio, que s'oferirà a la Fundació «la Caixa», fins a la representació de farses atel·lanes (a la Torre Minerva de la muralla romana) o un espectacle sobre el culte als esperits (vegeu peça annexa).


MARXANDATGE


Amb motiu de la desena edició del festival, l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona ha editat enguany material promocional de marxandatge. Concretament, segons va explicar la regidora Rosa Rossell, s'han editat samarretes, imants per a la nevera i llapis amb la marca de Tàrraco Viva, a més d'una col·lecció de deu postals (amb estoig inclòs) que es dediquen a una de les activitats amb més èxit de les jornades: les lluites de gladiadors.D'altra banda, també ha volgut commemorar els deu anys amb l'edició d'un llibre sobre Tàrraco Viva, editat per Arola Editors i amb textos de Sara Sans i Magí Seritjol i amb imatges de Rafael López Monné. Aquest llibre encetarà una nova col·lecció dedicada als festivals culturals del país.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2859669
 
 


Hallados en Marruecos los restos de bisutería considerados más antiguos del mundo - 06.05.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:52

 

 

Rabat. (EFE).- Los restos de bisutería más antiguos del mundo han sido encontrados en una cueva del noreste de Marruecos, según dos institutos arqueológicos que comunicaron hoy el hallazgo por medio del ministerio marroquí de Cultura.

Seguir leyendo noticia

Se trata de veinte conchas perforadas de Nassarius gibbosulus, una especie de caracol marino, cuya edad aproximada es, por el lugar en el que fueron halladas, de entre 84.000 y 85.000 años y que fueron encontradas entre finales de marzo y finales de abril pasados.

El grupo autor del descubrimiento está formado por expertos del Instituto Nacional de Ciencias Arqueológicas y del Patrimonio (INSAP) y del Institute of Archeology de Oxford en la conocida como 'Gruta de las palomas', en Taforal (noreste de Marruecos).

Los expertos, según el comunicado oficial distribuido por la agencia MAP, consideran que los objetos de adorno son más antiguos que los hallados anteriormente en Argelia, Sudáfrica y Palestina y que han sido analizados en laboratorios de Marruecos, el Reino Unido y Australia.

Junto con los adornos se descubrieron varias sepulturas de menores, cinco individuos, con más de doce mil años de antigüedad, según el grupo de expertos. El equipo estaba dirigido por el marroquí Abdeljalil Bouzouggar, del INSAP, y por Nick Barton, profesor de la universidad británica, y en él han participado especialistas del Museo de Historia Natural de Londres y del Rômisch-Germanisches Zentralmuseum de Maguncia (Alemania).
 
 
http://www.lavanguardia.es/lv24h/20080505/53460776683.html

Powered by LifeType