PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


OLOT - El Patronat d'Estudis Històrics d'Olot fa 75 anys 01.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:06
És el més antic en la seva modalitat a les comarques gironines

JORDI CASAS.
Olot
El president del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot, Jordi Pujiula, va anunciar la celebració del 75è aniversari de la fundació de l'ens. Ho va fer durant la signatura d'un conveni de 900 euros anuals amb el president del Consell de la Garrotxa, Joan Espona, per finançar els Annals .



+ Jordi Pujiula i Joan Espona, signant el conveni. Foto: J.C.
Jordi Pujiula va anunciar que la celebració constarà d'actes commemoratius i d'altres que han de servir per potenciar l'ens. La junta rectora del patronat ha reflotat durant els últims anys l'entitat. Així, ha tornat a editar els Annals , que és una plataforma per a la publicació dels treballs d'investigació sobre la història de la Garrotxa que duen a terme els investigadors locals i forans. Als últims, els del 2007, hi ha, entre altres treballs, un estudi sobre l'arbre genealògic de la família Vilas-Roca; un sobre els emprius de l'obra de Sant Privat d'en Bas a l'època medieval; un sobre la guerra de Successió a Olot; un sobre el bandidatge i la política durant la guerra del Francès; un sobre l'ingrés forçós a l'exèrcit (1726-1927); un sobre la documentació a l'arxiu d'Olot de la Segona República i la Guerra Civil i un sobre els garrotxins als camps nazis. A més, publiquen un treball sobre els 25 anys del Parc Natural de la Garrotxa i un treball sobre l'apnea en el son i diverses novetats editorials. El patronat promou també els premis de recerca de batxillerat Salvador Reixach, organitza cicles de xerrades amb la FES i ha editat, entre moltes altres coses, un documental sobre la Segona República.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2839411

GRECIA - (*) Los arqueólogos advierten que los antiguos teatros griegos se estan desmoronando

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:05
Photo
 
Por Renee Maltezou 

ATENAS (Reuters) - Los antiguos teatros al aire libre de toda España se estan desmoronando debido a la negligencia y hay la necesidad de una rápida intervención del Gobierno para rescatarlos, dijo el jueves los arqueólogos .

Grecia, el teatro clásico, donde nació en el 5 º siglo aC, cuenta con decenas de teatros que forman una parte esencial de su patrimonio cultural clásica.  Pero mientras que unos 30 están en estado de acoger eventos culturales, 76 están en urgente necesidad de reparación, dijeron.

  "Ancient teatros necesidad de estar constantemente en conserva, algunos necesitan ser restauradas, pero la mayoría de lo que ellos necesitan es que se utilizará," profesor de arqueología clásica, Petros Themelis le dijo a Reuters.

Los arqueólogos, arquitectos y dignatarios de Grecia de la vida política y cultural han unido sus fuerzas para presionar al gobierno a tomar medidas para preservar las estructuras.

  "La imagen de nuestros monumentos es desalentador", dijo el ex ministro de cultura socialista Stavros Benos, uno de los fundadores del grupo.  "Nuestro objetivo es empujar al gobierno de forma constructiva en este asunto."

Grecia del famoso teatro de Epidauro, construido en el siglo 4 aC, en el noreste de la península de Peloponeso, atrae a miles de turistas cada año que acuden a ver la antigua Grecia, donde juega por dramaturgos como Sófocles o Eurípides.

  Famoso por su acústica, es el más usado en el teatro antiguo, mientras que otros han sido víctimas de los estragos del tiempo y la naturaleza.

  El siglo 6 aC teatro de Dionisio en Atenas, la Acrópolis, que sirvió de modelo para Epidauro y el griego antiguo, donde se desempeña originalmente realizadas, se encuentra en mal estado y no puede albergar eventos culturales.

Los arqueólogos antiguos teatros dice que debería ser parte de la vida cotidiana con el fin de ser preservada.

. "Es posible recuperar los archivos, pero la naturaleza destruirá de nuevo (si no se usan)," dijo Themelis.

Otro 28 antiguos teatros se sabe que existen, pero aún no han sido localizados o excavados, los arqueólogos dijo.

(Edición de Sami Aboudi)
 
http://www.reuters.com/article/artsNews/idUSL1074878120080410?pageNumber=
2&virtualBrandChannel=0&sp=true

 

 

 


BANYOLES - Banyoles recorrerà a la UE per fer el nou museu arqueològic, que costarà 5 milions

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:29
R. ESTÉBAN. Banyoles

L'Ajuntament de Banyoles estudiarà si es pot acollir a les línies d'ajut del programa Líder Plus de la UE per finançar el projecte de remodelació del Museu Arqueològic Comarcal. Aquesta és una de les conclusions de la trobada que van mantenir ahir a la ciutat de l'estany la regidora de Cultura, Núria Carreras, i l'eurodiputada socialista i membre de la comissió d'Educació i Cultura del Parlament Europeu Maria Badia. Per aspirar a les ajudes del Líder Plus, segons van explicar, caldrà presentar un projecte conjunt amb un o més museus d'altres països de la UE.

La remodelació ja disposa d'un projecte museològic (elaborat pel doctor en història antiga Pere Castanyer) i un avantprojecte arquitectònic (que ha fet l'arquitecte Jeroni Moner). Segons va avançar ahir Carreras, tot plegat costarà uns cinc milions d'euros, una quantitat que el consistori calcula cobrir amb fons propis però sobretot amb ajudes d'administracions superiors. Amb la Diputació i la Generalitat ja hi ha un acord de col·laboració.

Atesa l'envergadura del pressupost, la reforma s'anirà fent per fases al llarg dels pròxims anys. Abans de començar a executar el projecte, però, es destinaran uns 100.000 euros d'una subvenció del govern per fer uns magatzems nous, que és la part del museu actual que està en situació més precària. Els treballs començaran probablement aquest mateix any.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2839410


CAMBRILS - Una obra visual guia el visitant per la vil·la romana de Cambrils -01.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:16


 + La vil·la romana de la Llosa es va obrir al públic al
març de l'any passat. Foto: EL PUNT

La guia incorpora un DVD amb imatges del jaciment

NATÀLIA BORBONÈS.
Cambrils
El Museu d'Història de Cambrils i l'empresa Digivisión han editat La vil·la romana de la Llosa. Guia arqueològica visual, una obra divulgativa dels resultats de les nombroses excavacions arqueològiques que, des de l'any 1983, s'han dut a terme en aquest important jaciment.

En una setantena de pàgines, la guia, que es va posar a la venda per Sant Jordi i que es presentarà públicament el 7 de maig, ofereix una visió entenedora de l'evolució d'un assentament humà que, amb nombroses transformacions, «es mantingué en ús durant segles, gairebé tant de temps i història com l'actual ciutat de Cambrils», segons ha informat el Museu d'Història de Cambrils.

Els treballs de recerca i elaboració dels continguts de la guia van començar l'any 2006, quan ja es veia imminent l'obertura permanent del jaciment de la Llosa al públic, que es va produir al març de l'any passat. Per aconseguir que La vil·la romana de la Llosa. Guia arqueològica visual fos una eina de difusió actualitzada, els seus redactors han tingut la col·laboració de membres de l'empresa d'arqueologia Codex, responsable de les campanyes d'excavacions que es fan al jaciment, i de l'Institut d'Arqueologia Clàssica. A més del suport i la direcció editorial del Museu d'Història de Cambrils i del mateix Ajuntament, també s'ha disposat d'una aportació econòmica del Departament de Cultura de la Generalitat.

La guia incorpora amb profusió l'aixecament virtual de les restes arquitectòniques aparegudes a la vil·la en els darrers 25 anys. Conscients que l'estat de conservació d'aquestes restes és molt precari, es va plantejar fa tres anys la creació d'una sèrie d'imatges virtuals que permetessin fàcilment al visitant reconèixer cadascuna de les parts de la vil·la, a més de facilitar l'ús didàctic de les restes als escolars. L'empresa Digivisión, encarregada de fer-ho, ja tenia experiència prèvia amb l'edició, el 2005, de Tàrraco. Guia arqueològica visual. La guia també inclou un DVD de sis minuts amb imatges espectaculars del jaciment, així com de les restes que s'hi van trobar i que s'exposen al Museu Molí de les Tres Eres, seu del Museu d'Història de Cambrils. L'obra, a més, s'ha editat en quatre idiomes per aconseguir arribar no només al públic local sinó també a la majoria de consumidors de turisme cultural que visiten Cambrils.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2839524 
 


Powered by LifeType