PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Nueva base de datos sobre legislaciones nacionales relativas al patrimonio cultural - 31.05.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:55


La UNESCO ha elaborado una nueva base de datos sobre legislaciones nacionales relativas al patrimonio cultural en el mundo entero. Las legislaciones relevantes se pueden consultar en versión original y su traducción oficial en inglés. A la fecha, 757 legislaciones de 113 Estados Miembros han sido publicadas en la base de datos del sitio web de la UNESCO sobre Legislaciones Nacionales Relativas al Patrimonio Cultural.

La base de datos sobre legislaciones relativas al patrimonio cultural es una valiosa herramienta para luchar contra el saqueo, el robo y la exportación e importación ilícitas de bienes culturales.

Al recopilar las legislaciones nacionales de sus Estados Miembros, la UNESCO ofrece a todas las partes interesadas (gobiernos, aduanas, marchantes de arte, organizaciones, juristas, compradores) una fuente de información completa y de fácil acceso. Cuando la procedencia de un objeto plantee incertidumbres de índole jurídica, es de gran utilidad consultar con prontitud la legislación nacional correspondiente.

Los Estados y los mercados del arte saldrán beneficiados: el libre acceso a las legislaciones nacionales permitirá a los compradores de buena fe comprobar fácilmente los antecedentes jurídicos de los bienes culturales mientras que para los traficantes será más difícil alegar desconocimiento de la legislación vigente y, por lo tanto, del carácter ilícito de su actividad.

El proyecto de desarrollo de la base de datos sobre las legislaciones del patrimonio cultural es financiado gracias a la generosidad de los Estados Unidos de América.

Consulte la base de datos

 

 http://portal.unesco.org/es/ev.php-URL_ID=29011&URL_

DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html



EGIPTO - Arqueólogos egipcios descubren un conjunto del Imperio Nuevo - 30.05.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:50


Se trata de una fortaleza, un templo y varias piezas halladas al este del Canal de Suez

 

 

Una de las piezas con inscripciones halladas en el yacimiento.

 

Arqueólogos egipcios han descubierto un templo, una fortaleza y un conjunto de piezas que datan del Imperio Nuevo faraónico (1569-1081 a.C.) en el norte de la península del Sinaí, al noreste de El Cairo. El jefe local del Consejo Supremo de Antigüedades (CSA), el arqueólogo Mohamed Abdel Maqsud, informó ayer que los hallazgos se llevaron a cabo en el área de Tel Hebuat, a unos 30 kilómetros al este del Canal de Suez. El descubrimiento se produjo en las labores de excavación que se realizan en las ruinas de las fortalezas construidas a lo largo de la ruta de Horus, que usaban los ejércitos faraónicos para defender Egipto de las invasiones provenientes del noreste, y que se extendía hasta Palestina.

El fortín descubierto, edificado con adobes de barro y que data del reinado del faraón Ramsés II (1304-1237 a.C.), tiene 500 metros de largo y 250 de ancho, y cuenta con torres de vigilancia de 4 metros de alto y veinte de ancho. Según los primeros estudios, esa fortaleza sirvió de cuartel general del ejército egipcio desde el Imperio Nuevo y hasta la dinastía grecorromana de los Ptolomeos (305-31 a.C.).

Asimismo, los arqueólogos lograron hallar en Tel Hebuat los vestigios de un templo del Imperio Nuevo, los primeros de esa época histórica que se descubren en el norte del Sinaí, y que fue levantado sobre las ruinas de una fortaleza construida durante la dinastía XVIII (1569-1315 a.C.).

En la misma área, desenterraron un conjunto de estelas con inscripciones que pertenecen al faraón Ramsés II, y otro del rey Siti I (1314-1304 a.C.). Entre las piezas halladas destaca un bloque de roca con inscripciones.

 

 http://www.diariodesevilla.es/article/ocio/141442/arqueologos/

egipcios/descubren/conjunto/imperio/nuevo.html

 

 



TARRACO - La campanya «L'Escola adopta un monument» rep una menció d'honor europea



EL PUNT. Tarragona.
La campanya L'Escola adopta un monument ha rebut una menció d'honor d'Europa Nostra, una associació de caràcter no lucratiu, declarada d'utilitat pública. Té com a finalitats defensar i divulgar el patrimoni cultural espanyol i el seu entorn, en l'àmbit de la societat civil. La tinent d'alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell, va manifestar ahir sentir-se «molt satisfeta d'aquesta menció i, més, per un projecte que impulsa el coneixement dels monuments de la ciutat entre els escolars, fomentant-ne l'estudi i la seva creativitat».
 
L'Ajuntament ofereix suport tècnic i econòmic a la proposta, ja que aporta 1.200 euros per a cada escola participant. «A partir de l'estudi que cada centre fa d'un determinat monument, es desenvoluparà un treball multidisciplinari (de ciències naturals, història...) i s'organitzaran excursions, es faran retallables... És a dir, una sèrie d'iniciatives per fomentar el coneixement del nostre patrimoni», va afegir Rossell.
 
Europa Nostra s'encarrega de la gestió dels projectes espanyols en els premis anuals d'Europa Nostra Unió Europea per la conservació del patrimoni cultural i natural. La presidenta d'honor d'Europa Nostra és la reina Sofía. Així doncs, l'acte d'entrega de la menció a Tarragona, que se celebrarà a Madrid, estarà presidit per la reina.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2877895

El poblat ibèric de la Moleta del Remei, a Alcanar, obre les portes després de la seva rehabilitació

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:07

 
 

Imatge d'arxiu del jaciment de la Moleta del Remei. Foto: J.P.
 
 
S'hi han invertit 75.500 euros per millorar-ne els accessos i la senyalització

ACN N.B..
Alcanar
L'Ajuntament d'Alcanar obrirà al públic la segona fase de la rehabilitació i adequació pública del poblat ibèric de la Moleta del Remei a partir del 7 de juny. Les obres, que van començar a finals de 2007, han suposat el tancament, la millora dels accessos i la senyalització de l'espai, així com l'adequació de la torre amb una plataforma d'accés que funciona com a mirador. Les actuacions d'aquesta segona fase han costat 75.500 euros, que han sufragat l'Ajuntament i el consorci Lidebre.

Concretament, les tasques d'adequació d'aquesta part del poblat han suposat la protecció del jaciment, la prolongació de la tanca perimetral i l'arranjament de la porta d'entrada; la millora dels accessos, amb el bastiment de graons a l'escala i l'arranjament dels existents, així com el desviament de l'aigua de pluja amb aigüeres; l'ordenació de l'accés al jaciment, amb la reforma i el moblament de la recepció i amb tanques; la millora en la senyalització, la nova senyalització direccional a l'interior del jaciment i la restitució de tots els plafons interpretatius.

A més, el consistori ha destacat l'adequació de la torre amb una plataforma que permet accedir a l'interior, des d'on es pot contemplar el paisatge que l'envolta (el delta de l'Ebre, la serra de Montsià, la plana de Vinaròs o la Serra d'Irta), identificada en uns panells panoràmics. La direcció tècnica de les obres ha anat a càrrec del Museu del Montsià i l'empresa Incoex, i el finançament, de l'Ajuntament i el consorci Lidebre, en el marc del programa Leader Plus. Aquest és el segon procés de rehabilitació del jaciment, després del que es va dur a terme entre els anys 1995 i 1998.

L'horari de visita del públic serà en el període estival (juliol, agost i setembre), els dissabtes i diumenges de cinc de la tarda a vuit del vespre, i la resta de l'any, els dissabtes i diumenges d'onze del matí a dues del migdia. El consistori ha avançat que «properament» la passejada pel poblat es podrà complementar amb la visita al centre d'interpretació de la cultura ibèrica de la Casa O'Connor, on hi ha l'exposició permanent sobre l'edat del ferro a la zona i les peces més important dels jaciments de la Moleta del Remei i de Sant Jaume-Mas d'en Serra.

El poblat de la Moleta del Remei ofereix un gran interès ja que es tracta d'un enclavament ibèric costaner, dins el territori ilercavó, i en l'òrbita comercial del riu Ebre i la Mediterrània. El jaciment, entre els segles VII i VI aC, va ser el nucli on es va reunir la població de l'anomenat complex Sant Jaume, que tenia el centre de poder en l'assentament de Sant Jaume. En el període ibèric, el poblat es va convertir en el punt d'intercanvi i redistribució dels cereals de l'interior i dels productes del mercat mediterrani.

El jaciment està catalogat com a monument historicoartístic des del 1979. L'Ajuntament d'Alcanar el va adquirir l'any 1983. Entre el 1985 i el 1997 va ser excavat per un equip de la Universitat de Barcelona i l'any 1998 es va obrir al públic. El jaciment s'ha convertit en un dels eixos directors de la promoció turisticocultural d'Alcanar i forma part, des de l'any 1997, de la ruta dels ibers de Catalunya.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2877898 

 



El Museu Arqueològic de Tarragona prorroga l'exposició «Roma/amor» fins al 31 d'agost

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 09:04
C. FILELLA. Tarragona

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha decidit prorrogar fins al 31 d'agost l'exposició Roma/amor. Aquesta exposició òptica i sonora, inspirada en els codis de la teatralitat romana i de les noves tecnologies, ha estat concebuda per Virginie Di Ricci i Jean-Marc Musial –artistes que des del 1994 treballen en el camp del teatre i de la imatge, realitzant obres multimèdia relacionades amb l'art i el poder–, des de la seva inauguració, el 10 d'abril, i ha rebut més de 20.700 visitants.

La nova exposició del MNAT fa encaixar a la perfecció dos elements aparentment distants com són el món antic i l'art contemporani en el muntatge Roma/amor. La mostra fa un passeig per la dinastia julioclàudia, al final de la República i l'inici de l'època imperial romana, a través d'un muntatge contemporani on el so i la imatge tenen tant protagonisme com les peces arqueològiques exposades. El visitant a l'exposició s'ha de deixar emportar pel so i les imatges projectades en pantalles per endinsar-se en la història d'August, Tiberi, Calígula, Claudi i Neró, els cinc emperadors d'una dinastia de gran transcendència en el món romà i que també va tenir unes repercussions importants per al desenvolupament de Tàrraco: amb la reforma administrativa d'August, Tàrraco va ser designada capital de la Hispània citerior. La mostra reuneix tretze peces de la col·lecció pròpia del MNAT, a més de dos retrats cedits pel Museu Saint-Raymond de Tolosa, corresponents a l'emperador August i a la seva filla, Júlia.

El MNAT prorroga, igualment, les visites comentades organitzades a l'entorn de la mostra, tant per a grups (en horari a concertar) com per al públic general, tots els diumenges a les dotze del migdia.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2877897

Powered by LifeType