PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CAMBRILS - Cambrils convertirà la vil·la romana de la Llosa en un parc arqueològic que permetrà acostar-lo al ciutadà Vicenç Torrent | - 12.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:04


L'Ajuntament de Cambrils i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) han signat aquest dilluns un conveni per traçar un pla director per la creació d'un parc arqueològic a la vil·la romana de la Llosa, amb l'objectiu de planificar el potencial científic, didàctic i turístic del jaciment. Segons ha explicat el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, amb aquest nou pla s'obrirà encara més el jaciment al públic i se'n 'socialitzaran els seus coneixements'. Aquest conveni és un annex al que ja es va signar entre les dues parts l'any passat per la promoció d'accions conjuntes d'investigació, divulgació i promoció en el camp de l'arqueologia clàssica.
 
http://www.diaridetarragona.com/ 


El centre d'arqueologia subaquàtica de Girona restaurarà el vaixell del segle XIV de Barcelona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:56



L'embarcació serà traslladada a la seu gironina on almenys s'hi estarà tres anys

L.P. A.B.R..
Girona Barcelona
El vaixell medieval trobat dissabte a Barcelona serà restaurat al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) que té la seu a Girona i que dirigeix l'arqueòleg Xavier Nieto. En els pròxims dies, les restes d'aquest derelicte del segle XIV seran desmuntades per especialistes, peça per peça, per traslladar-lo a Girona i que es puguin dur a terme els treballs de restauració. Aquestes feines es faran durant el període de temps que sigui necessari, que es calcula superior als tres anys.



+ L'espectacular troballa del derelicte del segle XIV es va fer dissabte a Barcelona. Foto: ANDREU PUIG

Els terrenys de l'antiga estació de rodalies de Renfe a l'estació de França és on s'ha trobat l'embarcació medieval, del segle XIV. La troballa ha estat possible gràcies a la intervenció preventiva del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de la Generalitat de Catalunya arran d'unes obres de construcció d'un conjunt d'habitatges.

Joan Roca, director del Museu d'Història de la ciutat de Barcelona, destaca la gran significació del derelicte com a símbol físic de la xarxa marítima existent entre les diverses regions europees i també perquè és un dels pocs exemplars que es conserven d'aquesta època a tot Europa. La nova promoció de pisos que s'estan construint entre els carrers Doctor Aiguader, Marquesa i l'estació de França tornen a ser al punt de mira dels arqueòlegs perquè són al lloc on han aparegut les restes d'un vaixell enfonsat construït amb tecnologia atlàntica. Fa uns mesos, el solar també va ser notícia per la museïtzació de l'antiga muralla del baluard del Migdia descoberta poc després de començar les obres de construcció.



NAU ATLÀNTICA


Aquesta vegada, la importància de la troballa rau en la tècnica emprada a la construcció del derelicte, un mètode provinent de la zona escandinava i atlàntica, poc usual a les naus de la mediterrània.

Ferran Puig, cap del servei d'arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona, afirma que «a tot Europa es conserven pocs exemplars d'embarcacions com aquesta, de fons molt pla, i es desconeixen encara les causes per les quals es va enfonsar».

El vaixell de fusta es va trobar trabucat i sobre el fons marí del moment del naufragi, cosa que permet l'observació de les costelles i dels taulons que formaven la part central del vaixell. «També pot observar-se la col·locació de les fustes, a l'estil atlàntic, l'una sobre l'altra, com si fos una teulada», diu Puig.

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de la Generalitat fa dos anys que treballa en l'excavació per salvaguardar els possibles vestigis que es poguessin trobar en el que va ser la primera escullera del port, estructura que va donar origen a l'actual port i al barri de la Barceloneta. Juntament amb les restes del vaixell, també ha aparegut una àncora, i els experts no descarten que puguin aparèixer altres objectes soterrats de la càrrega del vaixell.

En els pròxims dies les peces del vaixell es portaran fins a les instal·lacions que la Generalitat té a Girona, on seran tractades per a la conservació, datació i posterior exposició al públic.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2852469


BRETAÑA - Localizan hacha de la Edad de Bronce

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:52


Part of a Bronze Age axe (picture: Clwyd-Powys Archaeological Trust)
Parte de hacha de la Edad de Bronce hecha en piedra
 

Clwyd-Powys Arqueológico Trust (CPAT) dice los ejes, hecho de un tipo distintivo de rock - conocido como picrite - se ha encontrado en todo el país.

  A tres semanas de duración en la prospeccion de 4.000 años de antigüedad se iniciará pronto en Hyssington, cerca de Welshpool, Powys.

  La opinion de Chris Martin dice que podría haber sido un gran centro industrial.

La conviccion le llevò a cabo un estudio preliminar del año pasado, pero no descubrió la fábrica.

Sin embargo, dijo que los resultados de las pruebas a partir de 2007 demostró que la "picrite" había sido minada en una zona conocida localmente como Cwm Mawr, y un estudio en el decenio de 1950 había sugerido que era una zona en la que los ejes se han hecho.

  Arqueólogo D. Martin agregó: "Los ejes son más comunes en las zonas fronterizas y el West Midlands, pero se han encontrado en toda Gran Bretaña, tan distantes como Devon y Cornwall y el norte de Inglaterra.

 

"A medida que los ejes se han encontrado en Gran Bretaña sugiere que se exportaron en grandes números.

"En cuanto a sus usos, no estamos seguros si los ejes se utiliza para dividir los registros o se separan los jefes o simplemente fueron utilizados para funciones ceremoniales."

Martin dijo que ya era bastante distintivo debido a que se hicieron de un determinado tipo de roca " picrite", que podría remontarse a la Cwm Mawr zona.

  "Suponemos que un buen número de personas trabajaban en el lugar y en términos de la Edad del Bronce podría haber sido un gran centro industrial".

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/mid_/7371344.stm

Powered by LifeType