PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


EL COGUL - Cent anys del descobriment de la dansa ritual més antiga de l'arc mediterrani - 03.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:32
 
  

                        

imatges de les pintures, extretes del llibre d'Anna Alonso i Alexandre Grimal sobre el jaciment, un dels darrers estudis que se n'han fet.

 
El Cogul commemora avui la troballa d'aquestes famoses pintures rupestres a la Roca dels Moros

LAURA PORTAL.
El Cogul (Garrigues)
El 2008 és un any de centenaris pel que fa a l'arqueologia en majúscules a Catalunya. Avui, al Cogul, s'hi commemorarà el centenari del descobriment de les famoses pintures rupestres de la Roca dels Moros, que són patrimoni de la humanitat i un dels exemples més preciosos de l'anomenat art llevantí peninsular. Les pintures van provocar un gran ressò entre la comunitat científica internacional, tenint en compte que la descoberta d'Altamira només feia una trentena d'anys que s'havia fet i que, també a Catalunya i el mateix 1908, s'havien iniciat les excavacions a Empúries i s'havia trobat la imatge de l'Esculapi. En aquest ambient d'efervescència científica, les pintures rituals del Cogul van aparèixer com la cirereta d'un pastís.
 

Les coves del Cogul constitueixen un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d'art rupestre, que s'estenia durant el Paleolític per tot el llevant de la península Ibèrica. Consta el seu ús com a santuari o lloc màgic pels ibers i romans. S'hi pot veure el famós conjunt de nou dones al voltant d'un home. Aquesta representació s'ha interpretat com una dansa ritual per demanar fecunditat. Les pintures trobades al Cogul corresponen a dos estils, el llevantí i l'esquemàtic, els quals formen part del ric conjunt que es va declarar l'any 1998 Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco.


DANSA PER CELEBRAR-HO

Per celebrar l'aniversari, avui a 2/4 de 9 del vespre, a la Roca dels Moros del Cogul, hi haurà un doble espectacle. Es farà primer Dansa lítica, una representació del grup Esbós Dansa, que mostrarà la seva interpretació, artística i didàctica, de la coneguda escena rupestre.

Després hi haurà un concert-ball de música grega amb Vanguelis Dimoudis Kompania, que interpretarà música tradicional i actual de Grècia. Cal dir que aquest país conserva encara la dansa popular viva i, per tant, és una bona recreació de la manera de ballar de fa 8.000 anys.

Les pintures les va descobrir al 1907 Ramon Huguet, capellà de Cogul, i ho va explicar a Ceferí Rocafort, que llavors preparava el volum de Lleida de la Geografia General de Catalunya. La sorpresa d'aquesta manifestació pictòrica és que era a l'aire lliure i que per primer cop es representaven figures humanes. La descoberta va tenir un gran ressò entre la comunitat científica internacional, influïda per la recent descoberta d'Altamira (1879), a Cantàbria. L'interès internacional, però, va sorgir arran d'una referència que en va fer el Centre Excursionista de Catalunya en el seu butlletí el març de 1908. Va ser aleshores quan el professor de prehistòria i etnografia de la Universitat de Friburg, Henri Breuil, i altres prestigiosos investigadors que estaven treballant en les coves d'Altamira, van voler estudiar també el Cogul. Els treballs de recerca no es van fer esperar. L'any següent, Breuil en va publicar un estudi a la revista Anthropologie, que va fer que la recerca de l'art rupestre al sector mediterrani rebés ja un impuls definitiu. Posteriorment es va concloure que aquestes manifestacions artístiques només existeixen al que els científics han anomenat l'arc mediterrani, és a dir, a la conca mediterrània de la península Ibèrica i al sud de l'Estat francès, i que té com a principals elements iconogràfics les representacions humanes i d'animals. En el cas del Cogul, el que més va sorprendre van ser les figures humanes femenines, mai vistes fins aleshores.

Pagès Editors ha editat aquest any L'art rupestre del Cogul, obra d'Anna Alonso i Alexandre Grimal. En aquesta obra, a part de commemorar el centenari, es vol reivindicar el valor d'aquest jaciment, reconegut internacionalment, però que no té la projecció que es mereixeria.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2841408


ARGENTINA - Santa Fe: Importantes hallazgos arqueológicos en Coronda - 02.05.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:59


Se realizaron en el campo perteneciente al señor Roberto Cervi sondeos exploratorios para determinar la presencia de materiales arqueológicos en la propiedad mencionada.

Algún tiempo atrás el Sr. Cervi, realizando tareas en su campo halló de un cráneo humano, lo cual comunicó al mueso local.

El día 11 de abril del corriente año, Personal del Museo (Fernando Roggero y la Arqueologa Ma. Rosa Feuillet Terzaghi junto a su colaboradora Sandra Escudero, concurrieron al lugar y, luego de entrevistarse con el propietario del campo, el mismo señaló el área aproximada donde había realizado el descubrimiento. En función de esto se realizó un sondeo exploratorio en la zona señalada encontrándose astillas óseas indeterminables.

Sobre el final de la jornada se localizó un fragmento de hueso largo, por lo que se decidió retornar al día siguiente para continuar la exploración.
El día 12 de abril, se concurrió nuevamente al lugar y se amplio el sondeo iniciado el día anterior. A los 60 cm de profundidad y en el ángulo sudoeste de la cata, se encontró un cráneo humano, el cual fue parcialmente excavado.

Debido a que el trabajo de recuperación amerita una metodología de campo exhaustiva para determinar las características del enterratorio, se suspendieron las tareas momentáneamente, dejando protegido el hallazgo, para acudir al lugar en un futuro próximo a culminar la tarea.
Ya que el hallazgo es un bien patrimonial, se requiere de instrumental específico para excavarlo con los debidos recaudos.

Considerando que durante los días que se realizaron las tareas se localizaron distribuciones de cerámica en la superficie de la playa de la Laguna Coronda, y que el Sr. Cervi mencionó hallazgos ocasionales en el entorno, teniendo en cuenta esto y las investigaciones que se vienen desarrollando en sitios arqueológicos emplazados en el área de Coronda y Santo Tomé, el campo Cervi se presenta como un espacio con gran potencial arqueológico, es decir que en el pasado prehispánico o incluso en la época de la colonia esta área haya estado poblada por sociedades de cuyo pasado poco sabemos.

|| Fuente: 16 de abril de 2008 (DERF,eg)

 

 

http://www.derf.com.ar/despachos.asp?cod_des=194268&ID_Seccio

GIRONA - Els colors de la capella dels Dolors de la Catedral comencen a lluir -03.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:54
El retaule barroc serà restaurat durant uns dos mesos

LAURA PORTAL.
Girona
La capella dedicada a la Mare de Déu dels Dolors i a sant Vicenç de la catedral de Girona està sent sotmesa a una profunda neteja i restauració, per part de l'empresa Ideart, que ja es va encarregar de la restauració de la capella de Santa Anna. Els restauradors hi treballaran dos mesos amb l'objectiu de retornar-li els colors primitius pintats per l'artista Pau Costa.



 Foto: L.P.

+ A dalt, el contrast entre la part netejada i la fumada, en la cara de l'àngel. A baix, una de les peces del retaule encara pendents de netejar. Foto: L.P.

Tres restauradors estan treballant des de la setmana passada en el retaule barroc dels Dolors de la seu gironina. Roger Xarrié, com a director, Esther Horno i Claudi Pastor tot just han iniciat la neteja de tot el retaule, de dalt a baix, de la part posterior i de les parets i el sostre de pedra. La bastida interior permet treballar als punts més alts de la capella, on estan duent a terme una neteja a fons. De fet, ja es pot comprovar el contrast d'algunes de les parts netejades, com ara la cara d'un dels àngels que coronen el retaule (a la imatge). La tasca de restauració consistirà, doncs, a fer que tornin el color i la llum originals de la peça, un exemple digne del barroc amb el daurat com a màxim protagonista.

El retaule és obra del conegut escultor vigatà Pau Costa com molts altres de la mateixa Catedral. Aquest va ser obrat entre el 1717 i el 1736, i constitueix un dels exemples més brillants dels retaules barrocs de la Catedral. La restauració té un pressupost global aproximat de 78.000 euros, i es beneficia d'un ajut de 45.000 euros atorgat per la Fundació Caixa Catalunya; la resta del pressupost és assumit pel capítol de la Catedral. Els treballs són desenvolupats per Ideart Restaura SL i es preveu que tinguin una durada de dos mesos.

Abans que la dels Dolors, la mateixa empresa Ideart ja va restaurar la capella de Santa Anna de la Catedral. La restauració va ser presentada el desembre del 2006, després que el retaule, d'estil rococó, hagués estat objecte d'una neteja a fons, ja que era un dels més deteriorats de la Catedral. Els problemes més greus eren les filtracions d'aigua, la pèrdua de pintura mural i la proliferació de microorganismes xilòfags, que havien atacat peces de fusta del retaule. A més, s'hi van fer tasques de neteja de la pols acumulada durant més de dos-cents anys i del fum dels ciris.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2841631

Powered by LifeType