PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


El Museu dels Jueus de Girona exposa els tresors de la seva biblioteca - 29.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:34


EL PUNT. Girona
Amb la presentació del número 4 de la col·lecció Girona Judaica, s'inaugurarà avui (21 h) l'exposició De Judaica: llibres antics de la biblioteca del Call, una selecció dels volums més importants pel seu valor històric i documental que es conserven al Centre Bonastruc ça Porta de Girona. Els llibres, en llatí francès, espanyol i català, tracten qüestions d'història del poble jueu, geografia i història bíblica, i alguns contenen il·lustracions de gran bellesa, inserides en el text per subratllar la transmissió d'experiència i emoció. Datats entre el 1528 i el 1929, d'entre els títols exposats destaca la primera impressió de Colònia del Theatrum terrae sanctae et biblicarum historiarum, de Christiano Adriacomo, un llibre de 1528 que conté mapes per localitzar les dotze tribus mítiques d'Israel. A més s'hi podrà contemplar l'Apparatus biblicus sive manuductio ad sacram scripturam, de Bernardo P. Lamy, editat el 1723 amb unes curioses il·lustracions de la flora i la fauna de la Terra Santa, i l'edició original de 1929, signada per l'autor, d'Els jueus a Catalunya, de Carles Rahola. Abans de la inauguració, es presentarà, a les 8, el Girona Judaica dedicat als poemes de Meixul·lam de Piera, del segle XIII, en traducció de Josep Ribera i Esther Jiménez, edició de Joan Ferrer i versió castellana d'Esther Bartholomé-Pons. El comentari el farà Aurora Salvartierra, de la Universitat de Granada.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2874771 


GIRONA - Les excavacions del Pallol mostren una Girona de 2.000 anys

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:12


 + El forn que s'ha pogut localitzar a la plaça del Pallol de Girona. Foto: L.P.

 

S'hi han trobat restes des de l'època romana fins a l'actualitat

LAURA PORTAL.
Girona
Les excavacions que des de fa mesos realitza un equip d'arqueòlegs a la plaça del Pallol de Girona mostra una cronologia de la ciutat d'almenys 2.000 anys en una àrea força restringida. Els tècnics hi han trobat restes des de l'època romana fins a l'actualitat. Les tasques de recerca està previst que s'allarguin unes setmanes més.



La troballa d'una urna funerària d'època romana, datada entre el segle I aC i el segle II dC, és segurament una de les més espectaculars de les que s'han fet al Pallol, però no és l'única.

Els arqueòlegs de l'empresa de recerca Janus també han pogut localitzar un forn metal·lúrgic molt ben conservat que encara no ha pogut ser datat. El forn hauria estat emprat per a la fosa de bronze, tenint en compte que s'han trobat restes d'escòries d'aquest metall.



LA CRONOLOGIA HISTÒRICA


La plaça del Pallol, situada just al darrere de l'Ajuntament i del Teatre Municipal de la ciutat, s'està convertint doncs en una mostra de la cronologia històrica gironina.

A part de l'urna i del forn, els arqueòlegs també han localitzat les restes de diferents patis associats a algunes cases senyorials del carrer Ciutadans. Un dels més interessants és un pati del segle XVII d'una casa senyorial, que feia diferents passadissos i que tenia una font i una caseta que probablement s'hauria utilitzat per guardar-hi eines.

En general, les restes de murs corresponen a la delimitació d'horts i patis des d'època medieval, una d'elles del segle XIV, fins a finals del segle XIX i gairebé entrat el XX.

Les excavacions estan gairebé acabades, tot i que els tècnics estan pendents que es retirin unes restes modernes per confirmar si hi ha res més interessant als nivells inferiors.

De tota manera, és probable que les tasques de recerca s'allarguin encara unes setmanes més.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2874777


JUNIO-2008 Actividades en el Museo Nacional de Arte Romano de Mérida

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 18:40

Día 2
Viaje
, organizado por los Amigos del Museo para visitar el Museo Minero de Almadén y las ruinas de la antigua Sisapo.


Día 5
Presentación de la monografía Nº 35
de la Colección Cuadernos Emeritenses Terra sigillata hispánica tardía del Museo Nacional de Arte Romano de Mérida, obra de D. José Manuel Jerez Linde

Exposición Temporal: Artifex. Ingeniería romana en España
La Exposición pretende dar a conocer el inmenso legado técnico del mundo romano, mostrando los saberes en diversos campos de la tecnología, y de manera muy especial sus aplicaciones a la ingeniería civil en Hispania. La muestra organizada por el CEHOPU y con la colaboración de la Subdirección General de Promoción de las Bellas Artes del Ministerio de Cultura, se inaugurará a finales de junio y permanecerá en el MNAR los meses de julio y agosto.Durante este periodo el Museo desarrollará actividades dirigidas a distintos tipos de público.

Presentación de los volúmenes de Studia Lusitania II, Escultura romana en Portugal. Uma Arte do quotidiano, del Prof. Dr. L. J. R. Gonçalves, de la Universidad de Lisboa.


Powered by LifeType