PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Nueva base de datos sobre legislaciones nacionales relativas al patrimonio cultural - 31.05.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:55


La UNESCO ha elaborado una nueva base de datos sobre legislaciones nacionales relativas al patrimonio cultural en el mundo entero. Las legislaciones relevantes se pueden consultar en versión original y su traducción oficial en inglés. A la fecha, 757 legislaciones de 113 Estados Miembros han sido publicadas en la base de datos del sitio web de la UNESCO sobre Legislaciones Nacionales Relativas al Patrimonio Cultural.

La base de datos sobre legislaciones relativas al patrimonio cultural es una valiosa herramienta para luchar contra el saqueo, el robo y la exportación e importación ilícitas de bienes culturales.

Al recopilar las legislaciones nacionales de sus Estados Miembros, la UNESCO ofrece a todas las partes interesadas (gobiernos, aduanas, marchantes de arte, organizaciones, juristas, compradores) una fuente de información completa y de fácil acceso. Cuando la procedencia de un objeto plantee incertidumbres de índole jurídica, es de gran utilidad consultar con prontitud la legislación nacional correspondiente.

Los Estados y los mercados del arte saldrán beneficiados: el libre acceso a las legislaciones nacionales permitirá a los compradores de buena fe comprobar fácilmente los antecedentes jurídicos de los bienes culturales mientras que para los traficantes será más difícil alegar desconocimiento de la legislación vigente y, por lo tanto, del carácter ilícito de su actividad.

El proyecto de desarrollo de la base de datos sobre las legislaciones del patrimonio cultural es financiado gracias a la generosidad de los Estados Unidos de América.

Consulte la base de datos

 

 http://portal.unesco.org/es/ev.php-URL_ID=29011&URL_

DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html



EGIPTO - Arqueólogos egipcios descubren un conjunto del Imperio Nuevo - 30.05.08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:50


Se trata de una fortaleza, un templo y varias piezas halladas al este del Canal de Suez

 

 

Una de las piezas con inscripciones halladas en el yacimiento.

 

Arqueólogos egipcios han descubierto un templo, una fortaleza y un conjunto de piezas que datan del Imperio Nuevo faraónico (1569-1081 a.C.) en el norte de la península del Sinaí, al noreste de El Cairo. El jefe local del Consejo Supremo de Antigüedades (CSA), el arqueólogo Mohamed Abdel Maqsud, informó ayer que los hallazgos se llevaron a cabo en el área de Tel Hebuat, a unos 30 kilómetros al este del Canal de Suez. El descubrimiento se produjo en las labores de excavación que se realizan en las ruinas de las fortalezas construidas a lo largo de la ruta de Horus, que usaban los ejércitos faraónicos para defender Egipto de las invasiones provenientes del noreste, y que se extendía hasta Palestina.

El fortín descubierto, edificado con adobes de barro y que data del reinado del faraón Ramsés II (1304-1237 a.C.), tiene 500 metros de largo y 250 de ancho, y cuenta con torres de vigilancia de 4 metros de alto y veinte de ancho. Según los primeros estudios, esa fortaleza sirvió de cuartel general del ejército egipcio desde el Imperio Nuevo y hasta la dinastía grecorromana de los Ptolomeos (305-31 a.C.).

Asimismo, los arqueólogos lograron hallar en Tel Hebuat los vestigios de un templo del Imperio Nuevo, los primeros de esa época histórica que se descubren en el norte del Sinaí, y que fue levantado sobre las ruinas de una fortaleza construida durante la dinastía XVIII (1569-1315 a.C.).

En la misma área, desenterraron un conjunto de estelas con inscripciones que pertenecen al faraón Ramsés II, y otro del rey Siti I (1314-1304 a.C.). Entre las piezas halladas destaca un bloque de roca con inscripciones.

 

 http://www.diariodesevilla.es/article/ocio/141442/arqueologos/

egipcios/descubren/conjunto/imperio/nuevo.html

 

 



TARRACO - La campanya «L'Escola adopta un monument» rep una menció d'honor europea



EL PUNT. Tarragona.
La campanya L'Escola adopta un monument ha rebut una menció d'honor d'Europa Nostra, una associació de caràcter no lucratiu, declarada d'utilitat pública. Té com a finalitats defensar i divulgar el patrimoni cultural espanyol i el seu entorn, en l'àmbit de la societat civil. La tinent d'alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell, va manifestar ahir sentir-se «molt satisfeta d'aquesta menció i, més, per un projecte que impulsa el coneixement dels monuments de la ciutat entre els escolars, fomentant-ne l'estudi i la seva creativitat».
 
L'Ajuntament ofereix suport tècnic i econòmic a la proposta, ja que aporta 1.200 euros per a cada escola participant. «A partir de l'estudi que cada centre fa d'un determinat monument, es desenvoluparà un treball multidisciplinari (de ciències naturals, història...) i s'organitzaran excursions, es faran retallables... És a dir, una sèrie d'iniciatives per fomentar el coneixement del nostre patrimoni», va afegir Rossell.
 
Europa Nostra s'encarrega de la gestió dels projectes espanyols en els premis anuals d'Europa Nostra Unió Europea per la conservació del patrimoni cultural i natural. La presidenta d'honor d'Europa Nostra és la reina Sofía. Així doncs, l'acte d'entrega de la menció a Tarragona, que se celebrarà a Madrid, estarà presidit per la reina.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2877895

El poblat ibèric de la Moleta del Remei, a Alcanar, obre les portes després de la seva rehabilitació

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:07

 
 

Imatge d'arxiu del jaciment de la Moleta del Remei. Foto: J.P.
 
 
S'hi han invertit 75.500 euros per millorar-ne els accessos i la senyalització

ACN N.B..
Alcanar
L'Ajuntament d'Alcanar obrirà al públic la segona fase de la rehabilitació i adequació pública del poblat ibèric de la Moleta del Remei a partir del 7 de juny. Les obres, que van començar a finals de 2007, han suposat el tancament, la millora dels accessos i la senyalització de l'espai, així com l'adequació de la torre amb una plataforma d'accés que funciona com a mirador. Les actuacions d'aquesta segona fase han costat 75.500 euros, que han sufragat l'Ajuntament i el consorci Lidebre.

Concretament, les tasques d'adequació d'aquesta part del poblat han suposat la protecció del jaciment, la prolongació de la tanca perimetral i l'arranjament de la porta d'entrada; la millora dels accessos, amb el bastiment de graons a l'escala i l'arranjament dels existents, així com el desviament de l'aigua de pluja amb aigüeres; l'ordenació de l'accés al jaciment, amb la reforma i el moblament de la recepció i amb tanques; la millora en la senyalització, la nova senyalització direccional a l'interior del jaciment i la restitució de tots els plafons interpretatius.

A més, el consistori ha destacat l'adequació de la torre amb una plataforma que permet accedir a l'interior, des d'on es pot contemplar el paisatge que l'envolta (el delta de l'Ebre, la serra de Montsià, la plana de Vinaròs o la Serra d'Irta), identificada en uns panells panoràmics. La direcció tècnica de les obres ha anat a càrrec del Museu del Montsià i l'empresa Incoex, i el finançament, de l'Ajuntament i el consorci Lidebre, en el marc del programa Leader Plus. Aquest és el segon procés de rehabilitació del jaciment, després del que es va dur a terme entre els anys 1995 i 1998.

L'horari de visita del públic serà en el període estival (juliol, agost i setembre), els dissabtes i diumenges de cinc de la tarda a vuit del vespre, i la resta de l'any, els dissabtes i diumenges d'onze del matí a dues del migdia. El consistori ha avançat que «properament» la passejada pel poblat es podrà complementar amb la visita al centre d'interpretació de la cultura ibèrica de la Casa O'Connor, on hi ha l'exposició permanent sobre l'edat del ferro a la zona i les peces més important dels jaciments de la Moleta del Remei i de Sant Jaume-Mas d'en Serra.

El poblat de la Moleta del Remei ofereix un gran interès ja que es tracta d'un enclavament ibèric costaner, dins el territori ilercavó, i en l'òrbita comercial del riu Ebre i la Mediterrània. El jaciment, entre els segles VII i VI aC, va ser el nucli on es va reunir la població de l'anomenat complex Sant Jaume, que tenia el centre de poder en l'assentament de Sant Jaume. En el període ibèric, el poblat es va convertir en el punt d'intercanvi i redistribució dels cereals de l'interior i dels productes del mercat mediterrani.

El jaciment està catalogat com a monument historicoartístic des del 1979. L'Ajuntament d'Alcanar el va adquirir l'any 1983. Entre el 1985 i el 1997 va ser excavat per un equip de la Universitat de Barcelona i l'any 1998 es va obrir al públic. El jaciment s'ha convertit en un dels eixos directors de la promoció turisticocultural d'Alcanar i forma part, des de l'any 1997, de la ruta dels ibers de Catalunya.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2877898 

 



El Museu Arqueològic de Tarragona prorroga l'exposició «Roma/amor» fins al 31 d'agost

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 09:04
C. FILELLA. Tarragona

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha decidit prorrogar fins al 31 d'agost l'exposició Roma/amor. Aquesta exposició òptica i sonora, inspirada en els codis de la teatralitat romana i de les noves tecnologies, ha estat concebuda per Virginie Di Ricci i Jean-Marc Musial –artistes que des del 1994 treballen en el camp del teatre i de la imatge, realitzant obres multimèdia relacionades amb l'art i el poder–, des de la seva inauguració, el 10 d'abril, i ha rebut més de 20.700 visitants.

La nova exposició del MNAT fa encaixar a la perfecció dos elements aparentment distants com són el món antic i l'art contemporani en el muntatge Roma/amor. La mostra fa un passeig per la dinastia julioclàudia, al final de la República i l'inici de l'època imperial romana, a través d'un muntatge contemporani on el so i la imatge tenen tant protagonisme com les peces arqueològiques exposades. El visitant a l'exposició s'ha de deixar emportar pel so i les imatges projectades en pantalles per endinsar-se en la història d'August, Tiberi, Calígula, Claudi i Neró, els cinc emperadors d'una dinastia de gran transcendència en el món romà i que també va tenir unes repercussions importants per al desenvolupament de Tàrraco: amb la reforma administrativa d'August, Tàrraco va ser designada capital de la Hispània citerior. La mostra reuneix tretze peces de la col·lecció pròpia del MNAT, a més de dos retrats cedits pel Museu Saint-Raymond de Tolosa, corresponents a l'emperador August i a la seva filla, Júlia.

El MNAT prorroga, igualment, les visites comentades organitzades a l'entorn de la mostra, tant per a grups (en horari a concertar) com per al públic general, tots els diumenges a les dotze del migdia.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2877897


Descubren una fortaleza y un templo de hace más de 3.000 años en el Sinaí - 29-05-08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:03
Imagen no disponible
Reuters

Imagen de una inscripción egipcia encontrada en el fuerte hallado en el Sinaí


 

El Cairo. (EFE).- Arqueólogos egipcios han descubierto un templo, una fortaleza y un conjunto de piezas que datan del Imperio Nuevo faraónico (1569-1081 a.C.) en el norte de la península del Sinaí, al noreste de El Cairo.

Seguir leyendo noticia

El jefe local del Consejo Supremo de Antigüedades (CSA), el arqueólogo Mohamed Abdel Maqsud, informó hoy en un comunicado de que los hallazgos se llevaron a cabo en el área de Tel Hebuat, a unos 30 kilómetros al este del Canal de Suez.

El descubrimiento se produjo en las labores de excavación que se realizan en las ruinas de las fortalezas construidas a lo largo de la ruta de Horus, que usaban los ejércitos faraónicos para defender Egipto de las invasiones provenientes del noreste, y que se extendía hasta Palestina, recordó Maqsud.

Indicó que el fortín descubierto, edificado con adobes de barro y que data del reinado del faraón Ramsés II (1304-1237 a.C.), tiene 500 metros de largo y 250 de ancho, y cuenta con torres de vigilancia de 4 metros de alto y veinte de ancho.

Según los primeros estudios, esa fortaleza sirvió de cuartel general del ejército egipcio desde el Imperio Nuevo y hasta la dinastía grecorromana de los Ptolomeos (305-31 a.C.).

Asimismo, los arqueólogos lograron hallar en Tel Hebuat los vestigios de un templo del Imperio Nuevo, los primeros de esa época histórica que se descubren en el norte del Sinaí, y que fue levantado sobre las ruinas de una fortaleza construida durante la dinastía XVIII (1569-1315 a.C.).

En la misma área, desenterraron un conjunto de estelas con inscripciones que pertenecen al faraón Ramsés II, y otro del rey Siti I (1314-1304 a.C.).

Entre las piezas halladas destaca una bloque de roca con inscripciones perteneciente al faraón Thutmose II (1516-1504 a.C.), y que es el primer vestigio de ese rey hallado hasta ahora en la ruta de Horus, subrayó Maqsud.

Además, los arqueólogos encontraron las ruinas de silos que eran usados por el ejército faraónico para almacenar legumbres y cereales. El Imperio Nuevo comenzó con la reunificación de Egipto bajo el rey Ahmose I, alrededor del año 1569 antes de Cristo, y concluyó hacia el año 1070 a.C..

 

http://www.lavanguardia.es/premium/publica/publica?COMPID=
53470164755&ID_PAGINA=1810072&ID_FORMATO=9&PAGINACIO=
1&SUBORDRE=3


El Museu dels Jueus de Girona exposa els tresors de la seva biblioteca - 29.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:34


EL PUNT. Girona
Amb la presentació del número 4 de la col·lecció Girona Judaica, s'inaugurarà avui (21 h) l'exposició De Judaica: llibres antics de la biblioteca del Call, una selecció dels volums més importants pel seu valor històric i documental que es conserven al Centre Bonastruc ça Porta de Girona. Els llibres, en llatí francès, espanyol i català, tracten qüestions d'història del poble jueu, geografia i història bíblica, i alguns contenen il·lustracions de gran bellesa, inserides en el text per subratllar la transmissió d'experiència i emoció. Datats entre el 1528 i el 1929, d'entre els títols exposats destaca la primera impressió de Colònia del Theatrum terrae sanctae et biblicarum historiarum, de Christiano Adriacomo, un llibre de 1528 que conté mapes per localitzar les dotze tribus mítiques d'Israel. A més s'hi podrà contemplar l'Apparatus biblicus sive manuductio ad sacram scripturam, de Bernardo P. Lamy, editat el 1723 amb unes curioses il·lustracions de la flora i la fauna de la Terra Santa, i l'edició original de 1929, signada per l'autor, d'Els jueus a Catalunya, de Carles Rahola. Abans de la inauguració, es presentarà, a les 8, el Girona Judaica dedicat als poemes de Meixul·lam de Piera, del segle XIII, en traducció de Josep Ribera i Esther Jiménez, edició de Joan Ferrer i versió castellana d'Esther Bartholomé-Pons. El comentari el farà Aurora Salvartierra, de la Universitat de Granada.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2874771 


GIRONA - Les excavacions del Pallol mostren una Girona de 2.000 anys

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:12


 + El forn que s'ha pogut localitzar a la plaça del Pallol de Girona. Foto: L.P.

 

S'hi han trobat restes des de l'època romana fins a l'actualitat

LAURA PORTAL.
Girona
Les excavacions que des de fa mesos realitza un equip d'arqueòlegs a la plaça del Pallol de Girona mostra una cronologia de la ciutat d'almenys 2.000 anys en una àrea força restringida. Els tècnics hi han trobat restes des de l'època romana fins a l'actualitat. Les tasques de recerca està previst que s'allarguin unes setmanes més.



La troballa d'una urna funerària d'època romana, datada entre el segle I aC i el segle II dC, és segurament una de les més espectaculars de les que s'han fet al Pallol, però no és l'única.

Els arqueòlegs de l'empresa de recerca Janus també han pogut localitzar un forn metal·lúrgic molt ben conservat que encara no ha pogut ser datat. El forn hauria estat emprat per a la fosa de bronze, tenint en compte que s'han trobat restes d'escòries d'aquest metall.



LA CRONOLOGIA HISTÒRICA


La plaça del Pallol, situada just al darrere de l'Ajuntament i del Teatre Municipal de la ciutat, s'està convertint doncs en una mostra de la cronologia històrica gironina.

A part de l'urna i del forn, els arqueòlegs també han localitzat les restes de diferents patis associats a algunes cases senyorials del carrer Ciutadans. Un dels més interessants és un pati del segle XVII d'una casa senyorial, que feia diferents passadissos i que tenia una font i una caseta que probablement s'hauria utilitzat per guardar-hi eines.

En general, les restes de murs corresponen a la delimitació d'horts i patis des d'època medieval, una d'elles del segle XIV, fins a finals del segle XIX i gairebé entrat el XX.

Les excavacions estan gairebé acabades, tot i que els tècnics estan pendents que es retirin unes restes modernes per confirmar si hi ha res més interessant als nivells inferiors.

De tota manera, és probable que les tasques de recerca s'allarguin encara unes setmanes més.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2874777


JUNIO-2008 Actividades en el Museo Nacional de Arte Romano de Mérida

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 18:40

Día 2
Viaje
, organizado por los Amigos del Museo para visitar el Museo Minero de Almadén y las ruinas de la antigua Sisapo.


Día 5
Presentación de la monografía Nº 35
de la Colección Cuadernos Emeritenses Terra sigillata hispánica tardía del Museo Nacional de Arte Romano de Mérida, obra de D. José Manuel Jerez Linde

Exposición Temporal: Artifex. Ingeniería romana en España
La Exposición pretende dar a conocer el inmenso legado técnico del mundo romano, mostrando los saberes en diversos campos de la tecnología, y de manera muy especial sus aplicaciones a la ingeniería civil en Hispania. La muestra organizada por el CEHOPU y con la colaboración de la Subdirección General de Promoción de las Bellas Artes del Ministerio de Cultura, se inaugurará a finales de junio y permanecerá en el MNAR los meses de julio y agosto.Durante este periodo el Museo desarrollará actividades dirigidas a distintos tipos de público.

Presentación de los volúmenes de Studia Lusitania II, Escultura romana en Portugal. Uma Arte do quotidiano, del Prof. Dr. L. J. R. Gonçalves, de la Universidad de Lisboa.



29-05-08 - El Museo Arqueológico de Badajoz presentará mañana un libro en el que colaboran treinta especialistas españoles y lusos

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 19:29

BADAJOZ, 28 (EUROPA PRESS)

El Museo Arqueológico Provincial de Badajoz acogerá mañana jueves, a las 10.00 horas, la presentación del libro 'Sidereum Ana I, el río Guadiana en época Post-Orientalizante', en el que colaboran treinta especialistas españoles y portugueses.

Este libro reúne una serie de trabajos donde se ponen al día las novedades más relevantes en el ámbito de la arqueología de los siglos VI y V aC a lo largo del Guadiana, desde los yacimientos más importantes del curso alto hasta su desembocadura, pasando por sitios clave del territorio extremeño como Medellín, Badajoz o Cancho Roano, según informó la Junta en una nota de prensa.

La presentación del libro se enmarca dentro de los actos de la Reunión 'Sidereum Ana II', que en esta ocasión se dedica al Bronce Final en el curso del Guadiana, y que reúne de nuevo a un número importante de especialistas hispano-portugueses en Mérida y Badajoz hasta el próximo viernes, día 30.

Este trabajo recoge las actas de la reunión científica que, bajo el mismo título, tuvo lugar en Mérida en mayo de 2006 y que fue organizada por el Instituto de Arqueología de Mérida, con la colaboración de otras instituciones como el Consorcio de la Ciudad Monumental y el Gabinete de Iniciativas Transfronterizas de la Junta de Extremadura.

En el libro participan una treintena de especialistas de varias universidades y centros de investigación de España y Portugal, y ha sido coordinado por Javier Jiménez Ávila, investigador del Instituto de Arqueología de Mérida. Además, ha sido incluido en las series del Consejo Superior de Investigaciones Científicas.



BESALU - La Xarxa de Jueries incorpora definitivament Besalú

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:14

  + Els participants en l'assemblea que es va celebrar a Lleó aquest cap de setmana.



EL PUNT.
Lleó


La 26a Assemblea General de la Xarxa de Jueries d'Espanya-Camins de Sefarad, celebrada aquest cap de setmana a Lleó, va servir per incorporar-hi definitivament les ciutats de Besalú, Calahorra, Monforte de Lemos, Plasència i Tarassona, com a membres de ple dret. A partir d'ara ja són 21 les ciutats membres i dels Països Catalans hi ha també Girona, Barcelona, Palma i Tortosa.
 
L'assemblea es va celebrar al parador San Marcos i va servir per avaluar la feina feta i va marcar les directrius per al desenvolupament de futurs projectes. També es va presentar una guia de rutes per les jueries de l'Estat i la memòria del 2007, a més del programa d'actes de la novena Jornada Europea de la Cultura Jueva. Prèviament a la celebració de l'assemblea es va fer el traspàs de la presidència de l'Associació Europea per a la Preservació del Patrimoni Jueu a l'Ajuntament de Lleó, de la qual assumirà la presidència la Xarxa de Jueries d'Espanya durant dos anys. En l'acte es va presentar Itinerarios culturales europeos, de sis volums, el darrer dels quals està dedicat al patrimoni jueu del continent.
 
 
  http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2873214
 


TIVENYS - Neix a Tivenys l'associació cultural i de defensa del territori Camí de Sirga - 28.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:12



C.F.. Tivenys
L'associació cultural Camí de Sirga inicia el seu camí «amb l'ànim de promoure la cultura tivenysenca, ebrenca i catalana, així com la defensa del patrimoni cultural tivenysenc i ebrenc, i per tant el dels Països Catalans», segons explica Guillem Argelich, un dels seus impulsors, que afegeix que l'entitat, amb «un clar accent catalanista», té «el desig de donar al poble una eina per crear opinió sobre els diferents temes que afecten la nostra societat». Cinema en català a la fresca, la pujada de l'estelada a la Serra de Cardó i la publicació mensual La sirga són algunes de les activitats que impulsarà la nova entitat a Tivenys.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2873377


RODONYA - Invertiran més d'un milió d'euros en les obres de rehabilitació del castell de Rodonyà - 28.05.08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:08

 


 + La primera notícia documentada del castell de Rodonyà és del 1310. Foto: EL PUNT

 

Hi haurà un espai dedicat a la reconstrucció de la vida en un castell medieval

C.F. ACN.
Rodonyà
El castell de Rodonyà serà rehabilitat per esdevenir un punt d'interès històric, cultural i turístic, segons fonts del Consell Comarcal. Les obres, que començaran enguany, suposaran una inversió d'1,1 milions d'euros, repartits en tres fases. L'Ajuntament adjudicarà d'aquí a pocs dies la primera fase de les obres, amb la voluntat d'enllestir en dos o tres anys aquesta actuació, subvencionada pel Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, i pel pla d'acció municipal de la Diputació de Tarragona.



Després de les obres de rehabilitació, al castell quedaran disponibles gairebé mil metres quadrats, repartits en tres plantes. L'alcalde de Rodonyà, Josep Maria Saumell, explica que l'objectiu de l'Ajuntament és deixar algunes de les estances del castell tal com eren en la seva època d'esplendor i fer-hi un recorregut per a visitants. També s'estudia complementar la visita amb la projecció d'algun material audiovisual.

A més de l'espai dedicat a la reconstrucció de la vida en un castell, el consistori preveu traslladar-hi les seves dependències i cedir algun espai a associacions del poble. El consistori també estudia que s'hi puguin celebrar altres tipus d'activitats, com ara casaments i convencions.

L'alcalde considera que la rehabilitació del castell servirà per augmentar el potencial turístic del municipi i afrontar el nou traçat de la C-51, que passarà a uns 300 o 400 metres del poble. «Quedarem desconnectats de la carretera i el castell ens pot servir de dinamitzador i element d'identitat», afirmava Saumell.

D'aquí a pocs dies s'adjudicaran les obres de la primera fase de la rehabilitació i a començaments del 2009 està prevista l'adjudicació de la segona fase. L'alcalde de Rodonyà confia que les obres de les dues primeres fases es puguin portar a terme de forma continuada.

Els primers passos per a la rehabilitació del castell es van fer l'any 2003, amb els tràmits legals a la Comissió de Cultura de la Generalitat. L'alcalde destaca que ha estat un procés participatiu, amb aportacions de la ciutadania. L'obra va ser aprovada el 2006, però el setembre passat la licitació va quedar deserta, cosa que no ha succeït en aquesta ocasió.


LA HISTÒRIA DEL CASTELL


Tot i que sembla que el castell de Rodonyà ja existia l'any 1214, la primera notícia documentada data del 1310, amb motiu de la compra de Vilabella i del feu de Rodonyà per part de Guillem de Rocabertí, arquebisbe de Tarragona, a Bernat de Centelles. A principis del segle XIII sant Francesc d'Assís hauria fet nit al castell de Rodonyà en un pelegrinatge a Santiago de Compostel·la.L'any 1409 el castell va passar a les mans dels senyors de Tamarit. L'any 1721 s'hi va instal·lar un destacament de Mossos d'Esquadra que va ser un dels últims a desaparèixer. Els darrers senyors de la Baronia de Rodonyà van ser els Vilallonga, que l'any 1868 van vendre el castell i tots els seus béns. A finals del segle passat el castell va ser comprat per un veí del poble i més tard va passar a ser propietat municipal.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2873375


TARRACO - «Farem un projecte nou per a la necròpolis» - 28.05.08



C.F.. Tarragona

Un dels conjunts que formen part del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) és la necròpolis paleocristiana, un monument tancat des de fa anys i pendent d'un projecte de rehabilitació que en permeti la reobertura. El director territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Adam Manyé, va confirmar ahir a aquest rotatiu que, més enllà del que passi amb el traspàs del MNAT, la Generalitat impulsarà el projecte de rehabilitació de la necròpolis. El projecte es refarà justament pel fet que, en els existents fins ara, no es preveia el trasllat del MNAT a la Tabacalera. El nou text «ha de vincular la necròpolis al fet que al seu costat, a la Tabacalera, s'hi situarà el Museu Arqueològic», segons Manyé, que hi va afegir que per aquesta raó «es farà difícil recuperar el projecte ja existent de rehabilitació de la necròpolis». En les darreres setmanes, Adam Manyé ja ha mantingut algunes converses amb el subdirector general de Museus de la Generalitat, Daniel Solé, i està previst que pròximament ho faci amb el director de l'Arqueològic de Tarragona, Francesc Tarrats, «per desencallar» el projecte de la necròpolis. Amb tot, sense esperar que es redacti el nou projecte, la Generalitat impulsaria en el recinte paleocristià algunes actuacions d'urgència, com ara la millora de les cobertes, segons Manyé.

Aquesta intervenció forma part d'un projecte global d'intervenció en el patrimoni de Tàrraco que també inclou l'ampliació del Museu Arqueològic i la reobertura del teatre romà. En aquest darrer cas, les intervencions ja han començat. Un equip d'arqueòlegs ha iniciat uns sondejos geofísics i una excavacions al recinte del teatre que, de moment, ja han donat com a resultat la descoberta d'algunes grades més del teatre romà.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2873366

 



TARRAGONA - Reobren la negociació per al traspàs del MNAT -28.05,08

 

 

CARINA FILELLA ACN. Tarragona

La comissió bilateral Estat-Generalitat que ha d'avalar el retorn dels papers de Salamanca serà la mateixa que reobrirà la negociació per al traspàs a la Generalitat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), l'únic museu català que continua sent de titularitat estatal. El Ministeri de Cultura i el Departament de Cultura de la Generalitat abordaran el traspàs de l'Arqueològic de Tarragona en la primera reunió de la nova comissió de coordinació, que amb tota probabilitat es convocarà al juliol. Joan Manuel Tresserras i César Antonio Molina van tractar la qüestió en la reunió d'ahir i, segons el conseller, les dues parts han vist que entre els objectius del ministeri i els de la conselleria «no necessàriament hi ha desacord», sinó «tot el contrari». La comissió de coordinació es reunirà de forma regular i, segons el conseller Tresserras, permetrà coordinar les polítiques dels dos governs en matèria cultural. El traspàs del museu constava a la comissió mixta de Transferències i Traspassos de la legislatura anterior, però quan semblava tot encaminat en va sortir. La voluntat del govern és que hi torni a constar. Segons el conseller, el ministeri té plantejada una xarxa de museus de l'Estat i des del govern s'entén que el de Tarragona «pot canviar de titularitat i alhora participar de la xarxa». El conseller va celebrar que el traspàs «torni a estar a l'agenda compartida», que compromet els uns i els altres, i espera que «s'avanci ràpidament en aquesta qüestió».

L'any 1982, la Generalitat va passar a gestionar el MNAT i tots els seus espais: el Museu i Necròpolis Paleocristians, l'edifici de serveis centrals on hi ha la biblioteca especialitzada i les viles romanes de Centcelles i dels Munts. Per contra, l'Estat va conservar la titularitat de l'immoble i de les peces.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2872964 


1 2 3 4 5 6 7  Següent»

Powered by LifeType