La proclamació de la Segona República, de la que avui n’és el 88è aniversari, va ser un gran esdeveniment a tot l’estat, a tot Catalunya i també a Vila-seca.

   Al nostre poble, la candidatura republicana a les eleccions del 12 de gener del 1931 també va guanyar, i és que aleshores hi havia un fort engrescament de la gent republicana i d’esquerres.

   Per aquesta raó, al cap d’un any, se’n feu la commemoració i la crònica que en va fer el “Diari de Tarragona” explicava que: “de bon matí ja aparegué el poble engalanat, la majoria de les façanes de tots els carrers, lluïen domassos i senyeres com en cap altre festivitat al llarg de l’any.

   “A les 10 del matí, i organitzada per l’Ajuntament, es va fer una magna manifestació pels principals carrers, amb l’assistència de la majoria republicana municipal, que volgué aprofitar l’avinentesa, per a retre homenatge al venerable vell, i entusiasta col·laborador de la República del 73, Antoni Llunas a qui se’l va situar a la presidència de la comitiva.

   “A la manifestació, també hi havien les agrupacions escolars de la vila i de Salou, amb els professors al davant, i les entitats, Germandat La Fraternal, Sindicat Agrícola, el Centre Obrer i la Republicana Ateneu Pi i Margall. La tancava una banda de música de tocava l’himne de Riego i la Marsellesa.

   “En arribar a la plaça de Castelar i davant de l’estàtua símbol de la Primera República, el company regidor Joan Tous Gran llegí unes quartilles al·lusives a la primera República i el que ha de ser l’actual. Fou molt aplaudit. Tot seguit i des del balcó de l’Ajuntament es feren diversos parlaments victorejats pel públic que omplia la plaça.

   “A la tarda i a la nit, les entitats Centre Obrer i Ateneu Pi i Margall van gaudir de lluïts balls de societat i vetllades literari-musicals.”

   Fins aquí la crònica periodística. Potser unes notes relatives a l’acord de l’Ajuntament relatiu a aquesta commemoració, arrodoniran el coneixement de la celebració. Dos dies abans, es va acordar:

-       Contractar la banda de música de Cambrils.

-       Donar bosses de confits i caramels, als nens de vagin a la manifestació.

-       Repartir 200 exemplars de la biografia de Pi i Margall.

-       Repartir donatius a les famílies pobres: un pa gros, un quilo d’arròs, una lliura de carn i una pesseta.

-       Que es convidi al mestre de Salou amb la seva canalla, posant-los-hi taxis gratuïts a disposició.

-       Per l’adhesió rebuda de les entitats (Sindicat, Obrers, Ateneu i La Fraternal) els seus respectius delegats acompanyaran a les autoritats. No s’hi han adherit per discrepàncies internes El Fènix i el Centre Radical Aliança.

-       Que la vigília al vespre repiquin les campanes, s’enllumeni el balcó de l’Ajuntament i que el veïnat engalani els balcons.

   Vist l’acord municipal, dono per  fet que el Centre Catòlic no si va adherir, però no pas per discrepàncies internes, sinó per unanimitat. Trobo fora de lloc la postura del Fènix, sobre tot si tenim en compte que, malgrat de despolitització d’uns anys enrere que va motivar la fuita de socis que van fundar l’Ateneu Pi i Margall, aquest fet no va impedir, que es canviés el nom de la societat passant-se de “Sociedad Instructiva el Fènix” (en castellà) a “Centre Republicà el Fènix” i estic convençut que el canvi de nom no fou imposat com condició “sine qua non” com succeí una mica més ençà quan es tornà a canviar el nom per “Sociedad el Fénix de Educación y Descanso”