El proper diumenge a més de la Marató de TV3, es celebraran en moltes poblacions catalanes referèndums per l’autodeterminació. A Vila-seca no en fem, de moment. Si en fessin, jo aniria a votar, i fins i tot, també estaria disposat a col·laborar-hi en la seva organització.

   En general, hi crec totalment en totes les coses que es puguin resoldre a les urnes, i em costa entendre que sent com és una de les màximes expressions de l’exercici de la democràcia, hi hagi gent que no ho vegi així. Segurament els detractors deuen pensar que no serveix per a res, o que no es compleixen els requisits mínims que puguin garantir l’exercici lliure de la consulta.

    Per descomptat que els resultats obtinguts, no son vinculants. De fet tampoc ho son altres referèndums, com el de l’OTAN, posem per cas. En tot cas, no crec que ningú compti en declarar la independència de Catalunya l’endemà de la consulta, encara que surti el SI de forma majoritària.

    Està clar que l’organització ha de garantir que tothom hi pugui dir la seva, tant els que demanin el SI com els que optin pel contrari. Evidentment és condició imprescindible per a la seva validesa.

    Segurament que hi ha altres elements que s’esmenten al seu entorn que son discutibles, com ho son el vot del menors de 18 anys o el dels immigrants. Crec que si han de tenir un cert grau de credibilitat, s’han de semblar com més millor a les regles de joc que estableix la legalitat vigent a l’entorn on es celebra.

    Després, de la participació i dels resultats, ja en trauran conclusions, cadascú segons la posició en que es troba, i possiblement no variarà gaire de la que tenien abans. En tot cas, val la pena.