Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Parlem de trens

erdrag | 18 Setembre, 2006 22:41

Foto: ACN EL PUNT.

.

Renfe, o el paradigma d’una empresa

Avui en dia, qualsevol empresa busca ser més competiva, treure el màxim rendiment a les seves instal·lacions, tenir els usuaris contents i informats, oferir productes nous si hi ha una demanda suficient, etc. És per tot això que puc afirmar rotundament que la Renfe NO és una empresa, ja que no compleix cap dels criteris anteriors.

Que caigui un aiguat molt considerable i renfe tardi 3 dies a arreglar-ho és totalment criticable i incomprensible, però... posem que ho entenem, posem que ho acceptem resignats. El que ja no entenem ni acceptem és que no ens informin o, que ens informin de coses que són falses, que tinguin operadors que critiquen els clients que truquen per informar-se, que no ofereixin un servei alternatiu, que no puguin preveure quan funcionaran els trens o, que fins i tot 10 minuts abans d’arribar el tren a Reus, aquí no s’hagin assabentat que aquest tren no passarà ja que l’han desviat per un altre lloc. Aquestes coses són incomprensibles en qualsevol servei modern. Només s’entendria si aquesta empresa tingui un afany de perdre clients, amb interessos ocults.

Quan, per tot això i molt més, demanem el traspàs del 100% del servei ferroviari del país a la Generalitat, molts s’omplen la boca dient que sigui qui sigui el titular, els problemes seran els mateixos, ho podem demostrar en fets: sobre les vies d’FGC (ferrocarrils de la Generalitat) també hi plou, i també hi cauen aiguats, i no tenen les línies 3 dies tallades. I si hi truques t’atenen, t’informen, avisen de les incidències via web, ofereixen un servei decent, amb uns horaris pensats perquè la gent agafi el tren, ofereixen productes combinats tren+bus per arribar allà on hi ha demanda, etc. Fan, en definitiva el servei d’una empresa pública a partir de criteris de gestió empresarials.

Esperem que la línia de La Pobla de Segur, recentment traspassada a FGC, pugui començar a oferir un servei digne d’FGC i no l’actual, encara ofert per renfe.

.

TRAM.Camp, o la xarxa de transport públic del Camp

El transport públic a la nostra regió és, senzillament patètic. Segons sembla, aquesta tardor entrarà en funcionament la integració tarifària en una primera fase (Reus i Tarragona), per anar-se ampliant gradualment a tots els transports del Camp. Seguidament caldrà crear sistemes d’informació decents, refer els horaris i alguns recorreguts, intercomunicar les línies actuals, etc.

Fins aquí sembla evident. A partir d’aquí alguns parlen del TRAM.Camp (tramvia del Camp), fet a partir de la reconversió de la via que deixarà lliure el corredor del mediterrani entre Cambrils i Tarragona i via nova a la resta del territori.

Crec que això és un error, que podrà ser històric. El que cal aquí és crear un servei de rodalies eficient (metro del Camp), aprofitant la xarxa ferroviària actual i creant algunes estacions noves.

A la regió tenim una doble xarxa circular amb ramals cap al sud (Salou, Cambrils, Vandellòs) i cap al nord (Montblanc, l’Espluga...).

La xarxa podria ser la següent: Reus-Tarragona-St Vicenç de Calders-Valls-Picamoixons-Reus, i una connexió intermèdia reobrint la línia ja existent Reus-Constantí-Morell-Roda de Berà-St Vicenç de Calders.

Caldria fer algunes estacions noves, com una a la zona sud-est de Reus (Mas Iglesias-Ploms), una a la zona de llevant de Tarragona, reobrir l’estació de la Canonja, i reobrir tota la línia del Morell. Amb aquesta inversió (molt inferior a fer una línia de tramvia), podríem tenir una xarxa de metro (semblant al servei que ofereix FGC al Vallès) que comuniqués tot el Camp, afegint autobús per arribar de les estacions als pobles propers, i coordinant les línies urbanes tindríem una molt bona xarxa de transport públic amb poca inversió.

Tot això podria ser possible tenint en compte que d’aquí ben poc els trens de llarg recorregut BCN-Lleida... passaran per la nova via del TGV i els trens BCN-TGN-València passaran pel nou traçat del corredor del mediterrani.

Cal començar a definir el transport públic al Camp a partir de criteris reals de mobilitat diària de la població i no pas com fins ara: pensant només en els jubilats i alguns estudiants i, on tan sols funcionen (+ o -) les línies d’autobús Reus-TGN, els trens que ens uneixen amb BCN i alguna línia urbana. I la resta de gent? I la resta de pobles?

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb