PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


GIRONA - La consolidació d'elements interiors del campanar de Sant Feliu retarda la restauració i l'encareix 400.000 euros

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:06
Les obres acabaran al març i ja es desmunta la part de bastida que no s'utilitza

D. BRUGUÉ.
Girona
La capçalera del campanar de l'església de Sant Feliu de Girona torna a treure el cap. Els operaris van començar ahir a desmuntar la part superior de la bastida que des del novembre del 2006 cobreix la façana principal i el campanar, per les obres de restauració que fan. Això, però, no significa que s'hi acabin els treballs: s'ha hagut de consolidar l'interior del campanar i s'acabarà cap al març, uns tres mesos més tard del previst. Els 1,2 milions originals s'han encarit uns 400.000 euros.


+ La bastida ja s'ha començat a treure. Foto: JORDI SOLER

Fa tretze mesos es col·locava una gran bastida que tapava la façana principal de l'església, així com el campanar. Es donava el tret de sortida a una rehabilitació llargament reivindicada pel mal estat que presentava l'edifici, al qual durant anys no s'hi havien fet feines de restauració a fons. Dalt del campanar hi havien crescut figueres i també era especialment preocupant l'estat dels pinacles, que estaven poc fixats i podien caure. Els problemes, però, afectaven tant elements estructurals com escultòrics. S'han segellat les esquerdes, s'ha consolidat l'edifici, impermeabilitzat el conjunt, renovat la pedra, arreglat el campanar i els pinacles, restaurat els finestrals i, sobretot, s'ha netejat la pedra amb pols de vidre per extreure'n les restes de líquens, vegetals i contaminació. Un dels principals problemes que hi ha hagut durant els treballs ha estat amb el subministrament de la pedra que s'utilitzava per substituir els elements més degradats. Calia fer servir pedra de Girona, però les dues pedreres de la ciutat estan tancades i és complex trobar material. Finalment, es va obtenir material i s'ha pogut complir la rehabilitació segons el calendari previst. Ahir es va començar a desmuntar la gran bastida, perquè la part que va des de la cúpula del campanar fins on arriba l'ascensor és la part on els treballs han acabat i que no necessiten protecció.

La rehabilitació de Sant Feliu ha estat possible gràcies a la signatura d'un conveni de col·laboració entre la Generalitat, el Bisbat, l'Ajuntament de Girona i la Diputació. L'estudi Fuses-Viader ha estat l'autor del projecte de reforma, que tenia un cost original d'1,2 milions. Els problemes que han sorgit amb el subministrament de pedra i altres imprevistos que han anat apareixent han incrementat el pressupost en uns 400.000 euros, que han assumit les quatre parts implicades, en el mateix percentatge que havien acordat inicialment. Segons ha dit el regidor d'Urbanisme de Girona, Joan Pluma, entre aquests treballs s'ha constatat la necessitat de reforçar la part interior del campanar per assegurar que està suficientment afermat. Pluma diu que, de fet, el projecte no s'ha encarit, sinó que s'ha fet més obra de la que s'havia previst inicialment. Això fa que, si bé es preveia acabar a final d'any, la intervenció s'acabarà cap al març. El regidor explica que amb aquestes obres ja acabades, la capella de Sant Narcís restaurada, la recuperació de l'escalinata i les cobertes arreglades, a Sant Feliu, pel que fa a la part exterior, ja no hi manca res. En tot cas, va dir, caldrà plantejar la neteja de l'interior de la nau. Miquel Sitjar, director del serveis de Cultura, i Roger Zamorano, responsable de Cultura de la Diputació, van celebrar i destacar ahir el ritme dels treballs sobretot perquè l'església és un element singular de la ciutat.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2666248


TARRAGONA - La Generalitat aprova la Tabacalera com a seu del Museu Arqueològic de Tarragona


L'ampliació del MNAT ocuparà la part noble de la Tabacalera. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ
 
El conseller Tresserras ho va anunciar ahir després de la constitució del Consell Local del Patrimoni Cultural

CARINA FILELLA. Tarragona
S'esvaeix el debat. L'ampliació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) tindrà com a seu el complex de la Tabacalera. Així ho van acordar ahir el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant la reunió constitutiva del Consell Local del Patrimoni Cultural de Tarragona. El MNAT ocuparà la part noble de l'impressionant complex urbanístic de la Tabacalera, mentre que els magatzems els reserva l'Ajuntament per a altres usos culturals, com pot ser el Centre de Creació i Pensament Contemporani, el servei de biblioteca municipal o fins i tot la seu d'altres institucions com ara l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, segons la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell.


Les administracions i institucions implicades en la gestió del patrimoni de la ciutat havien elaborat els seus respectius informes sobre la millor ubicació per a l'ampliació de l'Arqueològic de Tarragona. Tot i que almenys un dels informes, el presentat per la mateixa direcció del MNAT, no veges amb bons ulls la Tabacalera com a seu més idònia (com ha reiterat en diverses ocasions el seu director, Francesc Tarrats), Ajuntament i Generalitat han pres l'acord definitiu: «per les condicions de viabilitat, per l'aprofitament d'emplaçaments arqueològics rellevants a tocar de la Tabacalera i per la dimensió de l'espai a disposar», segons va dir ahir el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que va reconèixer que «l'acord arriba després d'alguns debats» i que «hi ha informes que no valoraven bé la Tabacalera com a seu».

La Tabacalera és un complex urbanístic impressionant de 34.153 m² de construccions, amb diversos edificis nobles i un jardí central, situat entre el passeig de la Independència i l'avinguda Vidal i Barraquer. El Museu Nacional Arqueològic ocuparà la part noble, mentre que els magatzems situats a la part posterior els reserva l'Ajuntament per a altres serveis culturals. La regidora de Patrimoni, Rosa Rosell, en va apuntar alguns: el futur Centre de Creació i Pensament Contemporani, el servei municipal de biblioteques i fins i tot com a seu d'altres institucions, com ara l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica).

El director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, que també havia estat director del MNAT, va defensar ahir l'antiga fàbrica de tabacs: «A la part alta hi ha concentració d'elements patrimonials, però la part baixa també té uns actius patrimonials importants, com ara la necròpolis, les troballes de la zona portuària, molts elements en el subsòl de molts edificis i la font del Lleó, a més de Chartreuse».

Pel que fa a la necròpolis paleocristiana, que fa catorze anys que està tancada al públic, Carreté va destacar que en aquests moments el projecte de rehabilitació del museu i del mateix jaciment «és la prioritat número u»: «el projecte tirarà endavant al més aviat possible», va dir, sense concretar terminis. Rosa Rossell va recordar que a començament del 2008, en motiu de la celebració de l'Any Jubilar, la necròpolis obrirà les portes de forma provisional, «sense fer-hi cap intervenció».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667848


BARCELONA - Nova entrada combinada per a cinc museus d'arqueologia de Barcelona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:44

EL PUNT. Barcelona.
Turisme de Barcelona ha creat l'Arqueoticket, una nova entrada combinada que permetrà, per 17 euros, la visita a cinc museus de la ciutat que tenen fons arqueològics: el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, el Museu Egipci, el Museu Barbier-Mueller d'Art Precolombí i el Museu Marítim. L'adquisició de l'Arqueoticket suposa un estalvi de 7,5 euros respecte al preu total de l'entrada en aquests museus per separat. El nou producte pretén dinamitzar el patrimoni arqueològic de la ciutat, i serà vàlid fins al 31 de desembre de l'any en què es compri. Aquesta entrada combinada s'afegeix a un altra ja existent, l'Articket, que costa 20 euros i inclou set centres d'art de la ciutat.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667488 


BESALU - Besalú renuncia a fer un pàrquing subterrani per salvar unes restes romanes

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:41
L'alcalde, Lluís Guinó, i l'arqueòleg Josep Frigola, al costat del jaciment. Foto: R.E.
 
RAMON ESTÉBAN. Besalú
L'Ajuntament de Besalú ha decidit conservar i fer visitables les restes arqueològiques que a principis d'any es van descobrir a la zona de la Devesa, en unes finques on havien projectat fer un aparcament subterrani. Ara es buscarà un altre emplaçament per a l'aparcament. Les troballes pertanyen des de l'època romana (segle I aC) fins a la medieval (segles XIII i XIV) i consisteixen bàsicament en dos edificis (un habitatge i un taller d'entre els segles I aC i IV) i uns trams de carrers. La singularitat del jaciment rau –diuen els arqueòlegs– en el fet que permet constatar que Besalú ha estat habitat ininterrompudament des de fa 2.200 anys.


La zona excavada fins ara –primer per tècnics de la UdG i després per arqueòlegs de l'empresa Janus– fa uns 1.000 m² de superfície, repartits en tres feixes artificials ocupades fins ara per uns horts. Es tenia constància documental que en aquest lloc hi va viure gent fins almenys el segle XV i que el barri medieval s'estenia fins a l'altre costat de la carretera C-66. Arran de la construcció d'aquesta via, al segle XIX, es va fer malbé una part significativa de les restes d'aquell assentament. El que va suposar una sorpresa va ser descobrir-hi restes molt més antigues, com són unes estructures d'entre els segles I aC i II, en plena època romana, a partir de les quals es van anar construint més edificis fins a enllaçar amb els períodes ja documentats. L'arqueòleg Josep Frigola va explicar ahir que les peces més importants són dos edificis que corresponen a un habitatge i a un taller metal·lúrgic. A aquest últim espai pertanyen els dos elements més espectaculars del recinte: dos basaments de sengles columnes.

Els treballs de recerca continuaran pròximament a les finques del costat. Un cop s'hagin acabat les excavacions, es consolidaran les estructures i es condicionarà el jaciment perquè sigui comprensible per als visitants. Es farà un mirador a la part superior i una passera al costat de les ruïnes. També s'hi instal·laran plafons explicatius.

Les excavacions es van fer com a pas previ a la construcció d'un aparcament subterrani, per al qual ara caldrà buscar un emplaçament alternatiu. La zona on hi ha el nou jaciment forma part d'una àrea molt extensa que es reordenarà els pròxims mesos.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667704

 



TARRACO - El pla director de la muralla de Tarragona preveu una inversió de 15 milions d'euros

El novembre del 2005 va caure un tram de la muralla, a l'hort de l'Arquebisbe. Foto: JUANPE R.
 
 
L'Ajuntament també ha demanat al Ministeri de Cultura que la seva restauració sigui inclosa en el pla estatal de muralles

CARINA FILELLA. Tarragona
Redactat per l'arquitecte Joan Figuerola i el seu equip, el pla director de la muralla de Tarragona preveu la restauració de tot el monument, des de la capçalera del circ fins al tram de la via de l'Imperi, amb una inversió de 14.840.000 euros. Les obres es dividiran en deu fases, que començaran pel tram comprès entre la baixada del Roser i el col·legi Lestonnac i acabaran a la torre de l'Arquebisbe i la capçalera del circ. Per la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, el desplegament del pla, que durarà més de deu anys, «és la tasca més important en patrimoni d'aquest mandat, juntament amb la rehabilitació del pont del Diable». L'Ajuntament també ha demanat al Ministeri de Cultura que les obres de la muralla siguin incloses en el pla estatal de muralles.
 
La muralla de Tarragona ha patit les conseqüències del pas del temps i de l'insuficient manteniment que han fet que en diverses ocasions s'hagin desplomat carreus del monument romà. El 1932 es va desprendre un tram corresponent a la torre de Minerva; el 1936, el situat al darrere de l'escorxador i, sense anar gaire lluny, el novembre del 2005 va caure un tram de la muralla situada a l'hort de l'Arquebisbe, després que les filtracions d'aigua després de dies de pluges malmetessin el mur.

Una degradació del monument que s'intentarà pal·liar ara amb l'aprovació d'un pla director de restauració, que ahir va presentar la regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Rosa Rossell.

El pla, que ha estat redactat per l'equip de l'arquitecte Joan Figuerola, preveu una inversió de 14.840.000 euros, que es dividirien en les deu fases en què està dividida l'actuació. La primera fase se centrarà en el tram comprès entre la baixada del Roser i el col·legi Lestonnac, amb una previsió d'inversió d'1.270.00 euros. I acabaran a la torre i el palau de l'Arquebisbe i a la capçalera del circ, amb 1.460.000 euros. Entremig, es farà un seguiment de tota la muralla, incidint en els punts més malmesos: «S'han estudiat totes la patologies dins de cada tram», va puntualitzar la regidora.

El pla, que es preveu que tingui una durada de més de deu anys, ha estat aprovat ja per la comissió territorial de Patrimoni i només cal que li doni el vistiplau el ple municipal. Posteriorment serà tramès al Ministeri de Cultura.

Paral·lelament a l'aplicació d'aquest pla director, l'Ajuntament impulsarà altres actuacions a la muralla amb càrrec de l'1% cultural.

A més, l'Ajuntament i la Generalitat han iniciat negociacions amb el Ministeri de Cultura per tal que la restauració de la muralla tarragonina pugui ser inclosa dins el pla estatal de muralles, que donaria més protecció al monument.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667846


TARRACO - El pla director de la muralla de Tarragona preveu una inversió de 15 milions d'euros

El novembre del 2005 va caure un tram de la muralla, a l'hort de l'Arquebisbe. Foto: JUANPE R.
 
 
L'Ajuntament també ha demanat al Ministeri de Cultura que la seva restauració sigui inclosa en el pla estatal de muralles

CARINA FILELLA. Tarragona
Redactat per l'arquitecte Joan Figuerola i el seu equip, el pla director de la muralla de Tarragona preveu la restauració de tot el monument, des de la capçalera del circ fins al tram de la via de l'Imperi, amb una inversió de 14.840.000 euros. Les obres es dividiran en deu fases, que començaran pel tram comprès entre la baixada del Roser i el col·legi Lestonnac i acabaran a la torre de l'Arquebisbe i la capçalera del circ. Per la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, el desplegament del pla, que durarà més de deu anys, «és la tasca més important en patrimoni d'aquest mandat, juntament amb la rehabilitació del pont del Diable». L'Ajuntament també ha demanat al Ministeri de Cultura que les obres de la muralla siguin incloses en el pla estatal de muralles.
 
La muralla de Tarragona ha patit les conseqüències del pas del temps i de l'insuficient manteniment que han fet que en diverses ocasions s'hagin desplomat carreus del monument romà. El 1932 es va desprendre un tram corresponent a la torre de Minerva; el 1936, el situat al darrere de l'escorxador i, sense anar gaire lluny, el novembre del 2005 va caure un tram de la muralla situada a l'hort de l'Arquebisbe, després que les filtracions d'aigua després de dies de pluges malmetessin el mur.

Una degradació del monument que s'intentarà pal·liar ara amb l'aprovació d'un pla director de restauració, que ahir va presentar la regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Rosa Rossell.

El pla, que ha estat redactat per l'equip de l'arquitecte Joan Figuerola, preveu una inversió de 14.840.000 euros, que es dividirien en les deu fases en què està dividida l'actuació. La primera fase se centrarà en el tram comprès entre la baixada del Roser i el col·legi Lestonnac, amb una previsió d'inversió d'1.270.00 euros. I acabaran a la torre i el palau de l'Arquebisbe i a la capçalera del circ, amb 1.460.000 euros. Entremig, es farà un seguiment de tota la muralla, incidint en els punts més malmesos: «S'han estudiat totes la patologies dins de cada tram», va puntualitzar la regidora.

El pla, que es preveu que tingui una durada de més de deu anys, ha estat aprovat ja per la comissió territorial de Patrimoni i només cal que li doni el vistiplau el ple municipal. Posteriorment serà tramès al Ministeri de Cultura.

Paral·lelament a l'aplicació d'aquest pla director, l'Ajuntament impulsarà altres actuacions a la muralla amb càrrec de l'1% cultural.

A més, l'Ajuntament i la Generalitat han iniciat negociacions amb el Ministeri de Cultura per tal que la restauració de la muralla tarragonina pugui ser inclosa dins el pla estatal de muralles, que donaria més protecció al monument.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667846


Pegamento utilizado por los romanos ha pegado alrededor de hace 2000 años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:55

Arqueólogos Alemánes afirman haber encontrado rastros de un pegamento que dicen fue hecha por los romanos más de 2000 años atrás y usado para montar hojas de laurel de plata sobre cascos batallade la legione.

Investigadores de la Renania museo histórico en Bonn dijo que se había encontrado restos de la cola de un casco de hierro de un legionario descubierto cerca de la ciudad de Xanten. Ha permanecido en lo que fue el lecho del Rin para por lo menos 1500 años.

Frank Willer, el restaurador jefe del museo, dijo que los investigadores llegaron a través de la cola por sorpresa durante la eliminación de una pequeña muestra de metal del casco con una multa sierra. El calor de la herramienta de hojas de laurel de plata causado decorar el casco para quitar los hilos dejando como rastros de la cola detrás.

"Se trata de un sensacional y encontrar un golpe de suerte que estamos todavía en condiciones de encontrar rastros de la sustancia en el casco después de 2000 años", dice el Sr Willer.

El museo del equipo de arqueólogos sostiene que, como el casco sentar en el río de lecho durante tanto tiempo, la cola no era expuesto a los efectos destructivos de la atmósfera y por lo tanto no pierden su poder adhesivo.

Sr Willer dijo que otros restos romanos, incluida la antigua batalla de máscaras, conservados por el museo tenía rastros de plata y decoraciones han sido probablemente pegado de la misma manera. Su condición se ha deteriorado demasiado lejos para encontrar pruebas de pegamento.

Análisis muestra que la cola se hizo romana de betún, sebo y carne echada. Pero los investigadores dijeron que no habían logrado hasta el momento para recrear el adhesivo y que aserrín, de arena o de hollín y tal vez haya que añadir para completar el proceso.

"Cuando finalmente logran rehacer la supercola, es fácilmente competir con sus equivalentes modernos," dice el Sr Willer. "Después de todo, de la que hoy colas palo para 2000 años?"

 

http://www.archaeology.eu.com/weblog/index.html



¿Quién defiende nuestro Patrimonio?

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 08:29

DIARIO HOY

TRIBUNA EXTREMEÑA

10.12.07 -
DIEGO MIGUEL MUÑOZ HIDALGO

 

ENTENDEMOS aquí como 'Patrimonio' toda riqueza natural y cultural que forma parte de nuestras señas de identidad; un legado que no nos pertenece, pues ha de seguir siendo disfrutado por nuestras futuras generaciones. Sobre todo cuando es un recurso vital para nuestra calidad de vida y crecimiento social y económico; lo que exige que nuestro desarrollo sea respetuoso con él, con normas que los políticos han de cumplir y hacer cumplir (al menos eso nos prometen...).

Pero algo va mal en Extremadura cuando surgen asociaciones y multitud de plataformas ciudadanas (contra las nucleares de Almaraz, la cementera de Alconera, la contaminación en Almendralejo, los proyectos de refinería en Tierra de Barros, térmicas en Mérida, primer diseño del Hotel Atrio en Cáceres, Hospedería de Alburquerque, etc.) denunciando: 1º) que nuestros gobiernos municipales, regionales, etc. son culpables (por acción u omisión) de atentados ambientales o histórico-artísticos; y 2º) que la Ley (por precaria) es ineficaz, permitiendo que ciertos poderes, políticos o económicos, sean los primeros en violentarla a su conveniencia.

Ante esto queda un Patrimonio desprotegido y un ciudadano desamparado que se manifiesta, cada vez más consciente del valor de lo nuestro y de tanta injusticia. Y es que ¿sirven de algo las figuras de Protección Ambiental, ZEPA, Bien de Interés Cultural, Patrimonio de la Humanidad... si de un plumazo los políticos recalifican, permiten o impulsan aquí obras rompedoras? ¿Qué fiabilidad tiene una evaluación de impacto ambiental (que ha de sopesar la viabilidad, o no, de impactantes proyectos) si el que ha de ser 'juez imparcial' es 'parte interesada', maquillando efectos negativos y maximizando los positivos?... Igualmente, medias verdades ocultan grandes mentiras: ¿Qué confianza científica tienen los estudios de impacto pagados por promotores privados?, ¿van a ser contrarios a sus intereses?... Todo teatro y manipulación.

Pero ¿de qué depende la conservación de nuestro Patrimonio, natural y cultural?. En primer lugar, del modelo de democracia a seguir: ¿'partitocrática' cada cuatro años, con el riesgo del «ordeno y mando», sin querer consultar al pueblo ni estudios existentes o preliminares... o 'participativa' en el día a día, con el aval de organismos independientes de prestigio que no estén a sueldo? Y, en segundo lugar, del modelo de desarrollo: ¿'desarrollista', incontrolado, voraz, sin una racional ordenación urbana y territorial, favoreciendo el crecimiento rápido (de algunos) a costa de merendarse el Patrimonio (de todos)... o 'sostenible', planificado a medio y largo plazo, respetuoso con nuestros recursos socioeconómicos?

En Extremadura hay muchos más casos en donde se incumple la 'legalidad vigente', dos palabras manoseadas por la demagogia de una Administración que, o es cómplice, o hace la 'vista gorda' (mina de Aguablanca en Monesterio, complejo de Valdecañas, obras en la Mérida arqueológica, o sobre el trazado de la Vía de la Plata-Camino de Santiago, el arranque de casi doscientas encinas en Jerez, etc.). Esta situación se podría resumir así: hay iniciativas a las que, arbitrariamente, no se les dan permisos alegando «crispación social» o «impactos irreversibles» (medioambientales, sanitarios, visuales, etc.); pero, cuando interesa, existe un 'Plan A': saltarse la Ley 'a la torera' al ser dueños de competencias urbanísticas, ambientales y culturales (y si cuela... cuela). Pero hay raras excepciones donde la Ley da la razón a los ciudadanos, mas el poder ya tenía preparado un 'Plan B': la política de hechos consumados; sabiendo estar delinquiendo, que la Justicia es lenta..., continúa hasta consumar la ilegalidad. Tras los años saldrá la condena (como en las ilegales expropiaciones para Siderúrgica Balboa en Jerez, el 'Cubo' de Biblioteconomía en la Alcazaba de Badajoz, etc.); y cuando todo está a favor del denunciante, el culpable lanza un estudiado guión: «sería imposible y perjudicial la reparación», «tendría un gran coste socioeconómico», etc. Un chantaje psicológico para, apelando a la sensibilidad (que no tuvieron), legitimar lo ilegal.

Esta estrategia incluye (desde trincheras gubernamentales y de acólitos o agradecidos del mundo sindical, empresarial, universitario, intelectual, etc.) el disparar con difamaciones: «¿les pagan las multinacionales!», «¿son fundamentalistas!», «¿van contra el progreso!»... Lo triste es que hay quien se lo cree, pues en esta región, aún sumisa o acostumbrada a tanta ilegalidad, el denunciar al 'señorito' está mal visto, y en vez de pedir responsabilidades a los que llevan varias sentencias a sus espaldas, se fusila a los que humildemente ejercen su derecho democrático de advertir el atropello... (un mundo al revés). Al final, en este paisaje extremeño, 'cortijero', siempre escapan los poderosos, siendo la sociedad que lucha por salvar un Patrimonio común la que encima ha de llorar su destrucción y 'pagar los platos rotos' (multas, indemnizaciones, etc.). ¿Por qué no pagan los responsables?

Como acto reconciliador proponemos una reflexión: todos coincidimos en lo mejor para Extremadura (riqueza y empleo, rehabilitar zonas deprimidas...), pero nos desune el 'cómo'. Si poseemos un gran Patrimonio con infinitas potencialidades, si estamos apostando por la 'sociedad de la imaginación'... ¿no sería más lógico que avanzásemos (¿juntos!) hacia modernas fórmulas de desarrollo más coherentes y respetuosas, en vez de retroceder a caducos modelos del pasado con iniciativas impactantes o contaminantes, ubicaciones inapropiadas, etc. y, además, forzando la Ley? Todo es cuestión de rectificar a tiempo y buscar alternativas mejores.

En resumen, en Extremadura hay un tenso debate (desigual): entre los que nos obligan a creer (unos egoístamente, otros con buena fe) que la 'conservación' es un freno al 'progreso', y los que argumentamos que es un paso obligado (su cimiento). Conclusión: ¿Quién defiende el Patrimonio extremeño? ¿Vamos a permitir que unos pocos se coman nuestras 'gallinas de los huevos de oro'?...



DIEGO MIGUEL MUÑOZ HIDALGO es escritor y miembro de diversos colectivos en defensa del Patrimonio extremeño



TARRACO - Sobre el temple d'August

 

A la maqueta de Tàrraco no es va incloure el temple d'August. Foto: EL PUNT

Desitgem que les taques aparegudes en la imatge del subsòl de la catedral de Tarragona siguin les del temple d'August. Però només ho sabrem amb certesa quan s'excavi»

opinió

RICARDO MAR. PROFESSOR D'ARQUEOLOGIA DE LA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI.


L'any 14 dC, August, el primer emperador romà, mor a la ciutat italiana de Nola. En gairebé quaranta anys de govern, havia aconseguit reunir tots els càrrecs, responsabilitats i privilegis possibles de la vella República romana. Després de ser oficialment divinitzat, el seu successor, Tiberi, va autoritzar que els hispans de Tàrraco li dediquessin un temple a la ciutat. L'historiador Tàcit recull la notícia i precisa, a més, que va servir d'exemple per a les altres províncies. La façana de l'edifici va ser ràpidament utilitzada pels tarragonins com a imatge de la ciutat. En les seves monedes van representar el temple acompanyat pel nom de la ciutat i el rostre d'August amb la llegenda «El déu August pare». Amb gran habilitat política donaven suport a Tiberi, el fill adoptiu i successor.

El temple no ha estat encara localitzat. Disposem d'alguns indicis arqueològics, als quals s'afegixen ara els resultats de les prospeccions a la catedral de Tarragona. Aquesta va ser construïda enmig dels vestigis romans de la Part Alta. Per això, s'ha suposat que el temple s'havia de situar en l'entorn de la seu metropolitana. El 1993 revisem les dades arqueològiques respecte al temple, per a la construcció de la gran maqueta que avui dia s'exhibeix en les voltes del pretori. Els nombrosos fragments de marbre procedents de la zona de la catedral, que llavors coneixíem, es dataven amb certesa uns cinquanta anys més tard de la construcció del temple. No podien, per tant, pertànyer a aquest temple. Davant la falta de dades, vam optar per la prudència i vam evitar col·locar un temple en el centre de la maqueta. L'arqueologia és un procés continu. Constantment apareixen noves dades que ens obliguen a revisar les hipòtesis amb les quals treballem.

Fa uns anys van aparèixer nous blocs de marbre, en un abocador del segle V dC localitzat a la plaça del Fòrum. Aquesta vegada la datació dels blocs coincidia amb la data de construcció del temple. Teníem finalment alguna evidència material del cèlebre temple, però era necessari buscar una interpretació que integrés totes les dades. En el congrés internacional sobre l'arquitectura de les capitals romanes, celebrat a Tarragona l'any 2000, vam proposar una nova interpretació per encaixar totes les peces. Vam rescatar una dada que havia passat fins aleshores desapercebuda. En les excavacions del claustre s'havia descobert una enorme trinxera de fonamentació que envoltava la catedral formant un primer recinte d'època romana. Semblava possible imaginar que aquest primer recinte va poder envoltar el cèlebre temple d'August, la ubicació del qual havíem d'imaginar sota la catedral i que va ser construït amb els blocs que finalment van acabar en el runam de la plaça del Fòrum. Calia trobar a més una explicació per als blocs llaurats cinquanta anys més tard. Vam suposar per això que el primer recinte entorn del temple hauria estat substituït per un altre de més gran i monumental. Una explicació que justificava la presència de blocs de marbre amb dues cronologies diferents.

Les noves dades que van ser presentades dijous sobre les prospeccions a la catedral donen suport a aquesta lectura. Els arqueòlegs treballem amb puzles incomplets i cada dia apareixen noves peces que han de ser encaixades en la imatge general. Sabem també que les dades procedents de les prospeccions realitzades poden tenir lectures molt diferents. Fa uns anys, el subsòl de la catedral de Girona va ser prospectada amb georadar i es va creure que es trobava la base d'un temple romà. Es va realitzar l'excavació arqueològica i van aparèixer els fonaments de la catedral romànica.

Naturalment, nosaltres desitgem que les taques aparegudes en la imatge del subsòl de la catedral de Tarragona siguin precisament les del temple d'August. No obstant això, no hem d'enganyar-nos, solament ho sabrem amb certesa quan s'excavi sota el paviment de la catedral.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667852

 



TARRAGONA - Es constitueix el Consell Local del Patrimoni Cultural

L'acord sobre la ubicació del Museu Nacional Arqueològic va ser, ahir, el primer que prenia el nou Consell Local del Patrimoni Cultural de Tarragona, un òrgan creat per «coordinar els esforços de les administracions i guanyar eficiència, diligència i celeritat en la gestió dels temes relacionats amb el patrimoni cultural de Tarragona». El consell, que es va constituir ahir mateix, està format de forma paritària entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament. D'altra banda, el conseller Tresserras va anunciar també la creació d'un altre «ens de gestió del patrimoni arqueològic de Tarragona i el seu entorn», impulsat per la Generalitat i l'Ajuntament i que també estarà obert a altres institucions, com ara l'Arquebisbat».
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2667850 

Powered by LifeType