GIRONA - La consolidació d'elements interiors del campanar de Sant Feliu retarda la restauració i l'encareix 400.000 euros
D. BRUGUÉ. Girona
La capçalera del campanar de l'església de Sant Feliu de Girona torna a treure el cap. Els operaris van començar ahir a desmuntar la part superior de la bastida que des del novembre del 2006 cobreix la façana principal i el campanar, per les obres de restauració que fan. Això, però, no significa que s'hi acabin els treballs: s'ha hagut de consolidar l'interior del campanar i s'acabarà cap al març, uns tres mesos més tard del previst. Els 1,2 milions originals s'han encarit uns 400.000 euros.
+ La bastida ja s'ha començat a treure. Foto: JORDI SOLER |
Fa tretze mesos es col·locava una gran bastida que tapava la façana principal de l'església, així com el campanar. Es donava el tret de sortida a una rehabilitació llargament reivindicada pel mal estat que presentava l'edifici, al qual durant anys no s'hi havien fet feines de restauració a fons. Dalt del campanar hi havien crescut figueres i també era especialment preocupant l'estat dels pinacles, que estaven poc fixats i podien caure. Els problemes, però, afectaven tant elements estructurals com escultòrics. S'han segellat les esquerdes, s'ha consolidat l'edifici, impermeabilitzat el conjunt, renovat la pedra, arreglat el campanar i els pinacles, restaurat els finestrals i, sobretot, s'ha netejat la pedra amb pols de vidre per extreure'n les restes de líquens, vegetals i contaminació. Un dels principals problemes que hi ha hagut durant els treballs ha estat amb el subministrament de la pedra que s'utilitzava per substituir els elements més degradats. Calia fer servir pedra de Girona, però les dues pedreres de la ciutat estan tancades i és complex trobar material. Finalment, es va obtenir material i s'ha pogut complir la rehabilitació segons el calendari previst. Ahir es va començar a desmuntar la gran bastida, perquè la part que va des de la cúpula del campanar fins on arriba l'ascensor és la part on els treballs han acabat i que no necessiten protecció.
La rehabilitació de Sant Feliu ha estat possible gràcies a la signatura d'un conveni de col·laboració entre la Generalitat, el Bisbat, l'Ajuntament de Girona i la Diputació. L'estudi Fuses-Viader ha estat l'autor del projecte de reforma, que tenia un cost original d'1,2 milions. Els problemes que han sorgit amb el subministrament de pedra i altres imprevistos que han anat apareixent han incrementat el pressupost en uns 400.000 euros, que han assumit les quatre parts implicades, en el mateix percentatge que havien acordat inicialment. Segons ha dit el regidor d'Urbanisme de Girona, Joan Pluma, entre aquests treballs s'ha constatat la necessitat de reforçar la part interior del campanar per assegurar que està suficientment afermat. Pluma diu que, de fet, el projecte no s'ha encarit, sinó que s'ha fet més obra de la que s'havia previst inicialment. Això fa que, si bé es preveia acabar a final d'any, la intervenció s'acabarà cap al març. El regidor explica que amb aquestes obres ja acabades, la capella de Sant Narcís restaurada, la recuperació de l'escalinata i les cobertes arreglades, a Sant Feliu, pel que fa a la part exterior, ja no hi manca res. En tot cas, va dir, caldrà plantejar la neteja de l'interior de la nau. Miquel Sitjar, director del serveis de Cultura, i Roger Zamorano, responsable de Cultura de la Diputació, van celebrar i destacar ahir el ritme dels treballs sobretot perquè l'església és un element singular de la ciutat.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2666248