PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Els arqueòlegs descobreixen un mosaic i restes funeràries al Pati de les Clarisses de Tarragona


Agencias / Redacción |

Els arqueòlegs de l'empresa Némesis han descobert un mosaic i diferents restes funeràries al Pati de les Clarisses de Tarragona, situat a l'avinguda Ramon y Cajal. De moment, encara no s'han pogut datar les restes que s'han trobat i caldrà esperar un parell de setmanes per poder determinar amb exactitud si es tracta d'una zona de necròpolis, tot i que de moment tots els indicis fan pensar que sí. Una de les arqueòlogues de Némesis, Loli Ynguanzo, ha explicat que el mosaic està bastant 'arrasat' i que caldrà la col·laboració dels restauradors per poder descobrir el dibuix que hi ha a la zona central del tros de mosaic que s'ha conservat. D'altra banda, Ynguanzo ha apuntat que encara falta excavar l'habitació del costat del mosaic, on 'amb una mica de sort' podria haver-hi un altre mosaic més ben conservat.
 
http://www.diaridetarragona.com/

TORTOSA - La catedral de Tortosa prepara l'obertura de l'exposició permanent

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:18

La còpia del Crist del Palau que ha estat substituït. Foto: G.M.

 

GUSTAU MORENO. Tortosa

El degà president del capítol de la catedral de Tortosa, Josep Maria Tomàs, i l'arquitecte del pla director de la catedral, Josep Lluís Ginovart, van anunciar ahir la propera obertura de l'exposició permanent del tresor de la catedral. La inauguració es farà el 14 de desembre al migdia, amb un acte presidit pel conseller de Cultura i unes jornades de portes obertes amb visites guiades, que duraran tot el cap de setmana. Després, el donatiu per entrar a l'exposició permanent serà de tres euros, tot i que hi haurà preus reduïts per a la gent gran, per als xiquets i per a grups. «Serà el punt de referència en qualsevol visita turística a Tortosa, perquè la catedral té una canònica gòtica única a Catalunya», va dir Tomàs abans de lamentar que la catedral tortosina haja estat fins ara l'única del país que no tenia un museu d'art religiós. Per la seua banda, Ginovart va recordar que obrir la catedral a la ciutat era un dels reptes més importants del pla director, després de 15 anys d'obres com la millora de la coberta, la reparació de la façana de l'Olivera o la rehabilitació del claustre.

Segons Ginovart, l'exposició posarà en comú els sentiments religiosos i la història de l'art, gràcies a la rehabilitació de diferents sales i la recuperació d'alguns espais, com l'antiga canònica o els soterranis. La mostra té un conjunt de 80 peces secundàries i unes 120 peces principals, sobretot restes lapidàries, elements arquitectònics, escultures, mobiliari, còdexs i teixits, el cadiram del cor i orfebreria religiosa. Ginovart va detallar que a l'entresolat de la canònica s'exposarà la «peça magnífica» del Crist del Palau, que ha estat substituït per una còpia al lloc que ocupava fins ara. D'altra banda, també ha deixat a l'absis el retaule d'Huguet, que es veurà al refectori. L'exposició permanent tindrà uns 800 metres de recorregut per diferents àmbits, com l'antic palau del bisbe, l'antic palau del prior major, els soterranis del claustre, el menjador dels canonges, el dormitori, el claustre i la catedral.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2653814


TARRACO - Les restes del subsòl de la catedral de Tarragona pertanyen al temple d'August»

 

 

Un moment de les prospeccions geofísiques a la catedral de Tarragona, al setembre. Foto: J.F.

 

Així ho diu un dels encarregats de les prospeccions, tot i que els codirectors del projecte creuen que l'afirmació és «prematura»

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'italià Pietro L. Cosentino (Universitat de Palerm), un dels responsables de les prospeccions arqueològiques realitzades al setembre a la catedral de Tarragona, afirma sense vacil·lacions que les restes que s'han detectat al subsòl de la seu pertanyen al temple d'August de Tàrraco, un dels grans monuments que fins ara mai no havia estat localitzat. Cosentino és expert en tècniques tomogràfiques en tres dimensions i es basa en les imatges que li han proporcionat els treballs realitzats al temple. Però els codirectors del projecte no es mostren tan rotunds i creuen que l'afirmació «és molt prematura» i que, fins que no s'hagin acabat les tasques d'interpretació de les restes, «cal guardar un nivell de prudència», segons l'arqueòleg Andreu Muñoz.


Pietro L. Cosentino forma part, com a expert internacionalment reconegut en tècniques tomogràfiques 3D de prospecció, de l'equip de científics que, sota els auspicis de l'Arquebisbat de Tarragona, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, va materialitzar un complex projecte de prospecció geofísica al subsòl de la catedral de Tarragona entre els dies 10 i 15 de setembre. A través de diverses webs italianes, Cosentino ha informat de la descoberta del temple d'August al subsòl de la catedral de Tarragona. Per ell no hi ha dubte que les restes que s'han detectat al temple corresponen a aquest gran monument de Tàrraco, que mai ho ha pogut estar ubicat en el mapa de la ciutat romana perquè no se n'havia trobat mai cap evidència.

Però segons els codirectors de les prospeccions l'afirmació és «prematura», com diu l'arqueòleg Andreu Muñoz, que dirigeix el projecte juntament amb Albert Casas (Facultat de Geologia) i Josep Maria Macias (ICAC): «Aquesta informació parteix exclusivament de les declaracions efectuades pel doctor Pietro L. Cosentino, de la Universitat de Palerm, en el congrés anual del Grupo nazionale di geofísica della terra solida dut a terme aquest novembre a Roma», diuen.

La metodologia i l'abast de les tècniques geofísiques emprades en les prospeccions van permetre obtenir dades del subsòl de la catedral sense haver d'excavar-ne el sòl. Andreu Muñoz creu que fins que no hagin completat la interpretació i contextualització històrica de les restes localitzades geofísicament «cal guardar un nivell de prudència», diu. Amb tot, per dijous està prevista una convocatòria de premsa de totes les administracions implicades en el projecte per avançar els detalls de les prospeccions.

De moment, s'han conclòs, per separat, una part dels estudis geofísics derivats de cadascuna de les tècniques emprades: tomografia per resistivitat elèctrica, cartografia de conductivitat EM i radar de subsòl amb antenes de 100 i 270 MHz. Ara, però, falta acabar «la conjunció de totes aquestes dades», per part de tots els geofísics i arqueòlegs que participen en el projecte. Per ells, «cal tenir en compte que els vestigis conservats en el subsòl poden pertànyer a restes anteriors o posteriors al que fou el temple central del tèmenos del Concilium Provinciae. Entre aquestes, el que anomenem segon episcopi cristià de l'antiga Tarracona», diuen.

«Les declaracions efectuades des d'Itàlia ens congratulen i ens encoratgen enormement de cara a procedir a l'estudi definitiu dels treballs efectuats. No obstant, la rellevància històrica i simbòlica de l'acròpolis sacra de Tarragona, així com el respecte institucional cap a les entitats que han promogut aquest projecte, ens obliga a ser extremadament curosos en la difusió de les conclusions extretes», diuen els codirectors del projecte, que afegeixen que «l'exposició pública dels resultats obtinguts només s'efectuarà correctament a partir d'una reflexió interdisciplinària i conjunta entre tots els agents que han intervingut en el procés».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2653816


PERU - Las piedras con las que se edificó el Machu Picchu tienen 250 millones de años de antigüedad

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:59
Lima. (EFE).- Las piedras con las que se edificó la ciudadela inca de Machu Picchu tendrían unos 250 millones de años de antigüedad, según un estudio divulgado hoy por medios peruanos.

 Las rocas, cuya antigüedad se determinó "con métodos radiactivos", se formaron hace millones de años a una profundidad de cinco a diez kilómetros de la corteza terrestre, según el libro 'Geología en la Conservación de Machu Picchu'.

"Luego, con el proceso de levantamiento andino, las rocas salieron a la superficie como granitos fracturados y en miles de años fueron formándose 'bloques caos'", explicó a la agencia oficial Andina uno de los autores del texto y alto funcionario del Instituto Geológico Minero y Metalúrgico (Ingemmet),Víctor Carlotto.

"Eran rocas inestables y el trabajo con ellas fácilmente requirió la participación de miles de personas", mencionó el experto de Ingemmet, al precisar que los incas utilizaron técnicas para tirar las piedras y hacer plataformas inclinando los bloques pétreos para adecuarlos a sus diseños.

"El trabajo de los incas consistió en estabilizar estos bloques, una tarea difícil, a través de terrazas, andenes y plataformas, y luego construyeron sus edificios y los sistemas de drenaje", añadió el experto.

El especialista también destacó que otra de las conclusiones de la investigación reafirma que no existe posibilidad de un gran deslizamiento que haga desaparecer la ciudadela, declarada en 1981 Patrimonio Cultural de la Humanidad por la Unesco.

"Tenemos Machu Picchu para rato. Científicos japoneses siguen difundiendo esa eventualidad pero no es cierto. Los estudios demuestran que existen deslizamientos pero son pequeños y no representan peligro de desaparición", aseveró Carlotto.

El libro, que también fue escrito por los científicos José Cárdenas Roque y Lionel Fidel Smoll, será presentado el próximo viernes en la ciudad peruana de Cuzco, considerada la 'Capital Arqueológica de América'.

 

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20071125/53413673623.html

Powered by LifeType