PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - La RSAT divulga els jaciments de Tarragona en un cicle de conferències


C.F.. Tarragona
La Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT) ha organitzat un cicle de conferències per donar a conèixer alguns dels treballs arqueològics realitzats en jaciments de les comarques de Tarragona. La primera xerrada es durà a terme avui i serà a càrrec de Manuel Vaquero (membre de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), que parlarà sobre les darreres excavacions arqueològiques al Molí de Salt (Vimbodí) i el final del paleolític superior al sud de Catalunya. El dijous 13 de desembre l'arqueòleg Josep Vallverdú presentarà l'excavació preventiva del barranc de la Boella de l'any 2007(on es van localitzat restes d'un mamut de fa un milió d'anys), i les línies de recerca encetades sobre el plistocè inferior i mitjà del Camp de Tarragona. Les intervencions arqueològiques al solar número 18 del carrer Jaume I de Tarragona centraran la xerrada que Moisés Díaz, de l'empresa Codex, oferirà el dilluns dia 17. I, finalment, Manel Güel tancarà el cicle el dia 20 amb la conferència Revolució i contrarevolució a la ciutat de Tarragona a la Guerra dels Segadors. Totes les conferències tindran lloc (19.30 h) a la seu social de la Reial Societat Arqueològica, al carrer Major, 35, de Tarragona.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2660449

SERINYA - La cova de la Bora Gran de Serinyà, el taller d'eines de l'«Homo sapiens»

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:59
Una tesi de màster de l'arqueòleg Gerard Campeny demostra que la cova de la Bora Gran va ser un centre tecnològic especialitzat en la creació d'eines amb banya de cérvol

LAURA PORTAL.

+ Unes quantes de les eines de banya de cérvol trobades a la cova de la Bora Gran de Serinyà, estudiades per Campeny. Foto: G. CAMPENY

Fa quinze mil anys les eines no es trobaven en cap botiga; se les havia de fer un mateix, i els materials eren mínims. Encara no s'havia entrat a l'edat del ferro, i ni tan sols es coneixien les propietats d'aquest metall. Els homes i dones que vivien en ple paleolític superior s'havien d'espavilar amb eines d'altres materials, que sortosament s'han localitzat en jaciments prehistòrics i han aportat informació que permet reconstruir la història dels nostres orígens.

Un dels jaciments més importants sobre aquest període concret, el magdalenià, a la península Ibèrica, a part del famosíssim d'Altamira, és a les comarques gironines. Es tracta del jaciment de les coves de Serinyà. Aquesta informació no és nova, però ara el treball d'investigació per a una tesi de màster de l'arqueòleg Gerard Campeny demostra que una d'aquestes coves, la cova de la Bora Gran, va ser un centre tecnològic especialitzat en la creació d'eines amb banya de cérvol durant aquells milers d'anys.



MÉS DE 500 PECES

Campeny ha estudiat a fons aquesta cova i especialment les moltes eines que s'hi han anat trobant. Així, ha extret una mostra d'unes 510 peces, el 70 per cent de les quals eren fetes de banya de cérvol i la resta, sobretot d'os. Aquest arqueòleg gironí explica que els Homo sapiens
residents en aquesta cova van arribar a un nivell d'especialització en la creació d'eines amb aquest material molt més elevat que els anteriors habitants de la zona. Eren caçadors d'aquest cèrvid, que els proveïa de molts recursos. A banda de la carn, del cérvols també n'aprofitaven la pell, els tendons, els ossos i les banyes. Tot i que també feien eines amb os, la banya de cérvol els permetia fer una feina més fina, ja que té més mal·leabilitat. Aquesta característica feia que les armes que en resultaven fossin també més resistents, en comparació amb les d'os, que era molt més fràgil. Entre les peces estudiades hi ha agulles, atzagaies i arpons.El treball de tesi de Campeny va ser presentat aquesta setmana passada a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ara Campeny continuarà treballant i fent investigació en jaciments com ara el Camp dels Ninots de Caldes de Malavella i el d'Atapuerca, a Burgos, però també començarà a preparar la tesi doctoral, en la qual vol comparar els resultats obtinguts del jaciment de Serinyà amb els dels altres jaciments del mateix període trobats a Occitània, a la comarca del Perigord, una de les àrees més importants d'Europa en jaciments del període magdalenià.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2660527


El MNAC s'enriqueix

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:55
Sense un pressupost fix per comprar obres, el museu resol amb diverses fórmules l'increment del seu patrimoni

MARIA PALAU / LLUÍS CRUSET ANDREU DALMAU (EFE) GABRIEL MASSANA / LLUÍS CRUSET ANDREU DALMAU (EFE) GABRIEL MASSANA / LLUÍS CRUSET ANDREU DALMAU (EFE) GABRIEL MASSANA.
Barcelona
Quan falta ben poc perquè arribi el seu tercer aniversari, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'ha fet valdre aquest últim any com un museu viu. Per mitjà de diverses fórmules –dacions, donacions, compres patrocinades, etc.–, el MNAC ha aconseguit el seu propòsit: incrementar el patrimoni i enriquir les col·leccions. Amb l'entrada de Maite Ocaña en la direcció del museu, fa un any i mig, les portes del Palau Nacional de Montjuïc s'han obert per incloure obres de Picasso, Àngel Ferrant, Santiago Rusiñol, Edward Munch i Josep Maria Jujol, entre altres. L'equip directiu té la sensació gratificant que està fent la feina ben feta i que hi ha resultats tangibles. Però això no exclou que reivindiqui un pressupost propi específic per fer més compres.





Maite Ocaña considera «excel·lent» el nombre –i la qualitat– d'obres que ha incorporat el MNAC l'últim any. Excel·lent però, és clar, no pas excepcional. La directora del museu argumenta: «Si un museu no s'enriqueix, queda obsolet. Si un museu no creix, mor. Un museu és viu si es renova, si es reforça, constantment.»

Per aquest motiu, Ocaña i tot el seu equip reivindiquen amb força la creació d'un pressupost fix, específic i propi, per a adquisicions d'obres d'art. El president del patronat del MNAC, Narcís Serra, s'hi ha referit sovint els últims temps. «Existeix en tots els museus importants del món, tot i que a l'Estat espanyol és més complicat, excepte, és clar, en museus com el Prado o el Reina Sofía», explica Ocaña. El MNAC, si realment vol ser un museu competitiu en l'àmbit internacional, no hi pot renunciar de cap de les maneres. La reivindicació d'aquesta partida econòmica per a compres no és cap novetat. És una obsessió de fa temps. Però cada cop sembla que és una realitat més pròxima. La directora assegura: «Les administracions ja no ens giren l'esquena quan posem aquesta qüestió sobre la taula. Hi ha molt bona predisposició per desencallar el tema tan aviat com sigui possible.» És gairebé improbable que sigui un fet en els pressupostos del museu de l'any 2008. En canvi, tot indica que s'aprovarà per als pressupostos de l'any 2009. «Hi confiem», subratlla Ocaña.

Ocaña matisa: «No som ingenus. Evidentment, no estem parlant d'una partida gaire ambiciosa. Sabem com està el mercat de l'art, les xifres que s'hi mouen, i és impossible que puguem comprar un gran Picasso. Però sí que pensem en obres de menys valor econòmic, i no per això menys importants.»

Mentre aquest pressupost propi no arriba, el MNAC continua i continuarà movent fils per aconseguir obres d'art per altres vies. És el que ha estat fent els últims anys: dacions –pagament d'impostos amb obres d'art–, donacions, compres patrocinades per empreses, etc. Totes aquestes fórmules seran importants per incrementar el fons del museu fins i tot quan es disposi del pressupost propi. «Estem treballant perquè aquest ritme d'incorporacions no s'aturi», confirma Ocaña.

Perquè –això és una evidència– en les col·leccions del MNAC hi ha buits. Ocaña apunta: «De fet, hi ha buits en totes les col·leccions, fins i tot en les més riques, com ara la del romànic i la del gòtic. El relleu de Pere Oller que vam incorporar va omplir un buit en la col·lecció d'art gòtic, que ningú no en dubti. No podem pressuposar que ja ho tenim tot de romànic i gòtic. En algunes col·leccions, els buits són més flagrants, és clar.» En els períodes del renaixement, barroc i, per descomptat, art modern, els buits són remarcables.

Els artífexs del MNAC estudien, diàriament, quines obres poden entrar a formar part del discurs del museu, quines obres poden millorar-ne el discurs. No tot val. Des que han començat a entrar-hi obres per la via de la dació –quatre mobles de Jujol van ser-ne pioners– molta gent sol·licita informació al MNAC. Ocaña remarca: «Vénen a parlar, se n'informen. S'ha creat un ambient propici que, a curt o llarg termini, sabem que es traduirà en noves incorporacions.» Malgrat tot, repeteix que no qualsevol obra serveix per a una dació: «Ens ha d'interessar.» També han notat un major nombre de consultes per donacions i dipòsits. «S'està creant una actitud més oberta i de noves expectatives», conclou Ocaña.

Recuperant el fil de les mancances de les col·leccions del MNAC, i quan encara continua oberta la discussió de fins a quin any ha d'arribar el museu –actualment, s'acaba als anys quaranta–, Ocaña té molt clara la política que cal seguir: «Abans de mirar més enllà, hem de consolidar i potenciar el que ja tenim. El MNAC ha d'anar més enllà dels anys quaranta? La resposta ha de ser fruit d'una reflexió pausada i assenyada.»


TÀPIES VA MARCAR LA TENDÈNCIA.

L'estiu de fa dos anys, quan Eduard Carbonell encara dirigia el museu, el MNAC va incorporar dues obres de gran format de Tàpies, Jeroglífics (1994) i Matèria i metall (1993). Per adquirir aquestes peces, que van marcar la tendència actual d'ingressos, el museu va signar dos convenis de patrocini amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Abertis Infraestructuras. Sens dubte, la compra més important de l'any 2007 ha estat l'obra de Picasso Dona amb barret i coll de pell (1937). La compra la va fer l'Estat, a través del Ministeri de Cultura i amb la conformitat del Ministeri d'Economia i Hisenda, en una operació de dació en concepte de pagament d'impostos d'Abertis Infraestructuras. Al costat d'aquesta peça –que l'Estat ha cedit al museu–, s'exposen temporalment 8 obres més de Picasso de la col·lecció de Catherine Hutin, filla de Jacqueline Picasso, dipositades al MNAC durant un any –per tant, fins al febrer vinent–. Una altra incorporació destacada ha estat l'escultura d'Àngel Ferrant Dones entrellaçades (1952), que el museu va adquirir l'octubre de l'any passat en una subhasta d'art espanyol que es va fer a Madrid. El Ministeri de Cultura va exercir el dret de tanteig i retracte en nom del MNAC. I encara anotem un altre ingrés remarcable: els descendents de Santiago Rusiñol van dipositar, a l'abril, l'últim quadre inacabat de l'artista, un jardí que estava pintant quan va morir a Aranjuez el 1931.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2660430



CHINA - Arqueólogos excavando restos de la antigua ciudad en el este de China (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:54

Los arqueólogos han descubierto los restos de una antigua ciudad en el este de la provincia de Zhejiang.  El encontrar se espera que arroje más luz sobre la larga historia de la civilización china.
  El descubrimiento fue hecho cerca de Mojiao Montaña entre Liangzhu y Pingyao municipios en Hangzhou. La antigua ciudad aparece para cubrir un área de unos tres kilómetros cuadrados.There are still pieces of walls as high as four meters at the site. Todavía hay piezas de paredes tan alto como cuatro metros en el sitio.

 

Expertos dicen que la antigua ciudad puede ser de fecha anterior a la del período de fines de la Liangzhu cultura, que es de unos 4 mil a 5 mil años atrás.

http://www.archaeologynews.org/story.asp?ID=245854&Title=

Ancient%20city%20found%20in%20E.%20China

Editor:Liu Fang

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

Nueva Delhi, Dec 1: arqueólogos chinos dicen que han descubierto los restos de una antigua ciudad en el este de la provincia Zhejiang de China, un pronunciamiento que podría demostrar mejor la larga historia de la civilización china.

Bao Xianlun, director of Zhejiang Provincial Cultural Heritage Bureau said that the remnant was found close to Mojiao Mountain between Liangzhu and Pingyao townships in Yuhang District of the provincial capital Hangzhou. Bao Xianlun, director de Zhejiang Provincial de Patrimonio Cultural Mesa dice que el remanente se encontró cerca de Mojiao Montaña entre Liangzhu y Pingyao municipios de Yuhang Distrito de la capital de la provincia de Hangzhou.

After studying the remains, experts approximate that the ancient city enclosed an area of about three square kilometres, with pieces of walls as high as four meters still visible at the cite. Después de estudiar los restos, los expertos de que la aproximación de la antigua ciudad adjunta un área de unos tres kilómetros cuadrados, con piezas de paredes tan alto como cuatro metros todavía visibles en la cita.

According to Liu Bin, a research fellow with the bureau, the remains can be dated earlier than the late period of the Liangzhu culture, reports Xinhua. De acuerdo con Liu Bin, un investigador con la Mesa, los restos pueden ser de fecha anterior a la del período de fines de la Liangzhu cultura, informa Xinhua.

The Liangzhu culture is believed to be one of the crucial prehistoric cultures in the Taihu Lake area and is named after Liangzhu, where a number of relic sites have been discovered since the 1930s. El Liangzhu cultura que se cree que es una de las culturas prehistóricas fundamental en el Taihu Lake área y lleva el nombre de Liangzhu, donde una serie de sitios reliquia se han descubierto desde la década de 1930.

Yan Wenming, an archaeologist from Beijing University, said the finding of the city remains indicated that the Liangzhu culture period had entered an advanced development stage of prehistoric civilization. Yan Wenming, un arqueólogo de la Universidad de Beijing, dijo que la búsqueda de restos de la ciudad indicó que la Liangzhu cultura ha entrado en un período de avanzada etapa de desarrollo de la civilización prehistórica. (ANI)

 

 http://www.archaeologynews.org/story.asp?ID=245853&Title=Archaeologists%

20dig%20up%20remains%20of%20ancient%20city%20in%20east%20China


Powered by LifeType