ACNN.B.. L'Albiol
L'alcalde de l'Albiol, Andreu Carrasco, ha demanat al Departament de Cultura l'elaboració d'un projecte per a la consolidació de les restes del castell del poble, que data del segle XII. Carrasco, a més, demanarà al Ministeri de Foment que destini una partida pressupostària «per donar una empenta» al projecte de conservació de la fortalesa.
+ Aspecte que ofereixen actualment les ruïnes del castell de l'Albiol. Foto: EL PUNT |
L'alcalde es va reunir ahir amb el subdelegat del govern central a Tarragona, Joan Maria Abelló, a qui va presentar el projecte de preservació de les restes de la fortificació. Segons ha explicat l'alcalde de l'Albiol, Andreu Carrasco, el mes de juliol passat l'Ajuntament va comprar els terrenys del castell, fins llavors de titularitat privada. El consistori ha encarregat ja a una empresa privada les tasques de neteja de la zona, que començaran després de les festes de Nadal. En aquesta primera fase de condicionament de les restes, el pressupost l'ha assumit del tot l'Ajuntament de l'Albiol.
En la segona fase del projecte de conservació del castell de l'Albiol, es confia ja poder disposar del projecte que s'ha demanat al Departament de Cultura de la Generalitat i es buscarà, després de la reunió mantinguda ahir amb el subdelegat del govern central, aconseguir una partida pressupostària per part del Ministeri de Foment. Andreu Carrasco també ha destacat la possibilitat de rebre finançament de la partida que el Ministeri de Foment destina a projectes culturals.
Aquesta partida representa l'1 per cent del pressupost amb què compta el ministeri, i es destina a projectes que impliquen béns d'interès nacional o local, de titularitat pública i que comptin amb altres finançaments. El castell de l'Albiol està situat al cim d'un turó a 867 metres d'altura, en un dels contraforts meridionals de les muntanyes de Prades. Les restes que queden visibles de la fortificació construïda al segle XII estan formades per una torre de planta rectangular, dos edificis annexos i un recinte ampli que inclou torres de franqueig.
El lloc va ser cedit l'any 1158 pel comte Ramon Berenguer IV a Joan de Martorell, en plena conquesta de la Catalunya Nova als sarraïns, amb l'encàrrec de repoblar-lo i fortificar-lo. Segurament el castell es va construir i es va restaurar en l'emplaçament d'una fortificació sarraïna que, a la vegada, s'havia bastit sobre una torre d'observació romana. Durant la Guerra dels Segadors, les tropes castellanes en van ordenar la demolició, motiu pel qual ara només se'n conserva una part.