Quan comença un nou l'any toca fer analisis de com ha anat l'anterior. Ja no porto el contatge dels llibres que em vaig llegint (tampoc son masses darrerament i la pila de llibres pendents no deix de creixer) però si que segueixo apuntant tot el relacionat amb els jocs de taula.

El 2020 ha sigut l'any de la pandemia, el confinament, l'aillament social. Això ha provocat que no hagi pogut quedar tant com voldria per jugar amb els companys del Club Diògenes, els amics o la familia. Però també ha sigut l'any on hem descobert que les sessions de joc online son una bona manera de poder mantenir viu aquesta afició. Jo fins ara només havia fet servir les webs que permeten jugar online per coneixer algun joc concret, o per jugar al Throught the ages. Però amb el confinament que va començar al març la web boardgamearena.com o el programa Table Top Simulator ens va salvar a més d'una de l'aillament social. A la tardor, amb el toc de queda a les deu, les sessions nocturnes dels divendres del club s'han hagut de moure cap al discord. No és el mateix, però almenys serveix per mantenir el contacte :-).

Doncs amb aquesta situació no és estrany veure que el numero de partides fetes durant el 2020 (363 partides a 136 jocs diferents) és superior que l'any anterior (339 partides a 160 jocs). Que tots estiguem tancats a casa és el que te, és més facil trobar companys de taula. I quan no hem estat confinats, almenys en el meu cas, també he intentat quedar tot el posible per tal de mantenir un bon equilibri de contacte social i aixì una bona salut mental. M'alegra veure que el numero de partides ha augmentat, però el numero de jocs jugats no. Bon senyal de que repeteixo jocs :-D.

Els jocs més jugats han sigut aquestos:
  • Belratti 18 partides
  • Cryptid 13 partides
  • Nova luna 12 partides
  • For sale 11 partides
  • Toma6 10 partides
  • Can’t stop 10 partides
  • Coloretto 10 partides
  • The crew 9 partides
  • Gloomhaven 9 partides
  • Carcassone 8 partides
  • LLAMA 8 partides
  • Point salad 8 partides

Mirant aquest llistat hi ha tres coses que em sorprenen. Les partides del Belratti i el Cryptid han estat sempre presencials, deu-n'hi-do quantes n'he fet! Es nota que son dos jocs que m'encanten. Despres tota la quantitat de jocs lleugers, com el Can't stop, Coloretto, For sale, Toma 6, Llama, Point salad....  Per acabar, 8 partides al Carcassonne? I aixó sense contar les partides dels campionats de carcassonne que he participat enguany, que crec que han sigut tres (Nota mental: perque no he apuntat aquestes partides? [emoticono de pensar]) WTF! Si és un joc que feia anys que no jugava! Si va ser el primer que em vaig comprar i el vaig acabar aborrint! Si el tinc guardat al fons del prestatge! Resumint, he redescobert el Carcassonne online, l'estic tornant a gaudir, és un gran clàssic que aporta moltes situacions divertides i adoro les guerres per les granges.

Però per a mi el més remarcable de l'any son les partides online super epiques al Joc de Trons, al Gloomhaven o al Throught the ages. I presencials em quedo amb les dues que he fet al Twilight Imperium. La primera em va deixar molt freda, no vaig acabar la partida amb bones sensasions i no en guardo bons records, però li vaig voler donar una segona oportunitat al joc. La segona vegada tampoc vaig guanyar però en canvi la vaig gaudir moltissim!!!! El joc, la companyia, la musiqueta, va ser un bon dia per recordar :-).

I bé, si els darrers anys sempre havia tingut el proposit de no comprar masses jocs... Al 2020 ha passat com al 2019 i he tornat a tenir moltes incorporacions a la ludoteca (18):
- Compres segures de jocs que sabia que em triumfarien: Belratti, Unlock epic, Salad points, Skull king, 4 Exits diferents, Mysterium Park
- Compres a cegues: The crew, Dragon keepers, Mision secreta
- Regals d'amics o familia: Terraforming mars, , Adventure games, Preguntas de mierda, Parade, Not Alone, Sant Jordi

Els quatre Exits i el Mysterium Park ha sigut per completisme (si, si... XD). M'agraden tant tots els Exits que quan van editar els darrers 4 en castellà els havia de tenir si o si. I amb el Mysterium Park, més del mateix. Si aquesta nova versió simplifica el joc, te menys duració i mante el mateix esperit de Mysterium, era compra obligada.

De les compres a cegues, he tingut sort i The crew ha passat a ser un dels meus cooperatius preferits. El joc s'explica en cinc minuts, és agil, divertit, les cartes tenen dibuixos simpatics relacionats amb l'espai i la ciencia ficció. És un joc rodó. Les altres dues compres a cegues han sortit d'una subhasta benefica i ja tinc moltes ganes d'estrenar-los. Perquè aquesta és una altra, que amb tantes incorporacions es fa més complicat jugar a tot el que tinc.

Tot fa pensar que al 2021 tindrem més confinament i restriccions socials... Comencem l'any amb el local del club tancat. Esperem que la cosa millori per a tots i poguem tenir un any ben ludic.