Madrid: El parc de “El Retiro”
Passejant pel parc del Retiro a Madrid es fa inevitable recordar les guerres napoleòniques tot imaginant aquest espai ple de rases i arbres tallats, parets derruïdes, ermites enderrocades i l’Observatori Astronòmic convertit en polvorí mentre el que avui és el Museu de El Prado era emprat com a caserna de cavalleria de les tropes franceses que s'hi hostatjaren gairebé durant tota la guerra.
Es clar que els anglesos que acudiren aparentment per ajudar aprofitaren l'ocasió per destruir, per exemple, la fàbrica de porcellana del Retiro. L'explicació oficial fou per evitar que els francesos la reconquerissin però es fa difícil no sospitar que la competència amb les porcellanes angleses no hi tingués res a veure.
Probablement també el descans dels monarques, si és que mai algun monarca des dels àustries menors ençà s’ha cansat excessivament, hauria estat diferent sense aquest espai. Felip II va convertir aquell bosc aleshores a les afores de Madrid, però no massa allunyat de l’antic Alcasser, en un lloc de respòs fora de la cort. El convertí en un espai de retiro d’aquí li ve l'actual topònim.
Seria el privat de Felip IV, Comte-Duc d’Olivares qui aconsellà al monarca de comprar més terrenys al costat del Monestir de los Jerónimos i transformar aquests espais coneguts, des de l'època dels reis Isabel i Ferran, com los cuartos, en un magnífic palau amb jardins on s'hi celebrarien festes i recepcions. Aquest espai de llacs, canals, jardins i una casa de feres, tant elitista va rebre el nom de Palacio del Buen Retiro.
Avui només en queda la sala de ball coneguda com el Casón del Buen Retiro. En aquest espai hi vaig veure per primera vegada exposat el Gernika, cuirassat darrera una gran urna de vidre per por d’algun atemptat, i una bona part tant d’esbossos com d’apunts de Picasso entorn d’aquest quadre.
Quan es va produir el foc que va reduir l’Alcàsser a gairebé res, El Retiro va deixar de ser un espai lúdic per esdevenir durant la construcció de l’actual Palau Reial de Madrid la residència oficial de
Seria la regent Maria Cristina qui l’any 1901 va convocar un concurs per construir un monument en honor del seu marit Alfons XII vora el llac. El concurs va ser guanyat per l’arquitecte català Josep Grasés Riera, qui va presentar el projecte que avui s'hi veu, amb una gran columnata que rodeja l’estàtua eqüestre del monarca adornada i complementada per lleons i altres al·legories junt a una escalinata que arriba fins la mateixa aigua del llac.
Entre tots els elements de l’actual parc, n'hi ha dos de força interessants: un arbre que possiblement sigui el més vell de tota la ciutat, conegut com Ahuehuete, un exemplar que procedent de Mèxic fou plantat l’any 1633, quan encara s’hi estava construint el palau i En segon lloc una font coronada per una escultura de bronze dedicada a l'Àngel Caigut, obra de Ricardo Bellver i situada on hi havia l’antiga fàbrica de porcellana. Segons diuen aquesta escultura és inspirada en el poema romàntic The lost paradise de John Milton.
Aquesta font - estàtua és situada en un lloc no excessivament concorregut però prou tranquil com per passejar-hi tant nadius com turistes buscant un bri d’aire els dies de calor de l’estiu.
technorati tags: Viatges , Madrid , El Retiro , Ángel Caido , Història , Palacio , Carlos III , Maria Cristina , Ricardo Bellver , John Milton
MENFIS i RAMSES II
La fascinació exercida pels faraons encara roman avui en dia gairebé intacta, mercès als artistes i artesans que elaboraren fórmules pictòriques pròpies de la reialesa fins crear una autèntica estètica del poder on al marge de les insígnies, vestuari i altres atributs hi havia la colossalitat.
A Egipte les estàtues colossals no son altra cosa que una metàfora del conjunt de la civilització. Una civilització les restes de la qual es va erosionant abans de tenir prou temps com per entendre-la i a El Caire, el Museu Egipci o conjunts com els de Gizeh, Saqqara o Menfis serveixen de resum per la història del país del Níl.
Al sud del Delta hi ha el poblat de Mit Rahina, a la zona de Menfis, antiga capital i centre econòmic del Baix Egipte. Encara que avui costi de creure, qui dominava Menfis dominava l’alt i el baix Egipte. En aquest indret s’hi conserva una figura colossal de Ramses II, un faraó que mort a la inusual edat de 80 anys, va tenir temps d’emplenar de propaganda tot el país deixant nombrosos testimonis de la seva persona, fos en qualitat de rei o de deu a partir de texts redactats per ell mateix o composats per la seva glòria; estàtues enormes, palaus en ruïnes i temples com el d’Abu Simbel.
Destre en l’art de la propaganda i la publicitat, es va saber fer representar sempre en els millors moments i si en algun cas, com a la batalla enfront dels hitites a Quadesh, es produïa una derrota o com a molt un empat, no tenia cap escrúpol per reconvertir-lo en una heroïcitat.
El colós que de Ramses II es pot contemplar a Menfis té un problema d’interpretació: fa una ganyota cínica o riu dolçament?
Si la imatge que tenim d'aquest faraó és que fou certament superb i despietat, és més probablement més per culpa de la literatura que no pas de la història. Aquesta imatge més tradicional ha perdurat mercès al sonet de Shelley, Osimandies, composat quan es traslladà al Museu Britànic un magnífic bust del faraó que hi roman exposat. Tot i que alguns autors defensen que simplement era un egòlatra que al regnar en temps d’abundor es va poder dedicar a deixar rastres de la seva vanitat personal pertot el país.
Però no és només la figura colossal del faraó el que es pot visitar, si la temperatura ho permet, un museu a l’aire lliure envolta a Ramses II.
Una de les peces que potser crida més l’atenció és la interessant Esfinx d’alabastre, potser del temps de Hatshepsut. Aquesta Esfinx no impressiona com la de Gizeh però és perfectament abastable, dóna una idea de força apaivagada, reposada, en actitud majestàtica gairebé divina i dominada més per la intel·ligència humana que no pas per la força animal destructora d’enemics.
La resta de l’espai és ocupat per bases de columnes inabastables, escultures com les de Lameses II, sarcòfags, un llit on es duien a terme els processos de momificació, i altres restes que et porten a la observació i la reflexió sobretots aquests exemples de la producció humana.
technorati tags: Viatges , Egipte , Ramses II , sarcòfags , esfinx , Shelley , Osimandies
Recorrent el regne de Siam
Tailàndia es un d’aquells països que més possibilitats i seguretat ofereix pel viatger al Sud est Asiàtic. El recorregut de Bangkok fins la frontera de Myanmar és un viatge paisatgístic i històric força interessant que mai hauria de fer una persona mínimament sensata a partir del mes de maig.
Wat Po és el centre religiós més antic de Bangkok, no és pas una pagoda, és una ciutat sagrada on la majoria dels fidels i dels visitants volen veure o venerar tres coses: el Buda Jacent, una escultura imponent, de 46 metres, els Guardes de Pedra que vigilen amatents per la seguretat tant terrenal com espiritual de la zona i els immensos Fal·lus de Shiva que emergiren del terra per ajudar a la fertilitat masculina abans de la viagra.
El districte de Thonburi es caracteritza pels canals -khlongs- on, encara avui, com segles enrere hi naveguen canoes carregades de fruita o peix, molta canalla es banya a la porta de velles cases de fusta, o vora barcasses clavades les unes a les altres esdevenint la llar habitual, amb una important diferència: totes disposen d’un xampinyó a la proa i el seu corresponent televisor que poc tenen a veure amb les barcasses de l’època imperial que s’exhibeixen al khlong Bangkok Noi.
El rei és considerat una encarnació de deu Vishnu i faltar-l’hi al respecte es fortament castigat amb presó, fet que explica com en una monarquia, aparentment parlamentaria, que ha patit una vintena de cops d’Estat en poc més de mig segle, ningú ha posat mai en dubte l’autoritat de Rama IX. Es clar que a Tailandia el rei no és un polític, és Déu. L’actual sobirà és el novè de la seva dinastia, que l’any 1782 refundà el regne de Siam i traslladà la capital de la monumental Ayutthaya a Bangkok.
Per conèixer els orígens d’aquesta civilització cal dirigir-se a pocs kilòmetres de l’actual capital. El palau Bang Pa-In marca l’inici de l’occidentalizació de Siam, amb pavellons de la més diversa inspiració fets construir pel rei Mongkut, Rama IV, el primer monarca que viatjà a Europa.
L’obsessió d’aquest rei era preservar la independència del seu país, al mateix temps que es va proposar de modernitzar-lo amb l’esperança que els colonitzadors deixessin de veure’ls com a personatges exòtics, sempre, es clar, des l’òptica de l’Europa del XIX. Aquest rei és el qui va contractar una institutriu pels seus fills, l’anglesa Anna Leonowens que ha passat a la història bàsicament per tres films diferents, tots amb el mateix títol d’Anna i el rei.
Rama IV i el seu fill Rama V van haver de tornar a construir el seu regne destruït per una sanguinolenta invasió Birmana. Les cendres d’aquest regne es visiten a Ayutthaya, la seva capital durant 400 anys. El més important de l’antiga capital és el temple budista Wat Phra Sanphet, però el saqueig de la ciutat fou tant ferotge que l’estat de les runes són un testimoni més de la destrucció que no pas del seu esplendor.
A mig camí entre la capital i la frontera hi ha Sukhothai, la capital del primer regne Tai unificat. Malgrat la seva antiguitat, el parc històric és molt més ben conservat que el d’Ayutthaya. Especialment significatiu és el temple Wat Mahathat (s. XIII), rodejat per una fosa i sembrat de llacunes ornamentals. Però l’esencial del budisme resta immutable: a tots els temples hi ha Buda esculpit en alguna posició que reflexa serenitat i harmonia amb la natura, sempre guardant relíquies en cambres que tenen forma de panotxa de moresc, amb una base rodona i punta en espiral.
La presència del budisme a la vida quotidiana dels tailandesos és intensa, encara avui les cases disposen d'altars a la porta per conjurar els mals esperits i els joves compleixen un breu servei religiós treballant com a monjos durant algunes setmanes de la seva vida.
Els temples acostumen a ser plens a vessar de fidels que canten i deixen com ofrena menjar per als monjos i flors de lotus, una flor que sorgida del fang i dels pantans s’aixeca i s’obre fins convertir-se en quelcom meravellós que pels budistes és una al·legoria del recorregut de l’ànima.
La ciutat de Chiang Mai és un bell lloc emmurallat, amb uns 300 temples, gairebé tants com Bangkok, que combinen la tradició amb la modernitat més estrident. Als mercats de carrer s’ofereixen massatges, es venen artesanies i qualsevol producte de signatura com més famosa millor que sigui possible imitar - bosses,rellotges, roba, cd’s, dvd’s i fins perfums - a un preu encara inferior al del mercat nocturn del Pang Pong de Bangkok.
El més atractiu de la regió del nord és la seva natura, una selva muntanyosa habitada per elefants i encara algun tigre. El segle XIX era un dels punts clau de l’opi provinent del “Triangle d’or”, la zona fronterera de Tailandia amb Myanmar i Laos. Avui és un punt amb uns carrers plens de pols i botigues pels turistes on es pot fer alguna compra curiosa i tant ben localitzat com senyalitzat.
Les dictadures i revolucions a Myammar i Laos van provocar que tribus com els akha, els hmong i els karen abandonessin els seus llocs d’origen i s’instal·lessin a Tailàndia. Actualment aquests grups viuen majoritàriament del turisme i la ciutat de Chiang Rai s’ha convertit en el punt de sortida de rutes de muntanya i visitesa poblats d'aquestes minories ètniques que, amb la discreció més convenient, ràpidament s’han adaptat a les necessitats del turista que hi arriba.
L’opi ens diuen que ha estat pràcticament eradicat de la zona pel rei Rama IX, qui fa anys visità cada una de les tribus per demanar que abandonessin el conreu de la rosella. Segons sembla els seus pobladors acataren aquesta ordre, al cap i a la fi qui discuteix a Déu si aquest es presenta al poblat i en persona?.
technorati tags: Viatges , Siam , Tailandia , Bangkok , Wat Po , canal , Thonburi , Ayutthaya , Rama , Sukhothai , buda , art , Chiang Mai
El Vaticà: Rafael, la política i el poder d’un Papa
Visitar un museu és sempre una excursió cap a la descoberta i si es disposa de prou temps, per fer-ho amb calma, es pot transitar cap a altres èpoques i sentir algunes de les seves passions. Als museus vaticans és fàcil veure passar molta gent anant d’unes sales a les altres però si passeges poc a poc i et fixes en les estances on visqueren i tingueren alguns papes les audiències, tant públiques com privades, la sensació és enormement diferent.
El papa Juli II volia abandonar els apartaments que havia emprat el seu aferrissat enemic, Alexandre VI Borgia. Per aquest motiu contractà a Rafael amb l’encàrrec de pintar uns frescs per decorar quatre sales que havien estat residència de dos papes anteriors, Nicolau III (1277-1280) i Nicolau V (1447-1455).
Aquestes sales ja havien esta reformades i decorades a darreries del s. XV per pintors com Piero della Francesca, Luca Signorelli, Lorenzo Lotto, Perugino i alguns altres però, en arribar Rafael, Juli II feu enderrocar el que havien fet els seus antecessors per inaugurar en aquestes velles sales reformades el que amb el temps han esdevingut les conegudes Estances de Rafael, presentant un dels grans cicles del Renaixement, una meravella, tant per la composició pictòrica com per tot el significat que hi ha al seu darrera.
L’estança d’Heliodor, situada immediatament després de la sala de
Aquest repertori fou escollit, segurament, per expressar el programa polític de Juli II (Papa de
La trobada entre Sant Lleóel Gran i Atil·la fou el darrer fresc realitzat en aquesta sala i fou acabat una vegada mort Juli II. Rafael va rebre en el mateix moment l’encàrrec de succeira Bramante com arquitecte de Sant Pere, per tant, sota la seva direcció, foren els seus alumnes Giulio Romano i Gianfrancesco Penno els executors de bona part d’aquest treball, concretament del fons, espais on desenvolupen un estil propi, i probablement d’alguns dels personatges secundaris.
El fet històric que posà fi a la invasió de les tropes d’Atila es va dur a terme, probablement, prop de Mantua però el fresc el situa a les portes de Roma (com es desprèn de la fàcil identificació del Coloseo).
Rafael havia donat a la figura del papa Lleó la fisonomia de Juli II, sent acompanyat pels cardenals Giovanni de Medicci i Paris de Gracci, però mort el papa Juli el març de 1513, el nou conclave va elegir el cardenal Medicci com a nou monarca de l'església, qui trià el nom de Lleó X. Fins aquí res a dir però, casualment, el fresc no era acabat del tot i algú feu posar a la figura de sant Lleó els trets del nou papa.
Així doncs, en aquest fresc, apareix Giovanni de Medicci retratat dues vegades, com a cardenal primer i com a Papa després. D'aquesta manera ens trobem, davant un episodi de la història, considerat exemplar pel fet de ser un esdeveniment polític i un esdeveniment de fe, on s'hi reflecteix al mateix temps l’egolatria poc dissimulada per part d'aquells qui exerceixen el poder.
technorati tags: Història , Vaticà , política , Medicci , Borgia , Rafael Sanzio , Juli II , Lleó Magne , Atila , Giovanni de Medicci
Florència: El refetor de Santa Apolonia
En alguns articles anteriors he fet referència al cenacolo de Sant’Apolonia. Un refetor tant interessant com relativament poc conegut i encara menys visitat. Aquest refetor es troba en un monestir benedictí, secularitzat a començaments del segle XIX, convertit en un petit museu dedicat a Andrea del Castagno.
Si normalment ens sorprèn la capacitat dels grans artistes per explicar conceptes a vegades complexos dirigits als fidels laics, no és menys sorprenent quan, com en aquest cas, es fa en un espai reservat a monges benedictines.
A la part inferior de la paret, probablement, damunt mateix on hi havia la taula on seia l’abadessa hi ha el Sant Sopar. La definició de la perspectiva serveix per unir els dos cenacles, els dels apòstols al redós de Crist i el de les monges a l’entorn de la seva abadessa. Així mateix, la taula representada al fresc té poblament la mateixa forma que devien tenir les taules del refetor; al’esgraó que envolta la sala s’hi veuen, encara avui, senyals on encaixaven els pals verticals de les taules, en la mateixa posició a les que veiem al fresc.
Probablement les monges de Sant’Apolonia han fet seva, mentre menjaven en aquest refetor, la representació d’una extensió de la vida comunitària que creien, en certa manera, instituïda per Jesucrist al darrer sopar.
En aquesta paret, Andrea del Castagno hi va il·lustrar tot el cicle de
El conjunt, perfectament estudiat, posa sobre la imatge de Crist consagrant el pa i el vi,
Resulta també curiós observar com, a l'escena del Sopar, Jesús consagra amb el pa i el vi amb barba, a la superior on és representa a Crist crucificat, sepultat i ressuscitat apareix afaitat. Quin devia ser el motiu que portà a Castagno a emprar un Crist amb dues fisonomies diferents? És com si Crist es rejovenís així com avancen els moments clau de dels dies de passió. Sembla com si el Crist home del sopar on s'institueix el misteri de la consagració necessita la representació d’una maduresa, mentre que la crucifixió, sepultura i resurrecció, els moments on es supera allò que és humanament suportable i transcendeix a la lògica racional, requereix alliberar-se de l’humà i s’obre a tot allò que és diví. El Crist de la consagració, de la maduresa es rejoveneix en el sentit de tornar a l’original, en la passió i la resurrecció.
Per les monges que menjaven cada dia en aquest espai i davant aquesta obra de Castagno, el missatge era clar. La seva vida era consagrada a Déu i el seu compliment portava implícita l’acceptació d’un compromís i d’una experiència personal que, creu en el poder de la resurrecció i aquesta es transforma en el senyal de la veritat. Andrea del Castagno expressa clarament el trànsit del Crist humà i vell del sopar lligat a la terra, al jove i bell de la resurrecció que és la llibertat de la vida eterna.
technorati tags: Viatges , Florència , Andrea del Castagno , refetor , Santa Apolonia , museu , Sant Sopar , monestir , Crucifixió , gloria
Del penya-segat estant
Reus, 26 de setembre de 1961.